ροή ειδήσεων

Σύνταξη στα 50 και για άνδρες με ανάπηρο παιδί


Το Ελεγκτικό Συνέδριο, με την υπ' αριθμ. 790/2016 απόφασή του, έκρινε ότι οι άνδρες με ανήλικο τέκνο ή ανάπηρη σύζυγο, οι οποίοι...



έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους και 25 χρόνια ασφάλισης το έτος 2010, δικαιούνται σύνταξη.
Ειδικότερα, η διάταξη του άρθρου 56 παρ. 1 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα θεσπίζει το 50ό έτος ως όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων που είναι μητέρες με ανήλικα τέκνα ή ανίκανα παιδιά κατά ποσοστό 50% και άνω ή ανίκανο σύζυγο κατά ποσοστό 67%, εφόσον έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31.12.2010.
Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την εν λόγω απόφασή τους, για λόγους συνταγματικής ισότητας (ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων), επέκτειναν το δικαίωμα αυτό των γυναικών και στους άνδρες.
Συγκεκριμένα, στην απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναφέρεται το άρθρο 56 του Συνταξιοδοτικού Κώδικα που θεσπίζει το 50ό έτος της ηλικίας για σύνταξη των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων που είναι μητέρες με ανήλικα τέκνα ή ανίκανα παιδιά κατά ποσοστό 50% και άνω ή ανίκανο σύζυγο κατά ποσοστό 67%, εφόσον έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31.12.2010, πρέπει για λόγους αποκατάστασης της ίσης μεταχείρισης των δύο φύλων να τύχει εφαρμογής και στους άνδρες υπαλλήλους που είναι στην ίδια κατάσταση, που έχουν, δηλαδή, ανήλικο τέκνο εφόσον θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως τις 31.12.2010.
Ακόμη, η ΠΟΕΔΗΝ κοινοποίησε την επίμαχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου στον υπουργό Οικονομικών και ζητεί με τροπολογία σε νόμο ή με υπουργική απόφαση να επεκτείνεται αυτό το συνταξιοδοτικό δικαίωμα και στους άνδρες. Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι «η εν λόγω κατάφορη αδικία μπορεί να στοιχίζει στην κατηγορία αυτή των ανδρών 17 έτη επιπλέον παραμονής στην εργασία, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας με τους Ν. 4336/2015, Ν. 4337/2016 (όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις στο μεταβατικό στάδιο 2015-2021)».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *