ροή ειδήσεων

Σάλος για κομματικές τοποθετήσεις στην επιτροπή Πανελλαδικών


Αναστατωμένη η εκπαιδευτική κοινότητα λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις
Σάλος στην εκπαιδευτική κοινότητα έχει προκληθεί από διαρροές για κομματικές τοποθετήσεις ακόμα και στην Κεντρική Επιτροπή εξετάσεων μετά τον παραγκωνισμό του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων και του προέδρου του εγνωσμένου κύρους καθηγητή Γ. Δάσσιου.

Την ίδια ώρα πολλά ερωτηματικά προκαλεί η αλλαγή στο «παρά πέντε» της πλειονότητας των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων. Δεν είναι τυχαίο που άτομα που χρόνια ασχολούνται με τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων επισημαίνουν ότι η εμπειρία είναι το νούμερο ένα προσόν και κάνουν λόγο για «ημέτερους» που δέχτηκαν τηλεφωνήματα για να συμμετάσχουν στην ΚΕΕ. Οι ίδια πληροφορίες δεν αποκλείουν ότι ο λόγος που έγιναν οι συγκεκριμένες διαρροές να είναι η το πρεστιζ των ίδιων στην εργασία τους.

Εως σήμερα για λόγους ασφαλείας δεν απομακρυνόταν η πλειονότητα των μελών αλλά κάποια μέλη, καθώς πάντα το υπουργείο ήθελε να υπάρχουν άτομα που να μπορούν να παρέμβουν με ψυχραιμία σε διάφορα ζητήματα που προκύπτουν. Βασικό «στοίχημα» των Πανελλαδικών Εξετάσεων είναι πάντα το αδιάβλητο του χαρακτήρα της διαδικασίας. Είναι κοινό μυστικό ότι κάθε χρόνο αλλάζει περίπου το 40% των μελών των επιτροπών που επιλέγουν τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων προκειμένου να μην τίθεται θέμα «μονιμότητα» των ίδιων καθηγητών σε αυτές τις επιτροπές ενώ όπως λένε και καθηγητές που ασχολούνται χρόνια με τις Πανελλαδικές χρειάζεται νέος αέρας στην επιλογή των θεμάτων. Ολοι όμως επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάζουν τα περισσότερα μέλη και σε καμία περίπτωση αυτό δεν πρέπει να γίνεται την τελευταία στιγμή. Εκφράζονται πάντως φόβοι ότι κομματικά κριτήρια θα επικρατούσαν στην ανανέωση των μελών της ΚΕΕ.

Το υπουργείο Παιδείας μετά το θόρυβο που ξέσπασε τόνισε ότι «Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε, οι εξετάσεις να διεξαχθούν και φέτος με τρόπο αδιάβλητο και υποδειγματικό. Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) ορίζεται λίγες ημέρες πριν τις εξετάσεις. Τα ονόματα των μελών της δεν ανακοινώνονται και λαμβάνονται ειδικά μέτρα, προκειμένου, να εξασφαλιστεί η μυστικότητα και η αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας. Τα μέλη της ΚΕΕ δεν είναι ισόβια. Κάθε χρόνο επιβάλλεται η ανανέωση της σύνθεσής της για προφανείς λόγους. Και φέτος, συνυπάρχουν παλαιά και νέα μέλη, που η επιλογή τους υπακούει σε επιστημονικά-εκπαιδευτικά κριτήρια και μόνο.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο υπουργείο Παιδεία ςείναι η αντικατάσταση των προέδρων των επιμέρως συμβουλίων του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) και η ηγεσία του υπουργείου διόρισε νέους προέδρους με τριετή θητεία. , επαναφέροντας κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο υπουργείο. Σύμφωνα με πληροφορίες τοποθετούνται

- Ο Βασίλειος Καρδάσης, Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ως Πρόεδρος του Σ.Α.Π.Ε.

- Ο Δημοσθένης Σταμάτης, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Αλεξάνδρειου TE Ι Θεσσαλονίκης, ως Πρόεδρος του Σ.Α.Τ.Ε.

- Ο Δημήτριος Χασάπης, Καθηγητής του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Ε.Κ.Π.Α., ως Πρόεδρος του Σ.Π.Δ.Ε.

Στο παρελθόν τις θέσεις αυτές κατείχαν:

- Πάρις Τσάρτας, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πρόεδρος του Σ.Α.Π.Ε.

- Δημήτριος Νίνος , πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας, Πρόεδρο του Σ.ΑΤΕ.

- Στυλιανή Πριόβολου, Ομότιμη Καθηγήτρια του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), Πρόεδρος του Σ.Π.Δ.Ε.

Το θέμα απασχόλησε και τη Βουλή με ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας Ν. Φίλη που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής της ΝΔ Μάνος Κόνσολας, σχετικά με την αλλαγή μελών της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, λίγες μόνο ημέρες πριν την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι το | «υπουργείο επωμίζεται τεράστιες ευθύνες στην περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα στην ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων και θέτει ερωτήματα για τις σκοπιμότητες που υπαγόρευσαν αυτή την αλλαγή αλλά και για την υποβάθμιση του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, που αποτελεί ανεξάρτητη αρχή».Τονίζει, μάλιστα, ότι «η συνήθης πρακτική, μέχρι σήμερα, ήταν η μερική ανανέωση των μελών της Επιτροπής προκειμένου να συνυπάρχουν σε αυτή και έμπειρα στελέχη της εκπαίδευσης, κάτι που είναι απολύτως απαραίτητο σε αυτή την περίοδο αφού θα υπάρχουν διαγωνιζόμενοι που θα εξεταστούν με το προηγούμενο σύστημα, κάτι που σημαίνει διπλή επιλογή θεμάτων από την Επιτροπή».

Πως επιλέγονται τα μέλη της ΚΕΕ

Κατά την επιλογή πρέπει να ληφθούν υπόψη τα παρακάτω:

α) Οι καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που θα μετέχουν στην Κ.Ε.Ε. ως μέλη, να έχουν διδάξει το μάθημα της ειδικότητάς τους κατά το τρέχον σχολικό έτος .

β) Δεν επιτρέπεται να μετέχει στην Κ.Ε.Ε σύζυγος μαθητή και γενικά όποιος έχει συγγένεια “ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ” ή “ΕΞ ΑΓΧΙΣΤΕΙΑΣ” μέχρι και του τρίτου βαθμού με εξεταζόμενο μαθητή.

γ) Δεν επιτρέπεται να μετέχει στην επιτροπή όποιος προετοιμάζει εκτός σχολικού προγράμματος υποψηφίους για τις πανελλαδικές εξετάσεις, ή συνδέεται με οποιαδήποτε σχέση με ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα στον οποίο προετοιμάζονται υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς επίσης και όποιος είναι συγγραφέας εξωσχολικού βοηθήματος το οποίο είναι συναφές με το εξεταζόμενο μάθημα στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Για τους λόγους αυτούς και προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα, οι εκπαιδευτικοί που προτείνονται για την ΓΕΕ συμπληρώνουν και υπογράφουν συνημμένη υπεύθυνη δήλωση.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *