ροή ειδήσεων

Πώλησαν σε επενδυτή ακίνητο που ήταν χαρακτηρισμένο ως δασικό!


Ακόμη μία υπόθεση, ενδεικτική της αφερεγγυότητας του ελληνικού Δημοσίου, που βάζει σε πρωτοφανείς περιπέτειες επενδυτές που επιλέγουν να συναλλαγούν μαζί του, σύρεται από τον Σεπτέμβριο του 2011 ενώπιον του Πρωτοδικείου Ρόδου.

Εταιρεία περιορισμένης ευθύνης που εδρεύει στον Δήμο Ρόδου έχει στραφεί συγκεκριμένα κατά του ελληνικού Δημοσίου, όπως νομίμως εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών και της «Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου» (ΚΕΔ) αξιώνοντας να αναγνωριστεί η ακυρότητα της αγοραπωλησίας ακινήτου που αγόρασε και χρηματική αποζημίωση ύψους 435.209,66 ευρώ για βλάβες που υπέστη.


Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:

Στις 27 Δεκεμβρίου 2007 η εταιρεία αγόρασε μέσω πλειοδοτικής δημοπρασίας δημόσιο ακίνητο και συγκεκριμένα έναν αγρό με ελαιόδενδρα, που βρίσκεται στα Κοσκινού, με αποκλειστικό σκοπό την αξιοποίησή του με την οικοδόμηση εντός αυτού επαγγελματικών χώρων, αποθηκών κ.λπ. προς μεταπώληση.

Το ακίνητο έχει έκταση 17.800 τ.μ. και επί του τοπογραφικού του διαγράμματος υπάρχει βεβαίωση του Ν. 651/77 ότι σύμφωνα με τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις η κτηματολογική μερίδα ευρίσκεται εκτός των ορίων του εγκεκριμένου σχεδίου οικισμού Τσαϊριού και είναι άρτια και οικοδομήσιμη.

Το ακίνητο κατακυρώθηκε στην εταιρεία έναντι 687.543 ευρώ και κατέβαλε 68.754,30 ευρώ με την υπογραφή του συμβολαίου στη ΔΟΥ Ρόδου, ενώ το υπόλοιπο ποσό συμφωνήθηκε ότι θα καταβαλλόταν στην ΚΕΔ σε εννέα ετήσιες δόσεις και με ετήσιο επιτόκιο 6%, παρακρατούμενης της κυριότητας από το ελληνικό Δημόσιο μέχρις εξοφλήσεως του τιμήματος.

Η εταιρεία κατέβαλε και το ποσό των 90.975,74 ευρώ για την 1η δόση, ήτοι αυτή του έτους 2008.

Στο 3° φύλλο του ως άνω συμβολαίου αναφερόταν ότι: «ο πωλητής ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και η ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ, δεν έχουν καμία ευθύνη ή υποχρέωση απέναντι της αγοράστριας για τα πραγματικά ή νομικά ελαττώματα του ακινήτου, ούτε και για βάρη ή δουλείες που τυχόν υπάρχουν. Για την περίπτωση εκνικήσεως αν αυτή είναι ολική, το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ υποχρεούται σε επιστροφή ολοκλήρου του τιμήματος ατόκως, εάν δε είναι μερική, επιστρέφει άτοκα το ανάλογο ποσό με απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔ. Το δικαίωμα αυτό της αγοράστριας για την ολική ή μερική επιστροφή του τιμήματος προϋποθέτει αναγκαία την από μέρους της αγοράστριας έγκαιρη προσεπίκληση της ΚΕΔ και την έγκαιρη κοινοποίηση κάθε εγγράφου που σχετίζεται με την διεκδίκηση τρίτου».
Συγχρόνως στο ίδιο συμβόλαιο γινόταν μνεία ότι σε βάρος του ακινήτου και μετά την πλειοδοτική δημοπρασία είχε ασκηθεί η από 29/10/2007 αγωγή δύο ημεδαπών κατά του ελληνικού Δημοσίου ενώπιον του Πρωτοδικείου Ρόδου διώκουσα τη διά χρησικτησίας κτήση της κυριότητάς του.

Την ύπαρξη ωστόσο της ως άνω αγωγής πληροφορήθηκε η εταιρεία για πρώτη φορά μόλις κατά την υπογραφή του ως άνω συμβολαίου, διότι αυτή ασκήθηκε πέντε μέρες μετά την πλειοδοτική δημοπρασία.

Υπό τις διαβεβαιώσεις, μάλιστα, των εκπροσώπων της ΚΕΔ ότι αυτή η αγωγή δεν επρόκειτο να ευδοκιμήσει με την αιτιολογία ότι το ελληνικό Δημόσιο γινόταν συχνά αποδέκτης τέτοιων αγωγών, που όλες στο τέλος απορρίπτονταν και υπό το καθεστώς έντονης ψυχολογικής και επιτακτικής πίεσης και ανάγκης υπέγραψαν το συμβόλαιο.

Το εν λόγω ακίνητο αποτελούσε μεγάλη και μοναδική ευκαιρία, όπως έπεισαν και διαβεβαίωσαν την εταιρεία οι εκπρόσωποι της ΚΕΔ, γι’ αυτό και για την απόκτησή του ενδιαφέρονταν και πολλοί άλλοι υποψήφιοι αγοραστές που συμμετείχαν στη δημοπρασία.

Ωστόσο, λόγω σημειώσεως της ως άνω διεκδικητικής αγωγής στα οικεία βιβλία βαρών, κατέστη εκ των προτέρων απολύτως αδύνατο να λάβει χρηματοδότηση για το ακίνητο από οποιαδήποτε τράπεζα, αφού καμία δεν ανελάμβανε να τη χρηματοδοτήσει μέχρι την αμετάκλητη απόρριψη της αγωγής και τη διαγραφή της από τα βιβλία βαρών, κάτι που βάσιμα αναμενόταν να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

Η εταιρεία δεν είχε λάβει υπ’ όψιν της κατά την υπογραφή του συμβολαίου την άγνωστη σε εκείνην πιθανότητα δημιουργίας προσκόμματος στη χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού δανεισμού στην οποία είχε βασισθεί για να εξοφλήσει τις δόσεις της αγοραπωλησίας αλλά και για να υλοποιήσει τα επενδυτικά σχέδιά της.

Εξαιτίας της ανωτέρω καταστάσεως οδηγήθηκε στα όρια της χρεοκοπίας, διότι εξάντλησε όλα τα κεφάλαιά της, έχοντας καταβάλει εν γένει για την αγοραπωλησία το συνολικό ποσό των 239.209,66 ευρώ.

Η εταιρεία στην πορεία αναγκάστηκε να υποβάλει την 11.12.2009 αίτηση ενώπιον της ΚΕΔ, με την οποία εξέθεσε τα ανωτέρω και ζήτησε τροποποίηση των όρων εξόφλησης του τιμήματος της συμβολαιογραφικής πράξης αγοραπωλησίας, διά της αναστολής της καταβολής των ετήσιων δόσεων μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης επί της αγωγής, αποδεχόμενοι μάλιστα να επιβαρύνεται για το διάστημα της αναστολής με τους συμφωνηθέντες τόκους.

Η ΚΕΔ, παρότι οχλήθηκε πολλάκις προφορικώς, ουδέποτε απάντησε. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν μπορούσε να φανταστεί το τι ακολούθησε.

Η εταιρεία συγκεκριμένα δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ήταν δυνατόν η ΚΕΔ να επιδείξει παράνομη και αδικοπρακτική συμπεριφορά απέναντί της με δόλια παράλειψη κατά την υπογραφή του συμβολαίου, του γεγονότος ότι αυτό ήταν δασικό! Συγκεκριμένα όντας θορυβημένοι από την αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εκτάσεως που αγόρασαν, οι εκπρόσωποι της εταιρείας υπέβαλαν στις 19/02/2010, αίτηση ενώπιον της Δ/νσεως Δασών Δωδ/σου, ζητώντας την έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού της εν λόγω εκτάσεως.

Έπειτα από έναν χρόνο περίπου και κατόπιν αυτοψίας της αρμόδιας υπηρεσίας, εξεδόθη η υπ’ αριθμ. πρωτ. 9170/31-03-2011 πράξη χαρακτηρισμού της Δ/ντριας Δασών Δωδ/σου, σύμφωνα με την οποία επί της εκτάσεως των 17.800 τ.μ. τμήμα της, εμβαδού 15.463,85 τ.μ., χαρακτηρίστηκε ως γεωργική έκταση, καλυπτόμενη από ελαιόδεντρα, ενώ δύο τμήματά της, εμβαδού 2.321,15 τ.μ. και 205 τ.μ. αντιστοίχως, χαρακτηρίστηκαν ως δάσος!

Η ΚΕΔ, δηλαδή, όλως παρανόμως και δολίως κατά την υπογραφή του συμβολαίου παρέλειψε σκοπίμως και κατά ευθεία παράβαση της νομοθεσίας να ζητήσει από τη Δασική Υπηρεσία ως όφειλε και είχε υποχρέωση την προβλεπόμενη πράξη χαρακτηρισμού της εκτάσεως, την οποία έπρεπε να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για δασική έκταση ή όχι και να εξακριβωθεί με τον τρόπο αυτόν αν μπορούσε η έκταση αυτή να μεταβιβαστεί.
zougla
Πηγή: www.dimokratiki.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/5/16 13:02

    Εντάξει,τό δημόσιο είναι σέ όλους γνωστό ότι είναι αφερέγγυο,εκείνοι
    οι νομικοί σύμβουλοι τού επενδυτή,πού υποχρεωτικά συμπράττουν στό
    συμβόλαιο μεταβίβασης,δέν σκέφτηκαν νά ζητήσουν χαρτί από τό δασα-
    ρχείο.???..τόσο χασοδίκες είναι.????

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *