ροή ειδήσεων

Ρόδος. «Η θάλασσα βάφτηκε κόκκινη από τους Οθωμανούς και η τάφρος έμοιαζε με φονική μηχανή»


Το 1309 οι Ιωαννίτες Ιππότες κατέλαβαν τη Ρόδο. Οι Ιωαννίτες ήταν το θρησκευτικό τάγμα του Αγίου Ιωάννη που είχε συσταθεί στα Ιεροσόλυμα με σκοπό την επέκταση στη Μέση Ανατολή. Οι μουσουλμάνοι τους απέκρουσαν και οι Ιωαννίτες, αφού κατέφυγαν αρχικά στην Κύπρο, εγκαταστάθηκαν στη Ρόδο και ονομάστηκαν «Ιππότες της Ρόδου».


Τους δύο αιώνες που έμειναν στο νησί πραγματοποίησαν σημαντικά οχυρωματικά έργα για να προστατευτεί η πόλη από τις συνεχείς επιθέσεις των Τούρκων. Οι Ιωαννίτες ήταν χωρισμένοι σε επτά διαφορετικές «Γλώσσες» και κάθε «Γλώσσα» είχε τον δικό της χώρο μέσα στο κάστρο. Υπό την κυριαρχία τους η Ρόδος μετατράπηκε σε σημαντικό ναυτικό πέρασμα, το οποίο ο Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Σουλειμάν ο Μεγαλοπρεπής, ήθελε οπωσδήποτε να κατακτήσει. Αναπαραστάσεις στα πλαίσια του πετυχημένου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου.Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά φέτος στις 27 – 29 Μαΐου 2016 στη Μεσαιωνική Τάφρο Ρόδου, στην Πύλη D’ Amboise και στόχος είναι η επετειακή αυτή διοργάνωση να αποτελέσει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός που απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Αναπαραστάσεις στα πλαίσια του πετυχημένου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου.


Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται στις 27 – 29 Μαΐου 2016 στη Μεσαιωνική Τάφρο Ρόδου, στην Πύλη D’ Amboise Πρόκειται για ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός που απευθύνεται σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες Η πρώτη μεγάλη πολιορκία της Ρόδου από τον στόλο των Οθωμανών πραγματοποιήθηκε το 1480. Οι Ιωαννίτες οχυρωμένοι στα ψηλά φρούρια της πόλης απέκρουσαν με επιτυχία τις επιθέσεις.

Οι Τούρκοι με εντολή του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή επανήλθαν τον Ιούνιο του 1522 με έναν στόλο από 400 πλοία και εκατό χιλιάδες άντρες. Oι ιππότες ήταν οχυρωμένοι πίσω από τα τείχη του κάστρου. Το τάγμα των ιπποτών διοικούταν από τον Μεγάλο Μάγιστρο που ήταν ο ισόβιος ανώτατος άρχοντας στη διοίκηση και στο στράτευμα Oι ιππότες ήταν οχυρωμένοι πίσω από τα τείχη του κάστρου. Το τάγμα των ιπποτών διοικούταν από τον Μεγάλο Μάγιστρο που ήταν ο ισόβιος ανώτατος άρχοντας στη διοίκηση και στο στράτευμα. Αναπαράσταση ξιφομαχίας από το «Μεσαιωνικό Ρόδο» στα πλαίσια του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου


Ο στρατός των Ιπποτών της Ρόδου αποτελούταν από 300 Ιωαννίτες και 5.000 άντρες. Παρά την αριθμητική υπεροχή των Τούρκων, οι Ιωαννίτες κατάφεραν και τους απέκρουσαν στους προμαχώνες, προκαλώντας τους χιλιάδες απώλειες. Ακολούθησαν μάχες σώμα με σώμα και συνεχείς βομβαρδισμοί από τους Τούρκους, που σκοπό είχαν να πλήξουν τα ισχυρά οχυρά της πόλης. Μάλιστα, όταν ο Σουλεϊμάν έμαθε πως οι Ιωαννίτες προκάλεσαν απώλειες στον οθωμανικό στρατό, ταξίδεψε στη Ρόδο και ηγήθηκε προσωπικά της πολιορκίας του νησιού.

Πρώτη του απαίτηση ήταν η άμεση κατάληψη των οχυρών. Rhodos_ Medieval Rose Association (8) Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά στη Ρόδο με πλήθος εκδηλώσεων που «ζωντανεύουν» τις σκληρές μάχες στα τείχη και τους προμαχώνες του κάστρου.

Ξεχωρίζει η Θεατρική Αναπαράσταση: «Όταν έπεσε η Απόρθητη Πόλη, έτος 1522μΧ». Πρόκειται για μία συμβολική αφηγηματική αναπαράσταση με ξιφομαχίες που αναφέρεται στην παράδοση της Ρόδου στους Οθωμανούς, μετά από την προδοσία Μετά από πέντε μήνες αλλεπάλληλων επιθέσεων, τα εφόδια των πολιορκημένων τελείωναν και ο δυνάμεις τους είχαν εξαντληθεί.


Η βοήθεια που είχαν ζητήσει από την Δύση δεν ήρθε ποτέ και τελικά η αντίσταση τους κάμφθηκε. Οι Ιωαννίτες διαπραγματεύτηκαν τη διαφυγή τους από τη Ρόδο και συνθηκολόγησαν με τους Τούρκους. Η Ιωαννιτες συνθηκολόγησαν μετά την προδοσία του αγώνα τους που θα οδηγούσε σε σφαγή των αμυνομένων. Προτίμησαν την αποχώρηση από το νησί υπο όρους που δέχτηκε ο Σουλεϊμάν.

Οι Ιωαννίτες συνθηκολόγησαν μετά από την προδοσία του αγώνα τους που θα οδηγούσε σε σφαγή των αμυνομένων. Προτίμησαν την αποχώρηση από το νησί υπό όρους που δέχτηκε ο Σουλεϊμάν. Οι όροι της συνθηκολόγησης ήταν: Οι Ιωαννίτες μπορούσαν να αποχωρήσουν, παίρνοντας μαζί τα όπλα και τα υπάρχοντά τους. Οι εκκλησίες δεν θα βεβηλώνονταν και θα υπήρχε ανεξιθρησκία. Ο Σουλτάνος θα χορηγούσε φοροαπαλλαγή για 5 χρόνια και δεν θα γινόταν παιδομάζωμα.


Οι Ιωαννίτες παρέδωσαν τη πόλη στους Τούρκους και βρήκαν μετά από περιπλάνηση στη Μεσόγειο, καταφύγιο στο νησί της Μάλτας. Τους επόμενους αιώνες η Ρόδος ήταν υπό την κυριαρχία της Οθωμανικής κυριαρχίας. Το Φεστιβάλ του Μεσαιωνικού Ρόδου πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2007 Το Φεστιβάλ του Μεσαιωνικού Ρόδου πραγματοποιήθηκε πρώτη φορά το 2006.

Φέτος είναι η 10η χρονιά, θα διαρκέσει από τις 27-29 Μαΐου. Θα πραγματοποιηθούν επιδείξεις Τοξοβολίας, Βόλτες με Άλογα, Μουσικές Παραστάσεις, Χορευτικά Δρώμενα από Ανατολή και Δύση, Ξυλοπόδαρουςκαι Δημιουργικά Εργαστήρια. H εποχή των συγκρούσεων των Ιωαννιτών ιπποτών με τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή αναβιώνεται κάθε Μάϊο στο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ της Ρόδου.



Για να είναι πιστή η αναπαράσταση της μεσαιωνικής Ρόδου, οι συμμετέχοντες ντύνονται όπως οι ιππότες, οι στρατιώτες, οι έμποροι και οι αγρότες της εποχής. Τα δρώμενα πραγματοποιούνται στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, που παραμένει όπως την εποχή που ήταν το κέντρο του Ιπποτικού κράτους των Ιωαννιτών. Δείτε απόσπασμα από τη Μηχανή του Χρόνου με την πρώτη φάση της πολιορκίας της Ρόδου …






Πηγή : mixanitouxronou.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/5/16 14:05

    Η Ρόδος έπεσε κατόπιν προδοσίας κάποιου Blas Diez ο οποίος ήταν "βαπτισμένος" Ισπανό-εβραίος και μπάτλερ του καγγελάριου Andrea D'Amaral που έστελνε μυνήματα στον Σουλεϊμάν να μην φύγει (όπως ήταν έτοιμος να κάνει) αλλά να επιμείνει στην πολιορκια για λίγο ακόμη γιατί τα τρόφιμα είχαν τελειώσει και οι αμυνόμενοι ήταν εξαντλημένοι. Για τον ίδιο λόγο είχε αποκεφαλιστεί λίγες μέρες νωρίτερα και ένας γιατρός... επίσης εβραίος. Έτσι έπεσε η Ρόδος. Για να μην ξεχνάμε την Ιστορία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *