ροή ειδήσεων

Τα δίδυμα μωρά της ελπίδας


Από το Καστελόριζο προς την Ειδομένη

H Σελίν και η Λόρα γεννήθηκαν στον δρόμο προς την Ειδομένη, στα τέλη Φεβρουαρίου. Τότε που η ελπίδα ήταν ακόμη ζωντανή για τους γονείς τους, οι οποίοι απείχαν ένα βήμα από το πέρασμα στην Ευρώπη, πριν αυτό σφραγιστεί εντελώς.

Ο Σαρντάσι και Η Χάλιντα με τις δίδυμες κορούλες τους Σελίν και Λόρα που γεννήθηκαν στην πορεία προς την Ειδομένη

Η Σελίν και η Λόρα έχουν κλείσει ήδη πάνω από δύο μήνες ζωής στην Ελλάδα, άνοιξαν τα ματάκια τους, χαμογελούν, κουνούν χεράκια και ποδαράκια και βλέπουν τον ήλιο μέσα από το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου, όπου φιλοξενούνται κάπου στη Θεσσαλονίκη, με τους γονείς τους όμως να βλέπουν μόνο προς την Ειδομένη.

Ο 31χρονος Σαρντάσι και η 26χρονη Χάλιντα, με καταγωγή από το πολύπαθο Χαλέπι, έχουν «εγκλωβιστεί» στην Ελλάδα μετά το κλείσιμο της συνοριακής διάβασης και νιώθουν, όπως λένε στο «Εθνος», «λίγο υπεύθυνοι για όλο αυτό το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το Προσφυγικό».

Από το Χαλέπι, σε έναν καταυλισμό για Κούρδους, βρέθηκαν στην Τουρκία, με ένα ατέλειωτο ταξίδι με φορτηγό και μια περιουσία στους δουλέμπορους, μετά στην Αττάλεια και στις 17 Φεβρουαρίου στο ακριτικό Καστελόριζο.


Μετά Λέσβος, Πειραιάς, λεωφορείο για Ειδομένη και προσωρινή στάση στην Κοζάνη, εκεί όπου ήρθαν οι πόνοι της γέννας για τη νεαρή μητέρα που τρόμαξε. Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης και στη 1 μετά το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου γεννήθηκαν οι μικρές.

Αγώνας
Το ζευγάρι προσπαθούσε 7 χρόνια να αποκτήσει παιδί: «Δώσαμε μια περιουσία στους γιατρούς, αλλά τα καταφέραμε». Υπάλληλος σε στεγνοκαθαριστήριο στο Χαλέπι, ο Σαρντάσι δούλευε 12 ώρες την ημέρα, σιδερώνοντας ρούχα, για να μη λείψει τίποτε στη Χάλιντα. Ζούσαν σε ένα μικρό σπιτάκι, δίπλα τους ήταν και η μητέρα της κοπέλας.

Μιλούν με θλίψη και νοσταλγία για το Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας και μια από τις ιστορικότερες της Ανατολής, που έχει όμως ισοπεδωθεί από το 2011, όταν ξέσπασε ο εμφύλιος.

Στα μέσα του 2012 οι βόμβες σκότωσαν τον πατέρα του Σαρντάσι, λίγο μετά πέθανε και ο πατέρας της Χάλιντα. Τότε το ζευγάρι πήρε την απόφαση να φύγει. Εφτασαν στα σύνορα με την Τουρκία και έμειναν σε έναν καταυλισμό για Κούρδους μέχρι τις αρχές του 2016. Το περασμένο καλοκαίρι η Χάλιντα έμεινε έγκυος και η χαρά τους ήταν μεγάλη όταν έμαθαν ότι κυοφορεί δίδυμα.

«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε άλλο εκεί. Επρεπε να φύγουμε. Η αδελφή μου είναι στη Γερμανία, ο αδελφός μου έφτασε στο Λουξεμβούργο. Θέλαμε και θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη. Ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο γι΄αυτά τα μωρά», λέει η Χάλιντα.

Στις αρχές Ιανουαρίου έφυγαν από τον καταυλισμό και πέρασαν στην Τουρκία. «Ηταν μακρύ και δύσκολο το ταξίδι. Το φορτηγό που μας μετέφερε ήταν παλιό, κουνούσε πολύ. Φοβόμασταν ότι αυτό είναι επικίνδυνο για τα μωρά, έτρεμε η ψυχή μας μη μας βρει καμιά αποβολή», θυμάται ο Σαρντάσι.

Και κάποια στιγμή έφτασαν στην Αττάλεια, νέες διαπραγματεύσεις, άλλοι δουλέμποροι και πάλι ταξίδι μέχρι μια παραλιακή πόλη, όπου τους περίμενε μια βάρκα.

«Ηταν βράδυ, φυσούσε πολύ, είχε κρύο. Στοιβαχτήκαμε μαζί με άλλους. Μας έβαλαν σωσίβια, το δικό μου ήταν στενό, ήμουν ετοιμόγεννη και με πίεζε στην κοιλιά. Προσευχόμουν να τα καταφέρω. Νομίζω πως ήρθα μια ανάσα από τον θάνατο. Η βάρκα κουνούσε, δεν βλέπαμε τίποτε. Μας άφησαν σε μια στεριά. Ηρθε στρατός, σοκαρίστηκα. Σκέφτηκα ?πού είμαστε, θα μας σκοτώσουν και δεν θα δω τα μωρά μου?. Εκλαιγα και φώναζα. Ηταν όμως καλοί άνθρωποι. Με πρόσεξαν πολύ, με σήκωσαν αγκαλιά», αναφέρει η Χάλιντα.

Οδύσσεια
Ηταν 17 Φεβρουαρίου και είχαν αποβιβαστεί στο Καστελόριζο. Την άλλη μέρα τούς πήρε ένα πλοίο και τους μετέφερε στη Λέσβο, δυο μέρες μετά έφυγαν για τον Πειραιά και από εκεί για την Ειδομένη.

Σύντομη στάση στην Κοζάνη και το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου ήρθαν οι πρώτοι πόνοι. Πόνοι της γέννας. Αμεσα η Χάλιντα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου επειδή ήταν δίδυμη κύηση και δεν υπήρχε θερμοκοιτίδα, ζητήθηκε η μεταφορά της στο Ιπποκράτειο. Το μεσημέρι της 26ης Φεβρουαρίου γεννήθηκε η Σελίν και ένα λεπτό αργότερα η Λόρα.

ΣΑΡΝΤΑΣΙ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Θα σας το ανταποδώσει ο Θεός

Η Ελλάδα ήταν γι΄αυτούς ένας ενδιάμεσος σταθμός. Τώρα ξέρουν καλά ότι θα μείνουν καιρό και προσπαθούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.

«Η Ελλάδα θα πάει καλύτερα. Oλο αυτό που κάνει για τους πρόσφυγες θα της βγει σε καλό. Θα της το ανταποδώσει ο Θεός, δεν θέλουμε να δημιουργούμε προβλήματα στη χώρα σας, που άνοιξε την αγκαλιά της και μας καλοδέχτηκε», λέει ο Σαρντάσι και αριθμεί έναν προς έναν τους ανθρώπους που τους έχουν βοηθήσει. Θυμάται αστυνομικούς με τα μικρά τους ονόματα, γιατρούς, εθελοντές, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, ακόμη και απλούς ανθρώπους που τους φέρνουν πράγματα στο ξενοδοχείο όπου μένουν.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *