ροή ειδήσεων

Διπλός "κόφτης" στους μισθούς - Δεν γλιτώνουν ούτε οι χαμηλές συντάξεις


Θέμα ολίγων 24ώρων είναι το πρώτο «χάδι» σε μισθούς και συντάξεις, που φέρνει όχι ο περιβόητος «κόφτης» δαπανών...



Τον «κόφτη» για τον οποίο η κυβέρνηση υποστηρίζει με θέρμη ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί, αλλά ο διπλός «κόφτης» από τις αλλαγές στη φορολογία και στο Ασφαλιστικό.

Ειδικότερα, η μείωση του αφορολογήτου σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην έκτακτη εισφορά φέρνουν αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι θα έχουν και απώλειες από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Με βάση τις ψηφισμένες διατάξεις, η μείωση της έκπτωσης φόρου διαφοροποιείται ανάλογα με το αν ο φορολογούμενος έχει ή δεν έχει παιδιά, ως εξής:

-χωρίς παιδιά: έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ άρα έμμεσο αφορολόγητο 8.636 ευρώ

-με 1 παιδί: έκπτωση φόρου 1.950 ευρώ άρα έμμεσο αφορολόγητο 8.863 ευρώ

-με 2 παιδιά: έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ άρα έμμεσο αφορολόγητο 9.090 ευρώ

-με 3 παιδιά και πάνω: διατηρείται η ισχύουσα έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ άρα και το έμμεσο αφορολόγητο των 9.545 ευρώ.

Δεδομένων αυτών των αλλαγών στο αφορολόγητο, οι μεγάλοι χαμένοι ιδιωτικοί υπάλληλοι είναι όσοι δεν έχουν παιδιά και μισθό μόλις πάνω από 617 ευρώ, όσοι έχουν 1 παιδί και μισθό πάνω από 633 ευρώ, καθώς και όσοι έχουν 2 παιδιά και μισθό πάνω από 649 ευρώ. Για παράδειγμα, ιδιωτικός υπάλληλος χωρίς παιδιά με 679 ευρώ/μήνα, θα υποστεί συνολική μείωση (νέα παρακράτηση + νέα ασφαλιστική εισφορά) 16,76 ευρώ/ μήνα, ιδιωτικός υπάλληλος με 1 παιδί και 1.071 ευρώ/μήνα θα έχει απώλεια 13,13 ευρώ/ μήνα, ενώ άλλος ιδιωτικός υπάλληλος με 2 παιδιά και 1.643 ευρώ/μήνα θα χάσει 18,35 ευρώ/ μήνα.

Οι αλλαγές στο αφορολόγητο και στην έκτακτη εισφορά δεν αφήνουν φυσικά ανεπηρέαστους ούτε τους συνταξιούχους ούτε τους εργαζομένους στο Δημόσιο. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 750 ευρώ, θα χάσει 6,57 ευρώ το μήνα λόγω αυξημένης παρακράτησης, ενώ δημόσιος υπάλληλος με 1 παιδί και μισθό 1.250 ευρώ/μήνα θα έχει απώλεια κάτι παραπάνω από 9 ευρώ το μήνα.

Για να βρεθούν κερδισμένοι από τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος- από τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους δεν γλιτώνει κανείς- θα πρέπει να ανέβει κανείς στα αποκαλούμενα μεσαία εισοδήματα, δηλαδή σε μισθούς και συντάξεις πάνω από 2.100 ευρώ. Ειδικότερα, οι αλλαγές στη φορολογία φέρνουν ελαφρύνσεις σε εργαζόμενους- συνταξιούχους με εισόδημα 30.000 ως 40.000 ευρώ, ενώ ειδικά οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι με εισόδημα ως 17.000 ευρώ θα διατηρήσουν το ισχύον αφορολόγητο και θα έχουν μείωση κρατήσεων, που δεν ξεπερνούν, πάντως, τα 6 ευρώ το μήνα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *