ροή ειδήσεων

Προσοχή: Άκρως επικίνδυνη η κατανάλωση λαγοκέφαλου


Την προσοχή εφιστά η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, σχετικά με την κατανάλωση...


λαγοκέφαλου, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό επικίνδυνο στην κατανάλωση ψάρι και δεν αντίδοτο στην τοξίνη (ΤΤΧ) που περιέχει.
Η υπηρεσία καλεί τους αλιείς, ερασιτέχνες και επαγγελματίες, σε περίπτωση σύλληψης του είδους ή άλλων «ασυνήθιστων» ψαριών και θαλασσινών ειδών καθώς και για πληροφορίες να επικοινωνούν με το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής:
"Μετά από δημοσίευμα σε ηλεκτρονική ενημερωτική σελίδα της Κρήτης στην οποία αναφέρεται ότι ο Λαγοκέφαλος, μπορεί να καταναλωθεί αν κάποιος γνωρίζει πώς να το καθαρίσει, εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών, των επαγγελματιών & ερασιτεχνών αλιέων σχετικά με το ψάρι Lagocephalus sceleratus (λαγοκέφαλος) το οποίο έχει εξαπλωθεί και εγκατασταθεί στην Κρήτη.
Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο στην περίπτωση κατανάλωσης του από τον άνθρωπο και δεν υπάρχει αντίδοτο στην τοξίνη (ΤΤΧ) που περιέχει. Η τοξίνη δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα.
Η τοξικότητα του εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως ηλικία, μέγεθος, αναπαραγωγική περίοδος κ.α. Η τοξικότητα του αυξάνεται την περίοδο αναπαραγωγής του κυρίως τους θερινούς μήνες. Σε πολλές χώρες παρατηρούνται κάθε χρόνο δηλητηριάσεις από την κατανάλωση του με συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας. Τελευταίο γνωστό κρούσμα ήταν 2 άτομα στην Κύπρο.
Το είδος αυτό έχει χαρακτηριστικό σχήμα σαν τορπίλη, δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματος , στη ράχη είναι γκριζωπό με έντονα σκούρα στίγματα, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα χαρακτηριστικά δυνατά δόντια σαν ράμφος.
Δεν είναι επιθετικό ή επικίνδυνο με άλλο τρόπο εκτός αν καταναλωθεί.
Η εμπορία του απαγορεύεται ( Καν. 853/2004).
Παρακαλούνται οι αλιείς σε περίπτωση σύλληψης στα εργαλεία τους, αλιευμάτων τα οποία δεν αναγνωρίζουν να κρατούν το δείγμα (συντηρημένο ή κατεψυγμένο) και να το προσκομίζουν στην Υπηρεσία μας.
Σε περίπτωση σύλληψης του είδους ή άλλων «ασυνήθιστων» ψαριών και θαλασσινών ειδών καθώς και για πληροφορίες παρακαλούμε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Αλιείας της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στα παρακάτω στοιχεία επικοινωνίας: τηλ.: 2821346653-4, Fax: 2821346651, e-mail: alieia.cha@crete.gov.gr".

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/6/16 00:03

    Οταν ειναι μεγαλο το καταλαβαινεις.Οταν ειναι μικρο ομως,στο μεγεθος π.χ της σαρδελας ευκολα μπορεις να το μπερδεψεις με κολιουδακι.Οταν δε ειναι ακομα πιο μικρο δεν το ξεχωριζεις με τιποτα αναμεσα στις σαρδελιτσες.Θελει πολλη προσοχη οταν αγοραζουμε μικρου μεγεθους ψαρια να τα κοιταμε πολυ προσεκτικα οταν τα καθαριζουμε και να μην τα πεταμε ολα μαζι στο τηγανι οπως τους γαυρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *