ροή ειδήσεων

Οι καπνιστές στην Ελλάδα μειώνονται, οι παθητικοί καπνιστές όχι


Ενθαρρυντικά είναι τα ποσοστά των μη καπνιστών στην Ελλάδα...




Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής το 67% των Ελλήνων δεν καπνίζουν, το 27% είναι καπνιστές και το 6% είναι περιστασιακοί καπνιστές. Δεν είναι όμως το ίδιο ενθαρρυντικά τα στοιχεία για το παθητικό κάπνισμα. Αν και υπάρχει μείωση στους καπνιστές, δεν ισχύει το ίδιο για τους παθητικούς καπνιστές, καθώς ο αντικαπνιστικός νόμος παραμένει ανεφάρμοστος.

Πρόσθετα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν ότι το 28% των Ελλήνων εκτίθεται στο παθητικό κάπνισμα στο σπίτι τους, ενώ το 79% των Ελλήνων που επισκέπτονται χώρους διασκέδασης υποχρεώνονται να καπνίζουν τον καπνό των άλλων.

Πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν ότι το 76% των Ελλήνων αισθάνεται θυμό που η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν εφαρμόζει το νόμο για το παθητικό κάπνισμα και το 78% των Ελλήνων πιστεύει ότι η μη εφαρμογή του αποτελεί σημείο πολιτιστικής υποβάθμισης της χώρας.

Παθητικό κάπνισμα είναι η εισπνοή καπνού από τα τσιγάρα που καπνίζουν ή έχουν καπνίσει γύρω μας. Η ρύπανση από το κάπνισμα, σε ένα κλειστό χώρο, παράγεται από το τσιγάρο που καίγεται, την εκπνοή του καπνιστή, καθώς και από ένα αόρατο τοξικό μείγμα το οποίο προσκολλάται και παραμένει στα μαλλιά και τα ρούχα των καπνιστών, καθώς και στα αντικείμενα ενός χώρου καπνίσματος. Το τοξικό αυτό μείγμα παραμένει στο χώρο ακόμα και αν αυτός αεριστεί και περιέχει καρκινογόνες ουσίες και ραδιενεργά στοιχεία τα οποία είναι ικανά να μολύνουν ένα παιδί που μπουσουλάει στο πάτωμα και στη συνέχεια βάζει τα χέρια του στο στόμα του.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί 150.000 θάνατοι παιδιών σε ετήσια βάση από το παθητικό κάπνισμα. Το παθητικό κάπνισμα αποτελεί μία σκληρή μορφή βίας και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που ασκείται κυρίως σε μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ανθρώπους με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα και εργαζόμενους που υποχρεωτικά εκτίθενται σε καπνό τρίτων.

Ο Καθηγητής, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Παναγιώτης Μπεχράκης δήλωσε: «Με ευκαιρία την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος η Ελληνική Πολιτεία καλείται να αναθεωρήσει τη μέχρι σήμερα ανοχή της στο παθητικό κάπνισμα και να θέσει τέρμα σε ένα χρόνιο καθεστώς εκποίησης της Δημόσιας Υγείας σε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα».
Πηγή: www.newmoney.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *