ροή ειδήσεων

Εκτεθειμένες σε κακόβουλο λογισμικό συσκευές με παλιές εκδόσεις του Android


Από τη στιγμή που ο χρήστης επισκεφτεί ένα μολυσμένο site μπορεί να γίνει αυτόματη λήψη
και εγκατάσταση Trojan εφαρμογών που στέλνουν SMS εν αγνοία του...



Ασυνήθιστη δραστηριότητα σε ένα κακόβουλο script, που βρίσκεται σε μια «μολυσμένη» ιστοσελίδα, το οποίο θέτει τους χρήστες συσκευών Android σε κίνδυνο, εντόπισαν oι ερευνητές της Kaspersky Lab.

Το συγκεκριμένο script συνήθως ενεργοποιεί τη λήψη Flash exploits, ώστε να επιτεθεί σε χρήστες συσκευών Windows. Ωστόσο, κάποια στιγμή, το script διαμορφώθηκε έτσι, ώστε να μπορεί να ελέγχει τον τύπο της συσκευής που τα θύματα του χρησιμοποιούν, ψάχνοντας συγκεκριμένα για εκδόσεις Android 4.0 ή προγενέστερες.

Το script είναι μια σειρά ειδικών οδηγιών προς εκτέλεση στον browser, που ενσωματώνονται στον κώδικα της μολυσμένης ιστοσελίδας. Το πρώτο script ανακαλύφθηκε όταν αναζητούσε συσκευές που λειτουργούσαν με τις παλιές εκδόσεις του λογισμικού Android. Δύο ακόμα ύποπτα script εντοπίστηκαν στη συνέχεια. Το πρώτο είναι σε θέση να στείλει ένα SMS σε οποιονδήποτε αριθμό κινητού τηλεφώνου, ενώ το άλλο δημιουργεί κακόβουλα αρχεία στην κάρτα SD της συσκευής που έχει δεχθεί επίθεση. Αυτό το κακόβουλο αρχείο είναι ένα Trojan και έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και να στέλνει SMS. Και τα δύο κακόβουλα script είναι σε θέση να εκτελούν ενέργειες ανεξάρτητα από το χρήστη Android.

Το μόνο που χρειάζεται για να εκτεθούν οι χρήστες σε κίνδυνο, είναι να επισκέπτονται περιστασιακά έναν «μολυσμένο» δικτυακό τόπο.

Αυτό κατέστη δυνατό, επειδή οι ψηφιακοί εγκληματίες έχουν χρησιμοποιήσει exploits για πολλές ευπάθειες στις Android εκδόσεις 4.1.x και παλαιότερες. Και οι τρεις ευπάθειες έχουν επιδιορθωθεί από την Google μεταξύ των ετών 2012 και 2014, αλλά ο κίνδυνος της εκμετάλλευσης τους εξακολουθεί να υφίσταται.

Για την προστασία από drive-by επιθέσεις, οι ειδικοί της Kaspersky Lab συνιστούν στους χρήστες:

-Να διατηρούν την Android συσκευή τους ενημερωμένη, επιτρέποντας τη λειτουργία αυτόματων ενημερώσεων.

-Να περιορίσουν την εγκατάσταση εφαρμογών από εναλλακτικές πηγές, χρησιμοποιώντας κυρίως το Google Play, ειδικά αν διαχειρίζονται πολλές συσκευές, που χρησιμοποιούνται σε εταιρικά δίκτυα.

-Να χρησιμοποιούν μια δοκιμασμένη λύση ασφάλειας, που είναι σε θέση να εντοπίσουν αλλαγές στην κάρτα SD της συσκευής σε πραγματικό χρόνο.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *