ροή ειδήσεων

Η Μελίνα Φιλήμονος απαντά στον Γιώργο Χατζημάρκο για τα ...τρωκτικά της Αρχαιολογίας: Η συμπεριφορά του μας γυρνάει πολλές δεκαετίες πίσω....


Σχετικά με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη κου Γ. Χατζημάρκου για τους αρχαιολόγους

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κος Γιώργος Χατζημάρκος, με αφορμή το δελτίο τύπου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων σχετικά με την κήρυξη της περιοχής Αφάντου της Ρόδου, αποκαλεί τους αρχαιολόγους εν γένει αλλά και της Ρόδου ειδικότερα “εχθρούς της κοινωνίας και τρωκτικά που λυμαίνονται ασύδοτοι τα δημόσια αγαθά και ζουν παρασιτικά στις πλάτες του ροδιακού λαού”.Δυστυχώς ένα μέρος μιας κοινωνίας που εκλαμβάνει την ευγένεια ως αδυναμία,τη σεμνότητα ως ανικανότητα, που θεωρεί τους κανόνες ηθικής ξεπερασμένους και ταυτίζει την τήρηση των νόμων με συντηρητική, αντικοινωνική και αντιδραστική συμπεριφορά, βρίσκει ενίοτε και τους ανάλογους εκφραστές της.
Η συμπεριφορά του κ. περιφερειάρχη μας γυρνάει πολλές δεκαετίες πίσω.Τότε που η Ρόδος βρισκόταν στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης και η μεσαιωνική πόλη έπρεπε να ενταχθεί στο σύγχρονο ρυμοτομικό σχέδιο με τη διάνοιξη οδού ταχείας κυκλοφορίας, όταν η τάφρος προοριζόταν για χώρος στάθμευσης προκειμένου να αποσυμφορηθεί η πόλη,ενώ το Καστέλο και η πλαγιά της αρχαίας ακρόπολης είχαν προταθεί για πεντάστερα ξενοδοχεία. Και τότε οι αρχαιολόγοι είχαν αντιδράσει και εισπράξει ανάλογους χαρακτηρισμούς.
Ωστόσο η Αρχαιολογική Υπηρεσία ήταν αυτή που έκανε τη μεσαιωνική πόλη μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αναστήλωσε με υποδειγματικό τρόπο τα μνημεία και το τείχος της, διαμόρφωσε και απέδωσε στους ροδίους την μεσαιωνική τάφρο. Έκανε το Καστέλλο μουσείο και οργάνωσε στους χώρους του δύο υποδειγματικές εκθέσεις, πρωτοποριακές για την εποχή τους.Επέκτεινε το αρχαιολογικό μουσείο της Ρόδου και άνοιξε τον υπέροχο κήπο του για το κοινό, και για τη διοργάνωση ποιοτικών εκδηλώσεων.Έκανε μουσεία σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, αναστήλωσε υποδειγματικά τα μνημεία της ακρόπολης της Λίνδου, έδωσε νέα όψη στον αρχαιολογικό χώρο της Καμίρου. Διοργάνωσε διεθνή αρχαιολογικά συνέδρια αναδεικνύοντας το νησί.Και φυσικά οργάνωσε τη μεγάλη έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου, σε ισότιμη συνεργασία με τους γάλλους συναδέλφους, προβάλλοντας το νησί της Ρόδου στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου.
Οι χαρακτηρισμοί του κυβερνήτη μιας από τις σημαντικότερες περιφέρειες της χώρας είναι βαρείς.Διότι προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ότι η προστασία και ανάδειξη των μοναδικών αρχαιολογικών μνημείων των νησιών μας δεν αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, αλλά αντίθετα λειτουργεί ως αναπτυξιακός μοχλός.Τίποτε δεν θα αλλάξει στ’ Αφάντου με την κήρυξη.Εάν βρεθούν αρχαία, θα ανασκαφούν και θα προστατευτούν, συνυπάρχοντας με τις νέες κατασκευές και αυξάνοντας την τελική αξία της τουριστικής εγκατάστασης. Εκείνο που θα μείνει τελικά είναι ο δημόσιος λόγος του αιρετού άρχοντα.

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος
Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων

http://www.verena.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος7/5/16 21:05

    Καιρός να ειπωθεί και ποιός πίεζε ασφυκτικά ώστε να τοποθετηθούν σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας τόσο στο παλάτι των ιπποτών όσο και στο Αρχαιολογικό μουσείο. Μήπως ήταν ο ίδιος που δεν είπε κουβέντα και για την αύξηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών? Να μας κοπούν τα χεράκια μας αν σε ξαναψηφίσουμε!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/5/16 00:50

      Ψήφισε όποιον θέλεις, αλλά απάντησε στο από κάτω...

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος8/5/16 13:10

    Ναι αλλά δεν λέμε και τα αυτονόητα τα οποία αποτελούν την κατ´εξοχήν καρκινογόνο αιτία ολόκληρης της κοινωνίας μας, το πως δηλαδή, ορισμένοι επιστημονικοί κύκλοι, υπό το προκάλυμμα της επιστημονικής τους ιδιότητας εκμεταλλεύονται την θέση τους και την αγωνία του πολίτη προκειμένου να αποκομίσουν ίδια οφέλη, όπως κάνουν χρόνια τώρα οι περισσότεροι γιατροί, οι περισσότεροι αρχαιολόγοι, δασολόγοι, πολεοδόμοι και γενικά κάθε καρυδιάς καρύδι το οποίο είχαμε την ατυχία να του δώσουμε αξίωμα.
    Πάσχει χρόνια τώρα η κοινωνία από αυτούς τους αναίσθητους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι στο βωμό του εύκολου και παράνομου κέρδους υποβαθμίζουν τις αξίες και το κύρος της ίδιας τους της επιστήμης αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας...
    Πασίγνωστη πλέον σε όλους μας η ασυδοσία ορισμένων αρχαιολόγων οι οποίοι χρόνια τώρα εκμεταλλέυονται το Ροδιακό λαό, ερμηνεύουν τους νόμους όπως θέλουν και για όποιους θέλουν... Θέλετε να λέγεστε και επιστήμονες... Μαφιόζοι και αλήτες είστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος8/5/16 13:43

    Ο άνθρωπος είναι φίλος του Καμπουράκη. Με τις πλάτες του βγήκε και γι αυτόν δουλεύει. Τι άλλο να πούμε τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/5/16 00:51

      Δεν με ενδιαφέρει για ποιον δουλεύει... Εγω θέλω τοποθέτηση και απάντηση στο παραπάνω...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος9/5/16 13:52

    Ο Χατζημάρκος όπως το είπε τους έβαλε όλους στο ίδιο τσουβάλι. Σαν πολιτικό πρόσωπο θα έπρεπε να χειρίζεται το λόγο του ποιο προσεκτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *