ροή ειδήσεων

Άγκυρα: Καταργείται η βίζα για τους Ελληνοκύπριους, αλλά…


Καταργείται η βίζα για τους Ελληνοκύπριους που σκοπεύουν να επισκεφτούν την Τουρκία
 στα πλαίσια της συμφωνίας με την ΕΕ, τόνισε αξιωματούχος στην Άγκυρα, τονίζοντας όμως πως αυτό δεν σημαίνει πως θα αναγνωριστεί και η Κύπρος.

Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την απελευθέρωση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΕΕ μόλις η ΕΕ άρει την υποχρέωση των Τούρκων να έχουν θεώρηση εισόδου όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, σύμφωνα με μια απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στηνΕφημερίδα της Κυβέρνησης. Η κίνηση αυτή γίνεται για να ικανοποιηθεί ένα από τα 72 κριτήρια που έχουν θέσει στην Τουρκία οι Βρυξέλλες.

Ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία θα ισχύει και για τους Ελληνοκυπρίους.

«Αυτό δεν σημαίνει την αναγνώριση της Κύπρου. Αν η ΕΕ καταργήσει τις βίζες για τους τούρκους πολίτες, τότε θα καταργήσουμε κι εμείς την βίζα για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Αυτή τη στιγμή, οι Ελληνοκύπριοι μπορούν ήδη να ταξιδεύουν στην Τουρκία, όμως εκδίδουμε τη θεώρηση εισόδου τους σ' ένα χωριστό χαρτί. Μ' αυτή τη νέα ρύθμιση δεν θα χρειάζονται βίζα», διευκρίνισε.
Η αντίδραση της Λευκωσίας

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η κυβέρνηση αναμένει την απόφαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου. Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι η κυβέρνηση έχει ανεπίσημη ενημέρωση, όμως θα τοποθετηθεί μετά την έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για την πορεία εφαρμογής του Οδικού Χάρτη φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων εισόδου σε Τούρκους υπηκόους.

Η Κομισιόν , εξήγησε, θα εισηγηθεί φιλελευθεροποίηση, εφόσον εκπληρωθούν όλα τα κριτήρια έναντι όλων των κρατών μελών.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης επανέλαβε ότι σε σχέση με την Κύπρο, υπάρχει αριθμός κριτηρίων, όπως το θέμα της κατάργησης της βίζας για κατόχους διαβατηρίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της υποχρέωσης για πλήρη και άνευ διακρίσεων εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής έναντι και της Κύπρου και της αποτελεσματικής συνεργασίας σε θέματα δικαιοσύνης, ελευθερίας και ασφάλειας με όλα τα κράτη μέλη.

Υπενθύμισε ότι μετά την αξιολόγηση της Κομισιόν θα ακολουθήσει συζήτηση για το θέμα στοΕυρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Δεν είναι κάτι, κατέληξε, το οποίο θα γίνει αύριο ή στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *