ροή ειδήσεων

Δες το ντοκιμαντέρ του Χρόνη Πεχλιβανίδη, «Refugee Highway»


Ένα οδοιπορικό στις βαθιές πτυχές του προσφυγικού και μία αληθινή ιστορία





Στην έκθεση «Το Ταξίδι: Μετακινούμενοι πληθυσμοί», που φιλοξενείται από τις 19 έως τις 29 Μαΐου στο Μουσείου Μπενάκη, προβάλλεται το ντοκιμαντέρ του γνωστού κινηματογραφιστή, Χρόνη Πεχλιβανίδη, με τίτλο «Refugee Highway».

Πρόκειται για μία παραγωγή του οργανισμού Solidarity Now, που καλύπτει όλα τα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού με τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από τα τουρκικά παράλια μέχρι τα ελληνικά νησιά. Πρόκειται για μία καταγραφή της κατάστασης που επικρατούσε στην ελληνική πλευρά, δηλαδή στη Λέσβο, τη Χίο, τη Λέρο και Κω, τα νησιά που δέχονταν το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Στο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται επίσης η Τήλος και η Ρόδος, η δεύτερη σε ένα μικρότερο κομμάτι.

Εμείς μιλήσαμε με τον Χρόνη Πεχλιβανίδη και μάθαμε περισσότερα:

«Επειδή η Solidarity Now είναι ένας οργανισμός που βοηθάει μη κυβερνητικές οργανώσεις και κρατικές δομές έχει, θα λέγαμε, ένα ρόλο διαμεσολαβητή. Μου ανέθεσαν, λοιπόν, ένα οδοιπορικό, μία απεικόνιση του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Ωστόσο, επειδή έχω το γραφείο μου στην Κωνσταντινούπολη και είχα τις προσβάσεις και τους τρόπους να δουλέψω και στην Τουρκία, πρότεινα και αποφασίστηκε να καλύψουμε και την εκεί κατάσταση. Έτσι, το φιλμ κινείται σε τρεις άξονες που ένας μπλέκεται με τον άλλο στο μοντάζ και υπάρχει μία παράλληλη δράση και ροή των γεγονότων. Καλύπτεται η πλευρά των αλληλέγγυων μαζί με τις απόψεις των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα και μιλούν για τα σχέδια και τον προορισμό τους. Από την άλλη καλύπτεται το κομμάτι της Τουρκίας και η προετοιμασία, η κατάσταση των ανθρώπων εκεί, καθώς και οι απόψεις των ερευνητών, μελετητών και δημοσιογράφων για το θέμα».




Info: «Το Ταξίδι: Μετακινούμενοι πληθυσμοί». 19-29/05/2016. Διοργάνωση: Αλληλεγγύη-SolidarityNow. Επιμέλεια: Ντόρα Κομνηνού. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των φωτογράφων: Γιάννη Μπεχράκη, Γιώργου Μουτάφη, Άγγελου Τζωρτζίνη, Άλκη Κωνσταντινίδη, Enri Canaj, Μυρτούς Παπαδοπούλου, Ορέστη Σεφέρογλου και Χλόης Κριθαρά-Davienne και το ντοκιμαντέρ «Refugee Highway» του κινηματογραφιστή Χρόνη Πεχλιβανίδη.

Παράλληλη δράση: Έκθεση με σκίτσα παιδιών και εφήβων από το Αφγανιστάν και τη Συρία που συγκέντρωσε ο Δημήτρης Σκλεπάρης. Μουσείο Μπενάκη (κτήριο της οδού Πειραιώς), Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, 2103453111. Είσοδος ελεύθερη

Κεντρική φωτογραφία: Χρόνης Πεχλιβανίδης

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *