ροή ειδήσεων

ΣΤΗ «ΦΑΚΑ» ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Και δεύτερο νομοσχέδιο-λαιμητόμος στη Βουλή – Τα δίνουν όλα για το χρέος με κίνδυνο να μην πάρουν τίποτα

Με τις διαφορές ανάμεσα σε ευρωπαίους εταίρους και ΔΝΤ να παραμένουν
σχετικά με τη ρύθμιση που πρέπει να υπάρξει για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει τις ημερομηνίες, ώστε να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα για την οριστικοποίηση της συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.



Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει το νομοσχέδιο να ψηφιστεί με κανονικές και όχι κατεπείγουσες διαδικασίες, έως την ερχόμενη Κυριακή. Το κύριο όμως πρόβλημά της δεν είναι αυτό, αλλά το τι πραγματικά θα περιλαμβάνει η συμφωνία για το χρέος, καθώς αυτό αποτελεί κεντρικό μέρος του αφηγήματος περί οριστικής εξόδου της χώρας από την κρίση.

Οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές των δανειστών προκαλούν αγωνία στην Αθήνα, καθώς μέρα με την ημέρα οι προσδοκίες χαμηλώνουν. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει να μην υπάρχει σαφής και τελική συμφωνία για το χρέος σε αυτό το Eurogroup, αλλά να χρειαστεί να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις και άρα οι κυβερνητικοί βουλευτές να κληθούν να ψηφίσουν το δεύτερο επώδυνο νομοσχέδιο (μετά το ασφαλιστικό) σε κλίμα αβεβαιότητας για την τελική ρύθμιση του χρέους.

Το ελάχιστο που θέλει η Αθήνα είναι μία περιγραφή του οδικού χάρτη για την ελάφρυνση του χρέους, έστω κι αν δεν υπάρξει αναλυτική περιγραφή τώρα των ενεργειών που θα χρειαστεί να γίνουν. Κυριότερο εμπόδιο στην προσπάθειά της είναι αυτή τη φορά το Βερολίνο, που υποβαθμίζει συστηματικά τη σημασία μίας σαφούς απόφασης αυτή την περίοδο.

Ενδεικτικό της αγωνίας που έχουν στην κυβέρνηση για το θέμα, είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έκλεισε την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφερόμενος στην ανάγκη μίας συμφωνίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η επενδυτική κοινότητα αναμένει να γίνουν σημαντικά βήματα για να διευθετηθεί το εναπομείναν ζήτημα του χρέους που αφορά στο ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα και είμαστε βέβαιοι ότι φτάνει από τις δυνάμεις της οικονομίας στις πρωτεύουσες και στα πολιτικά κέντρα τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται ενώπιον αποφάσεων».

Μία προσπάθεια για σοβαρή και βιώσιμη παρέμβαση στο ελληνικό χρέος αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός από τους σοσιαλιστές ηγέτες που θα συναντήσει το Σάββατο στη Ρώμη (Ολάντ, Ρέντσι, Κόστα, Γκάμπριελ και άλλους) στο πλαίσιο της συνόδου των παραγόντων του σοσιαλιστικού κόμματος που μετέχουν σε κυβερνήσεις και στην οποία είναι και πάλι επίτιμος προσκεκλημένος ο έλληνας πρωθυπουργός, καίτοι προέρχεται από την αριστερά.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου στρέφει την προσοχή του στην ψήφιση των νέων μέτρων, έως την Κυριακή και στη διαφύλαξη της συνοχής στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι φόβοι για διαφοροποίηση βουλευτών σε επιμέρους προβλέψεις του νομοσχεδίου, όπως το μεγάλο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ή τα κόκκινα δάνεια.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *