ροή ειδήσεων

Τα πλαϊνά τζάμια των αυτοκινήτων δεν μας προστατεύουν από τον ήλιο


-Κίνδυνος καρκίνου δέρματος και καταρράκτη
Αντίθετα με τα παρμπρίζ, τα πλαϊνά τζάμια των αυτοκινήτων δεν προστατεύουν εξίσου καλά από την υπεριώδη Α ακτινοβολία (UVA) του ήλιου σύμφωνα με αμερικανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Ophthalmology.
Η υπεριώδης ακτινοβολία έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ελλιπής προστασία από τα πλάγια του οχήματος εξηγεί εν μέρει γιατί οι οδηγοί εκδηλώνουν συχνότερα καρκίνο στην αριστερή πλευρά του προσώπου, καθώς και καταρράκτη στο αριστερό μάτι πιο συχνά από ό,τι στο δεξί.
Οι ερευνητές Ινστιτούτου Όρασης Boxer Wachler στο Μπέβερλι Χιλς της Καλιφόρνια, με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Μπόξερ Γουάχλερ, μέτρησαν την UVA ακτινοβολία σε 29 μοντέλα 15 αυτοκινητοβιομηχανιών κατασκευής 1990-2014.
Διαπίστωσαν ότι τα παρμπρίζ μπλοκάρουν σχεδόν όλη την ακτινοβολία (το 96% κατά μέσο όρο), άσχετα αν πρόκειται για ακριβά ή φθηνά μοντέλα αυτοκινήτων. Αυτό οφείλεται στο ότι τα παρμπρίζ κατασκευάζονται από γυαλί με ειδική επικάλυψη για να μην σπάει εύκολα.
Αλλά στα πλαϊνά τζάμια -που δεν έχουν αντίστοιχη ενίσχυση- το αντίστοιχο μέσο ποσοστό προστασίας από την ακτινοβολία ήταν 71%. Μόνο σε τέσσερα μοντέλα από τα 29, τα πλαϊνά τζάμια μπλόκαραν πάνω από το 90% της UVA ακτινοβολίας, ενώ σε μερικά αυτοκίνητα δεν μπλοκάρουν πάνω από 50%.
«Οι κατασκευαστές θα έπρεπε να εξετάσουν την αύξηση του βαθμού προστασίας από την UVA ακτινοβολία στα πλευρικά παράθυρα των αυτοκινήτων», σχολιάζει ο ΔΡ Μπόξερ και σημειώνει και οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων θα μπορούσαν μόνοι τους να τοποθετήσουν ειδικά φίλτρα για τα πλαϊνά τζάμια.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *