ροή ειδήσεων

Η έκθεση από τη Ρόδο έφτασε στην Αθήνα


Μπορεί για τους πρόσφυγες να έχουν γραφεί εκατοντάδες κείμενα, μπορεί οι εικόνες
να έχουν αποτυπωθεί σε χιλιάδες φωτογραφίες, μπορεί να έχουν ασχοληθεί από θρησκευτικοί ηγέτες μέχρι χολιγουντιανοί αστέρες, ωστόσο ποτέ δεν έχει γίνει μία συλλογική έκθεση γελοιογραφίας για το προσφυγικό.

«Το σκίτσο έχει τη δική του δυναμική» μας εξηγεί ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης. «Ενέχει δύο συστατικά, που δρουν απευθείας στο υπερεθνικό αλλά και ατομικό συλλογικό: τη σάτιρα και την εικόνα. Γι΄αυτό και συνδέεται ο αναγνώστης-θεατής μαζί του άμεσα, ακαριαία».

Οι Ελληνες σκιτσογράφοι, συγκεκριμένα όλα τα μέλη της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία μεγάλη περιοδεύουσα έκθεση με σκίτσα για το προσφυγικό και τίτλο «Μετέωρο Βήμα».

Ουσιαστικά πρόκειται για την κατάθεση ψυχής, δουλειάς και φωνής των Ελλήνων σκιτσογράφων όλων των Μέσων Ενημέρωσης, με αποτέλεσμα στην έκθεση να συγκεντρώνονται όλες οι τάσεις και όλες οι απόψεις.

«Είναι η δική μας κραυγή αγωνίας» λέει στην «Εφ.Συν.» ο νεότερος της παρέας, Πάνος Ζάχαρης. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι παρόμοιο στην Ευρώπη και η πρώτη φορά που στην Ελλάδα «συναντιόμαστε» οι γελοιογράφοι σε μια συλλογική δουλειά για τους πρόσφυγες. Μπορεί από το μέσο που εργάζεται ο καθένας να καταθέτει τη δική του άποψη καθημερινά, ωστόσο τώρα δίνουμε μια συλλογική απάντηση, παρ’ όλες τις διαφορές στην οπτική – εξάλλου, όπως είναι γνωστό, αν στη δημοσιογραφία υπάρχει μία επίφαση αντικειμενικότητας, στη γελοιογραφία δεν υπάρχει καμία».

«Μετέωρο Βήμα»



Η έκθεση ξεκίνησε από τα νησιά που υποδέχονται άμεσα πρόσφυγες: η αρχή έγινε από τη Ρόδο, όπου εγκαινιάστηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συνέχισε το ταξίδι της στην Κω, τη Λέρο και το Αγαθονήσι και σήμερα Κυριακή, 8 Μαΐου, κάνει στάση στην Αθήνα, μέχρι να φτάσει στον βασικό προορισμό της, τις Βρυξέλλες.

«Πρόκειται για τη δουλειά 28 γελοιογράφων. Συνολικά εκθέτονται 120 έργα» μας λέει ο πρόεδρος της Λέσχης, Παναγιώτης Μαραγκός. «Ξεκίνησε από μια δικιά μας ιδέα, στην τελική διοργάνωση όμως συνέβαλαν καθοριστικά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η ΕΣΗΕΑ και τελούμε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα στις 20.00, στο Μετρό του Συντάγματος. Ολόκληρη η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του σκιτσογράφου Γιάννη Καλαϊτζή και το σκίτσο του με την Γκερνίκα είναι το κεντρικό του καταλόγου της έκθεσης».

«Η γελοιογραφία συνιστά, κατά κάποιον τρόπο, μία παγκόσμια γλώσσα. Ακόμη κι αν δεν γνωρίζεις τη γλώσσα που είναι γραμμένα τα κείμενα, όπου αυτά υπάρχουν, η δυναμική του σκίτσου είναι τέτοια που κατευθείαν ανοίγει ένας διάλογος για το μεγάλο θέμα του προσφυγικού» λέει ο Μιχάλης Κουντούρης. «Οσο για μας, καταθέτουμε τις απόψεις μας ελεύθερα και στέλνουμε το δικό μας μήνυμα αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και σε κάθε άλλο επισκέπτη».

«Στη Λέρο, παρατηρούσα μία νεαρή προσφυγοπούλα, με το μωρό της στην αγκαλιά, να βλέπει τα σκίτσα -τι κι αν δεν καταλάβαινε τα κείμενα;– και να δακρύζει», μας λέει ο Παναγιώτης Μήλας. «Ολοι οι πρόσφυγες δέχονταν τα σκίτσα σαν μία μεγάλη αγκαλιά προς τους ίδιους. Οσο για τους κατοίκους των νησιών που επισκεφθήκαμε, που είναι οι πρώτοι που δέχονται αυτή την εισβολή πόνου, ήταν σαν να τους λέγαμε «δεν είστε μόνοι. Καταλαβαίνουμε τι περνάτε»».

«Δεν είναι μόνο μία «συγκινητική» έκθεση» διευκρινίζει ο Πάνος Ζάχαρης. «Είναι κυρίως μια πολιτική παρέμβαση. Δεν είναι τυχαίο πως υπάρχει μία έντονη αντιευρωπαϊκή ματιά, σχεδόν από όλους τους συμμετέχοντες. Την Ε.Ε. κατονομάζουμε ως υπαίτιο της προσφυγικής κρίσης. Οχι ως αδυναμία διαχείρισης από τη μεριά της, αλλά ως αποτύπωμα συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής».

Αφιερωμένη στον Γιάννη Καλαϊτζή
Γιάννης Καλαϊτζής – 14/9/2015 |

«Με το που γυρίσαμε με τον Παναγιώτη Μαραγκό στην Αθήνα, από τη συνέντευξη Τύπου στη Ρόδο, μάθαμε πως ο Γιάννης «έφυγε». Κατευθείαν είπαμε πως η έκθεση θα είναι για εκείνον. Και ήταν σαν να είχαμε όλοι οι γελοιογράφοι την ίδια σκέψη. Εξάλλου, για τους περισσότερους είναι σαν να μην έφυγε ποτέ. Ακόμα μιλάμε σε ενεστώτα χρόνο όταν αναφερόμαστε σ’ εκείνον» εξομολογείται οΜιχάλης Κουντούρης.

«Τον γνώρισα μόλις πρωτοδούλεψα, στην «Αυγή», δεκαετίες πίσω. Για μένα ο Γιάννης είναι παράδειγμα δημοσιογράφου:ανεξάρτητος, ασυμβίβαστος, είναι αυτός που φωτίζει σκοτεινά σημεία, που ανοίγει δρόμους για να ακολουθήσουν οι υπόλοιποι»δήλωσε ο Παναγιώτης Μήλας.

«Η σκέψη της αφιέρωσης στον Γιάννη Καλαϊτζή ήταν σχεδόν ενστικτώδης και συλλογική. Δράσαμε σαν ένας νους ως προς αυτό»είπε ο Πάνος Ζάχαρης. «Δεν ήταν ένας σπουδαίος σκιτσογράφος… Παραήταν ένα μεγάλο μέγεθος ο Γιάννης. Μπορεί να μην τον έζησα προσωπικά, όπως άλλοι συνάδελφοι, αλλά μπορώ να πω τούτο: ο Καλαϊτζής δεν φοβόταν να λιώσει μολύβια στο χαρτί και σόλες στον δρόμο. Εκανε πολιτικές παρεμβάσεις, ώς όφειλε και ως ένιωθε, με όλους τους τρόπους. Η Γκερνίκα του είναι το κεντρικό σκίτσο της έκθεσης, το επίκεντρο και το αποτύπωμά της».
Info:
Οι σκιτσογράφοι στα εγκαίνια της έκθεσης στη Ρόδο |

Στην έκθεση συμμετέχουν εθελοντικά με σκίτσα τους οι:

Γιάννης Καλαϊτζής, Τάσος Αναστασίου, Κώστας Βλάχος, Δημήτρης Γεωργοπάλης, Κώστας Γρηγοριάδης, Σπύρος Δερβενιώτης, Dranis, Πάνος Ζάχαρης, Πέτρος Ζερβός, Γιάννης Ιωάννου, Μιχάλης Κουντούρης, Γιάννης Κυριακόπουλος (ΚΥΡ), Ηλίας Μακρής, Πάνος Μαραγκός, Παναγιώτης Μήλας, Βασίλης Μητρόπουλος (BAS), Κώστας Μητρόπουλος, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Εφη Ξένου, Βασίλης Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Παυλίδης, Ανδρέας Πετρουλάκης, Κωνσταντίνος Ρουγγέρης, Soloup, Στάθης (Σταυρόπουλος), Μαρία Τζαμπούρα, Δημήτρης Χαντζόπουλος, Βαγγέλης Χερουβείμ.

Θα διαρκέσει από την Κυριακή του Θωμά έως και την Πέμπτη 12 Μαΐου.

Στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος: 9.00 – 21.00.

Το επίσημο άνοιγμα της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Μαΐου, στις 20.00, από τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.



Πηγή : εφημερίδα συντακτών

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *