ροή ειδήσεων

Τουρισμός: Ακυρώσεις από Ρωσία σε Κρήτη και Ρόδο


Σε περικοπές προγραμμάτων τους σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς προχωρούν Ρώσοι τουρ οπερέϊτορ, επικαλούμενοι και τις καθυστερήσεις στις θεωρήσεις βίζας για Ελλάδας. Χαμηλώνουν τον πήχη των προσδοκιών επιχειρηματίες του χώρου.


Στην αγορά της Ρωσίας φαίνεται πως θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό οι φετινές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και ταυτόχρονα, το στοίχημα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ Α.Ανδρεάδη.

Κι αν το πρωθυπουργικό στοίχημα θα κριθεί στο τέλος της τουριστικής περιόδου, στην περίπτωση της ρωσικής αγοράς σχεδόν τα πάντα ίσως κριθούν σε λιγότερες από 15 μέρες.

Τόσες απομένουν μέχρι το τέλος Μαΐου οπότε κι αρχίζει η περίοδος αιχμής για τους Ρώσους που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό. Με τις ελληνικές αρχές να κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν να έχουν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τον μηχανισμό θεωρήσεων βίζας ο οποίος αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα το Πάσχα κι ενισχύεται άρον-άρον αυτή την περίοδο.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αναπληρωτή υπ. Εξωτερικών Ν.Ξυδάκη στο πρόσφατο ελληνορωσικό τουριστικό φόρουμ πως οι ελληνικές αρχές θα εκδίδουν έγκαιρα βίζες σε όλους τους Ρώσους που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα για διακοπές, τα προβλήματα φαίνεται πως παραμένουν.

Ρωσικά δημοσιεύματα το Σαββατοκύριακο έκαναν λόγο για 11 τουρίστες-πελάτες του τουρ οπερέϊτορ Anex οι οποίοι έχασαν την πτήση τους για Ρόδο επειδή καθυστέρησαν οι θεωρήσεις βίζας. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, φέρονται να είχαν καταθέσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά 3,5 βδομάδες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία ταξιδιού τους.

Στελέχη Ρώσων τουρ οπερέϊτορ με τα οποία επικοινώνησε το Euro2day.gr επισημαίνουν πως «δεν εξαφανίζει το πρόβλημα» το γεγονός πως οι πελάτες προωθούνται, συνήθως, στην Ελλάδα με επόμενες πτήσεις. Η ταλαιπωρία για τους ταξιδιώτες, λένε, και η κακή εικόνα που δημιουργείται για τα ταξιδιωτικά γραφεία παραμένει.

Στέλεχος ενός από τους Ρώσους τουρ οπερέϊτορ που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά ανέφερε χαρακτηριστικά το παράδειγμα εύπορης πελάτισσάς του η οποία επρόκειτο να ταξιδέψει στη Ρόδο έχοντας κλείσει διαμονή σε Ambassador σουίτα που κόστιζε 2.000 η βραδιά και η βίζα της δεν είχε θεωρηθεί μέχρι την παραμονή της αναχώρησης, έχασε την πτήση και ταξίδεψε με κάποια από τις επόμενες.

Οι καθυστερήσεις με τις βίζες για Ελλάδα φαίνεται πως αξιοποιούνται την ίδια στιγμή από Ρώσους τουρ οπερέϊτορ προκειμένου να αποδώσουν σε αυτές την αλλαγή των σχεδίων τους και την ακύρωση πτήσεων προς Ελλάδα. Ανεξάρτητα από τους λόγους για τους οποίους γίνεται αυτό, πάντως, το αποτέλεσμα είναι ότι Ρώσοι τουρ οπερέϊτορ περικόπτουν προγράμματά τους σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς.

Ο τουρ οπερέϊτορ Biblio Globus ακύρωσε πρόγραμμα πτήσεων του από το Αικατερινμπουργκ προς την Κρήτη με την αεροπορική εταιρεία Rossiya. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τουρ οπερέϊτορ Pegas ο οποίο περιέκοψε σημαντικά το πρόγραμμά του προς το αεροδρόμιο Ηρακλείου από τρεις πόλεις της Ρωσικής επαρχίας.

Όπως εξήγησε ρωσική πηγή στο Euro2day.gr οι ακυρώσεις πτήσεων, ιδιαίτερα από επαρχιακές πόλεις, προκαλούν συνήθως ντόμινο ακυρώσεων καθώς στην ίδια πτήση δεσμεύουν θέσεις δύο, τρεις ή και περισσότεροι τουρ οπερέϊτορ. Οπότε, εξηγούν, αν η πτήση ακυρωθεί από έναν ισχυρό τουρ οπερέϊτορ, υποχρεώνονται κι εκείνοι να αλλάξουν τα σχέδιά τους και να αναζητήσουν άλλους προορισμούς.

Μόλις χθες βράδυ πληροφορίες έφεραν τους τουρ οπερέϊτορ Pegas και Coral να έχουν ακυρώσει πρόγραμμά τους για τη Ρόδο από τις πόλεις Chelyabinsk, Murmansk και Novosibirsk.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας (Rostourism) Όλεγκ Σαφόνοφεκτίμησε κατά τη διάρκεια του ελληνορωσικού τουριστικού φόρουμ πως οι Ρώσοι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα ενδέχεται να πλησιάσουν το ένα εκατομμύριο.

Ο Γιούρι Μπαρζίκιν, αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ένωσης Τουριστικής Βιομηχανίας τόνισε την ίδια στιγμή πως η αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα κυμαίνεται από 10% έως 40%. Έσπευσε, ωστόσο, να τονίσει πως συνήθως υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ υψηλής ζήτησης και πωλήσεων που πραγματοποιούνται τελικά για έναν προορισμό.

Στελέχη Ρώσων τουρ οπερέϊτορ εξηγούσαν στο Euro2day.gr πως η ζήτηση αφορά τις αναζητήσεις που κάνουν οι Ρώσοι στο Yandex (αντίστοιχο της Google για τη Ρωσία) για κάποιον προορισμό. Σημείωνα, μάλιστα, πως τον Απρίλιο οι αναζητήσεις για Ελλάδα κατέγραφαν άνοδο 40% αλλά τον Μάιο η αύξηση κινείται με ρυθμό +10%.Σημείωναν, επίσης, ότι οι αναζητήσεις που γίνονται στο διαδίκτυο για έναν προορισμό δεν αποτυπώνουν και τη δυναμική που έχει στις πωλήσεις. Ανέφεραν, χαρακτηριστικά, ότι οι αναζητήσεις για Αίγυπτο εμφάνιζαν άνοδο στο Yandex αν και είναι γνωστό που η συγκεκριμένη αγορά είναι κλειστή για τους Ρώσους φέτος.

Με αυτά τα δεδομένα, επιχειρηματίες του χώρου αναφέρουν πως η δυναμική που αναπτύσσεται στην αγορά οδηγεί σε μια πιο ρεαλιστική πρόβλεψη για 700-000-850.000 Ρώσους τουρίστες. Επίδοση, λένε, η οποία θα συνιστούσε επιτυχία υπό τις παρούσες συνθήκες και τα προβλήματα που προέκυψαν.
Καθυστερημένος συναγερμός

Το μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με συνδυασμένες πληροφορίες, προέκυψε από τον καθυστερημένο συναγερμό που σήμανε στο υπ.Εξωτερικών προκειμένου να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στις θεωρήσεις βίζας από τη Ρωσία.

Επιχειρηματίες του τουρισμού, ωστόσο, επισημαίνουν στο Euro2day.gr πως το θέμα αφορά στην εκτίμηση που έγινε από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης για το μέγεθος της ευκαιρίας που προέκυπτε για τον ελληνικό τουρισμό εξαιτίας των γεωπολιτικών εξελίξεων από τις οποίες τέθηκαν εκτός αγοράς η Αίγυπτος και η Τουρκία για τις φετινές διακοπές των Ρώσων.

Είναι χαρακτηριστικό, εξηγούν, πως δεν είχε γίνει πρακτικά τίποτε μέχρι το Δεκέμβριο για να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι το 2016 είχε χαρακτηριστεί «έτος Ελλάδας» για τη Ρωσία και «έτος Ρωσίας» για την Ελλάδα. Ακόμα και το Ελληνορωσικό Τουριστικό Φόρουμ, όπως υποστηρίζουν, παρότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις έγινε σε λάθος χρόνο. Τέτοιες εκδηλώσεις, ανέφεραν στο Euro2day.gr, πραγματοποιούνται σε «νεκρούς χρόνους» κι όχι όταν έχει ξεκινήσει, ήδη, η τουριστική περίοδος.

Όπως παραδέχθηκε δημοσίως ο αναπληρωτής υπ.Εξωτερικών Ν. Ξυδάκης μιλώντας στο Ελληνορωσικό Τουριστικό Φόρου που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη στο Λαγονήσι, ενημερώθηκε για τα προβλήματα με τις βίζες μόλις στα μέσα Δεκέμβριο, η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε παρουσίασε σχέδιο δράσης στις αρχές Ιανουαρίου και τα μέτρα για να ξεπεραστούν τα προβλήματα υλοποιούνται τις τελευταίες 120 μέρες.


Παναγιώτης Δ. Υφαντής
ifandis@euro2day.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Και φυσικά οι επί πρεσβείες και προξενεία δουλεύουν 5θημερο με ωράριο δημοσίου υπαλλήλου!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *