ροή ειδήσεων

Ρόδος – Οχτώ στις 10 επιχειρήσεις θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό


Ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου κ. Ιωάννης Ηρακλείδης με δηλώσεις του στην «δημοκρατική», περιέγραψε την δραματική κατάσταση που επικρατεί στη Ρόδο και τα νησιά της Δωδεκανήσου γενικότερα, μετά την αύξηση του ανώτατου συντελεστή στο 24%, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών αλλά και την κατάργηση του αφορολόγητου για τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.

Ο κ. Ι. Ηρακλείδης, συνιστά υπομονή και ψυχραιμία γιατί όπως λέει η μεταφορά της έδρας μιας επιχείρησης στο εξωτερικό, δεν είναι τυπική διαδικασία: «Οι 8 στους 10 πελάτες ρωτούν πώς θα μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, και μην νομίζετε ότι το εξωτερικό είναι μακριά. Η Κύπρος είναι δίπλα, εκεί είναι καλύτερα οργανωμένοι και πολλά χρόνια πιο μπροστά από εμάς. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με το νέο ασφαλιστικό-φορολογικό, το οποίο είναι ληστρικό! Καταδικάζει και στραγγαλίζει κάθε έννοια επιχειρηματικότητας, λειτουργεί ως τροχοπέδη και δεν δίνει κίνητρα. Αρκεί να σας πω, πως από κάθε 100 ευρώ επιπλέον έσοδα σε μία επιχείρηση, της μένουν καθαρά μόλις 26 ευρώ. Ποιος ο λόγος, λοιπόν, ο κάθε επιχειρηματίας να προσπαθήσει να δημιουργήσει κέρδη, όταν θα του μένει μόλις το 26%; Εμείς προτείνουμε στους πελάτες μας, να περιμένουν λίγο ακόμα, διότι η μεταφορά έδρας στο εξωτερικό δεν είναι μια τυπική διαδικασία. Θα μου πεις, πόσο υπομονή να κάνουν; Χρειάζεται όμως προσοχή και ήδη, απ΄όσο γνωρίζουμε, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται τρόπους ελέγχου για να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις που άλλαξαν έδρα και μεταφέρθηκαν σε κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς».

Δυσοίωνη είναι η κατάσταση για τα μικρά καταστήματα, που δεν μπορούν να επιβιώσουν μέσα στο σκληρό νέο φορολογικό περιβάλλον. «Οσοι επιβίωναν οριακά, βλέποντας αυτή την κατάσταση θέλουν να εγκαταλείψουν την επιχειρηματικότητα. Θέλουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις, τα καταστήματά τους. Ενώ μέχρι πρότινος σκέφτονταν να το παλέψουν λίγο ακόμα, έχοντας και ως κίνητρο τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, ευελπιστώντας ότι ίσως καλυτερεύσει η κατάσταση, τώρα με τα νέα δεδομένα, δεν μπορούν να επιβιώσουν. Βλέπουν το κλείσιμο ως την μόνη λύση», λέει ο κ. Ηρακλείδης.

Οι νησιώτες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΦΕΕ, είναι εκείνοι που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από το νέο φορολογικό καθεστώς και αντί να τους δοθούν κίνητρα, που διαμένουν στα νησιά, κυρίως τα μικρά, αντίθετα το κράτος τους «τιμωρεί» υπερφορολογώντας τους: «Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, έχει φτάσει στα όριά του. Η συνταγή της υπερφορολόγησης, όχι μόνο δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα αλλά θα φέρει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Η αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολόγησης στο 24%, μέσα σε λίγους μήνες στα νησιά, είναι παρανοϊκή. Εχει καταργηθεί το αφορολόγητο όριο στα μικρά νησάκια με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους, όπως το Καστελόριζο, η Χάλκη, η Σύμη. Ποιος ο λόγος πλέον, ο νησιώτης να φυλάει Θερμοπύλες; Τι κάνει το κράτος για να προστατέψει τον νησιώτη; Τίποτα, αντίθετα τον τιμωρεί, τον υπερφορολογεί θεωρώντας ότι έχει ακόμα αποθέματα “αφορολόγητου λίπους”. Δεν είναι όλοι φοροφυγάδες, υπάρχουν σοβαρές επιχειρήσεις και μέσω αυτών συντελείται η ανάπτυξη, υπάρχει απασχόληση. Όταν από αυτές τις επιχειρήσεις, που είναι η αγελάδα που αρμέγεις, όχι μόνο τους έχεις πάρει το γάλα αλλά θέλεις να τους κόψεις και το πόδι για να πάρεις και το κρέας, πόσο θα αντέξει αυτή η αγελάδα; Τι θα σου αποφέρει;».

Μέχρι στιγμής πάντως παρατηρείται ιδιαιτέρως μεγάλη απροθυμία των Ροδιτών να συμπληρώσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις, προσπαθώντας να καθυστερήσουν όσο μπορούν, τους νέους φόρους! «Εισπράττουμε μια αδιαφορία των πελατών μας να έρθουν να κάνουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Υπάρχει τεράστια απροθυμία των φορολογουμένων να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους, δεν θέλουν. Ξέρουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν νέους φόρους και αναβάλλουν τη συμπλήρωση των φορολογικών τους δηλώσεων. Παράλληλα αυξήθηκαν οι τιμές στα πάντα μετά την επιβολή του 24% ΦΠΑ. Το καλάθι της νοικοκυράς, έχει περιοριστεί σημαντικά, οι μισθοί έχουν πετσοκοπεί. Πού να βρει ο πολίτης χρήματα για να πληρώσει νέους φόρους; Ο μισθωτός πλέον έχει μεγαλύτερη παρακράτηση φόρου, άρα του μένει μικρότερο εισόδημα να καταναλώσει, πού θα βρει χρήματα για να πληρώσει; Φορολογούν ό,τι περπατάει, ό,τι πετάει, ό,τι κολυμπάει, ό,τι αναπνέει, ό,τι κινείται. Αυτό είναι αντιαναπτυξιακό. Είναι πρωτόγνωρα καθεστώτα αυτά», δηλώνει στην «δ» ο κ. Ηρακλείδης.

Μονόδρομο χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Ρόδου την φοροδιαφυγή. Όπως λέει, οι επιχειρηματίες ή θα αναγκαστούν να φοροδιαφύγουν ή θα κλείσουν, ιδίως στα νησιά που όπως λέει, η κατάσταση πλέον, είναι απελπιστική.

«Οι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να φοροδιαφύγουν. Ή θα φοροδιαφύγουν ή θα κλείσουν. Δεν έχουν άλλη επιλογή. Τα λουκέτα αυξάνονται δραματικά, έχουμε πολλές διακοπές λειτουργίας επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις, θα επιλέξουν να μην εκδίδουν παραστατικά διότι έχουν σωρευτικές εισφορές και παράλληλες επιβαρύνσεις. Ειδικά στα νησιά, που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, υπάρχει αντικίνητρο πλέον για την έκδοση αποδείξεων. Τα νέα μέτρα, για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών είναι σφαγή. Στα Δωδεκάνησα η κατάσταση είναι απελπιστική».
greekmoney

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *