ροή ειδήσεων

Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ρόδου: Η Ρόδος χρειάζεται το Πλατόνι και το Πλατόνι τη Ρόδο!

Το Πλατόνι της Ρόδου ή Dama dama επί το επιστημονικότερο, σύμβολο του νησιού και αναπόσπαστο μέρος της πολυετούς παράδοσής του, κοσμεί καίρια σημεία της πόλης και μαζί με τον Ιβίσκο και τον Κολοσσό είναι συνώνυμα του νησιού μας.

Είναι επίσης το μοναδικό άγριο πλατόνι στην Ελλάδα αφού οι ανάλογοι πληθυσμοί που υπήρχαν στη χώρα έχουν εξαφανιστεί.

Οι πληθυσμοί του απειλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια από διάφορες αιτίες, με την πιο μεγάλη μείωση να σημειώνεται μεταξύ 1973 και 1991, και μόνο τα τελευταία χρόνια φαίνεται να ανακάμπτουν σχετικά χωρίς όμως να έχει εξασφαλισθεί η διατήρηση του είδους. Ευνόητο λοιπόν είναι ότι η Ρόδος χρειάζεται το Πλατόνι αλλά και το Πλατόνι χρειάζεται τη Ρόδο αφού είναι είδος που κινδυνεύει και απαιτεί προστασία.

Προκαλούν λοιπόν έκπληξη και συνάμα λύπη και απορία οι δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας για την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού του μοναδικού αυτού είδους. Ενώ λοιπόν έχουν γίνει και γίνονται προσπάθειες για την προστασία και ανάκαμψη του πληθυσμού, την ευζωία των ελαφιών σε αιχμαλωσία, την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας και τελικά την ανάδειξη του Πλατονιού ως διαχρονικού συμβόλου της Ρόδου, κάποιοι σκέπτονται να το «ξεπαστρέψουν» για τους δικούς τους ιδιοτελείς στόχους και σκοπούς.

Οι δηλώσεις αυτές είναι ακόμα πιο λυπηρές όταν δεν καταβάλλονται αρκετές προσπάθειες για τον έλεγχο της ανεξέλεγκτής βόσκησης από τα αιγοπρόβατα που καταστρέφουν δημόσια και ιδιωτικές περιουσίες ενώ οι αρμόδιοι περί άλλων τυρβάζουν. Όταν κάθε προσπάθεια αναδάσωσης είναι καταδικασμένη λόγω της παράνομης βόσκησης, όταν η βοσκοϊκανότητα του νησιού έχει ξεπερασθεί προ πολλού, όταν υπάρχει κτηνοτροφία χωρίς κτηνοτροφικά προϊόντα όταν ακόμα και θάνατοι έχουν προκληθεί από την αιτία αυτή.

Οι αποζημιώσεις στους αγρότες φυσικά και πρέπει να δίνονται και θα πρέπει να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να γίνεται αυτό σε μια διαρκή και νομικά ισχυρή βάση εφόσον οι ζημιές βεβαιώνονται από τα αρμόδια όργανα. Το ίδιο όμως θα πρέπει να γίνει και για τις ζημιές από τα αιγοπρόβατα όταν μάλιστα οι υπεύθυνοι έχουν ονοματεπώνυμο.

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος θεωρεί ότι το ελάφι της Ρόδου (Dama dama) χρειάζεται προστασία και ανάδειξη αφού μπορεί να αναδειχθεί ως ζωντανό σύμβολο που θα αξιοποιηθεί και για τη διαφήμιση και προώθηση του νησιού. Για παράδειγμα θα μπορούσε η Περιφέρεια, ο Δήμος ή από κοινού να αξιοποιήσουν το χώρο στον Άγιο Σουλά για την παρατήρηση, επιστημονική και οικοτουριστική, συγκεκριμένου αριθμού ελαφιών . Όμως οι ανιστόρητες, αντιεπιστημονικές, αυθαίρετες και ιδιοτελείς δηλώσεις και ενέργειες μόνο ζημιά σε πολλά επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν.



Το ΔΣ του Συλλόγου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος10/5/16 21:32

    MIN TOYS AFISETE GIATH MALON BRIKAN TIN EFKERIA NA TAISOYN POLOYS AKOY IDIKI ADIA SE ENAMISI XRONO DEN THA MINI TIPOTA OPIOS TA SKOTONI KAI TA TROH NA TOY KASTOYN. KAI AFTOI POY EXOYN XORAFIA AS TA PERIFRAKSOYN KAI NA BALOYN MIXANIMA ME IPERIXOYS POY TA APOMAKRINH

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *