ροή ειδήσεων

«Αυτό το καλοκαίρι, ας αφήσουμε στην άμμο μόνο το ίχνος μας»


Κάθε καλοκαίρι τα τελευταία 34 χρόνια, ο Γλάρος της HELMEPA (ελληνική ένωση προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος) με τα ξεχωριστά του μηνύματα υπενθυμίζει σε όλους την ανάγκη να διατηρούμε καθαρές τις θάλασσες και τις ακτές μας.

Για τη νέα της καμπάνια η HELMEPA ανακοίνωσε ότι: «Ωστόσο, τα στοιχεία από τους ετήσιους εθελοντικούς καθαρισμούς που συντονίζουμε με παιδιά και ενήλικες, Μέλη και συνεργαζόμενους φορείς σε όλη την Ελλάδα,επιβεβαιώνουν τη σταθερή παρουσία πλαστικών κυρίως απορριμμάτων στις παραλίες μας.


Το σύνθημα της νέας καλοκαιρινής αφίσας του Γλάρου είναι εμπνευσμένο από τα μηνύματα φίλων της σελίδας της HELMEPA στο Facebook και είναι: «Αυτό το καλοκαίρι, ας αφήσουμε στην άμμο μόνο το ίχνος μας». Προβάλλεται σιγά-σιγά σε όλη την Ελλάδα, όπου 7.500 παιδιά-μέλη της Παιδικής HELMEPA και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία «Ναυτίλοι» αναρτούν την αφίσα σε γειτονιές, σχολεία και παραλίες των περιοχών τους. Λιμεναρχεία, ΟΤΑ, Σύλλογοι, Ναυτικοί Όμιλοι και Ναυτικά Μουσεία παίρνουν μέρος στη διανομή της αφίσας την ίδια ώρα που πλοία και χιλιάδες Έλληνες ναυτικοί μέλη της HELMEPA «ταξιδεύουν» το μήνυμα σε θάλασσες και λιμάνια του κόσμου.

Ας καταπολεμήσουμε αυτό το καλοκαίρι άγνοια και αδιαφορία γύρω μας, δείχνοντας το σεβασμό μας στη χώρα μας προστατεύοντας το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον».

Μεγάλη συμμετοχή στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Καθαρισμού 2016 στην Ελλάδα

Με την ολοκλήρωση των δράσεων εθελοντικού καθαρισμού, η HELMEPA, ανακοίνωσε ότι: «Μεταξύ 6 και 15 Μαΐου, η HELMEPA συντόνισε για 3η χρονιά στην Ελλάδα αυτή την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 120 δράσεις καθαρισμού ακτών, βυθού, ποταμών, δασών, πάρκων και σχολικών κήπων με τη συμμετοχή 5.300 εθελοντών.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εθελοντών ήταν μαθητές-μέλη του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA», Ναυτίλοι και άλλοι μαθητές από 79 Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια. Συμμετείχαν επίσης 15 Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, 15 Λιμεναρχεία και Λιμενικοί Σταθμοί, τουριστικές επιχειρήσεις, καταδυτικά κέντρα, τοπικές ενώσεις, πολιτιστικοί σύλλογοι και απλοί πολίτες όλων των ηλικιών.

Σημαντική ήταν φέτος η συμμετοχή και στα νησιά Αλόννησο, Αντίπαρο, Ζάκυνθο, Θάσο, Ιθάκη, Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κέρκυρα, Κρήτη, Λέρο, Μήλο, Μύκονο, Μυτιλήνη, Νάξο, Πάρο, Ρόδο, Σαντορίνη, Σκιάθο, Σκύρο και Χίο. Στο σύνδεσμο http://www.helmepa.gr/gr/cleanup.php μπορείτε να δείτε τον χάρτη με όλες τις περιοχές όπου έγιναν καθαρισμοί.

Στελέχη της HELMEPA είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν από κοντά τους εθελοντές για το πρόβλημα της ρύπανσης, κυρίως από πλαστικά, στους ακόλουθους τρεις καθαρισμούς.

Στη Λίμνη Ηραίου Περαχώρας, Κορίνθου, την Τρίτη 10 Μαΐου, 50 μέλη της Παιδικής HELMEPA και «Ναυτίλοι» του Δημοτικού Σχολείου και του Γυμνασίου Περαχώρας, μαζί με μέλη του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λίμνης Ηραίου, καθάρισαν τις όχθες της λίμνης από τα, κυρίως μικρά, πλαστικά και άλλα απορρίμματα.

Στην Αττική, την Παρασκευή 13 Μαΐου, παιδιά-μέλη της Παιδικής HELMEPA και εκπαιδευτικοί του 12ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης καθάρισαν την παραλία Μεγάλο Καβούρι στη Βουλιαγμένη ενώ την Κυριακή 15 Μαΐου τη σκυτάλη πήραν στελέχη του εταιρικού μέλους της HELMEPA, AllSeas Marine S.A., που πραγματοποίησαν εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας στη Γ’ Μαρίνα Γλυφάδας.

Στους συμμετέχοντες σε όλη την Ελλάδα δόθηκαν λεπτομερείς οδηγίες για την οργάνωση των καθαρισμών και την καταγραφή των απορριμμάτων σε ειδικά δελτία, από την οποία προκύπτουν κάθε χρόνο πολύτιμα στοιχεία για τα είδη, τις ποσότητες και την προέλευση των απορριμμάτων. Τα στοιχεία αυτά, που ήδη επεξεργαζόμαστε, θα δημοσιευθούν στα τέλη Ιουνίου και θα προωθηθούν στους αρμόδιους φορείς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στους συντονιστές των δράσεων, τα παιδιά και τους νέους μέχρι 18 ετών που πήραν μέρος στους καθαρισμούς απονείμαμε 2.000 αναμνηστικά διπλώματα».

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *