ροή ειδήσεων

Η παιδική υγεία στο βωμό της κρίσης - Τρομάζει η παιδική θνησιμότητα


Από την στιγμή που ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο πως η Ελλάδα
εισέρχεται στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας του ΔΝΤ φέρνοντας μια νέα εποχή στην ελληνική ιστορία. Η εποχή των Μνημονίων σε συνδυασμό με την 7ετη ύφεση έχουν φέρει την ελληνική κοινωνία στα όρια της με τα στοιχεία να θυμίζουν εποχές… Κατοχής.

Η κρίση δεν χτύπησε μόνο τις τσέπες των Ελλήνων και τις επιχειρήσεις, αλλά έφερε ιστορικά υψηλά ανεργείας, εργασιακό Μεσαίωνα που εισήγαγε τους μισθούς πείνας κάνοντας την γενιά των 596 ευρώ να θεωρούνται πλέον κροίσοι ενώ η υγεία συνεχώς επιδεινώνεται.

Τα ευρήματα που επικαλείται η Τράπεζα της Ελλάδας που παρουσίασε στην Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής συγκλονίζουν καθώς η κρίση έχει πληγώσει την ελληνική κοινωνία πολύ περισσότερο από όσο θα μπορούσε να προβλέψει ακόμα και ο πιο απαισιόδοξος νους. Η παιδική θνησιμότητα καλπάζει θυμίζοντας άλλες εποχές, ενώ οι ψυχικές ασθένειες έχουν φωλιάσει για τα καλά στην ελληνική πραγματικότητα.

Η κρίση μας αρρωσταίνει

Πρόσφατες μελέτες υποστηρίζουν ότι τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης μειώθηκε το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει “καλή” ή “πολύ καλή” αυτοαξιολογούμενη υγεία (self-rated health), από 71% το 2006 σε 68,8% το 2011.

Σύμφωνα όμως με νεότερα στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ 2015), το ποσοστό του πληθυσμού που δηλώνει “καλή” ή “πολύ καλή” υγεία έχει παραμείνει σταθερό μεταξύ 2009 και 2014. Ωστόσο, στην ίδια έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφεται σημαντική αύξηση (κατά 24,2%) στον πληθυσμό ηλικίας 15 ετών και άνω (15+) που δηλώνει ότι πάσχει από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας ή χρόνια πάθηση (τα περιστατικά χρόνιας νοσηρότητας αυξήθηκαν από 39,7% το 2009 σε 49,3% το 2014).

Επίσης, την περίοδο της κρίσης αυξήθηκε το ποσοστό του πληθυσμού (15+) που περιόρισε τις δραστηριότητές του λόγω προβλημάτων υγείας (δείκτης Global Activity Limitation Indicator) από 22,8% το 2009 σε 29,8% το 2014.

Σήμα κινδύνου για την σωματική υγεία των παιδιών-Τρομάζει η παιδική θνησιμότητα

Αξιοσημείωτο είναι το εύρημα ότι η σωματική υγεία των παιδιών έχει επηρεαστεί αρνητικά από την οικονομική κρίση. Όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία το ποσοστό των γεννήσεων παιδιών χαμηλού βάρους (κάτω από 2,5 κιλά) στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 19% την περίοδο 2008-2010, γεγονός που συνδέεται με μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΛΣΤΑΤ, έχει ανακοπεί η μακροχρόνια τάση μείωσης της παιδικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών έως ενός έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων).

Συγκεκριμένα, η παιδική θνησιμότητα αυξήθηκε από 2,65 το 2008 σε 3,75 το 2014. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αφενός στην αύξηση κατά περίπου 10% των θανάτων βρεφών κάτω του ενός έτους και αφετέρου στην υποχώρηση των γεννήσεων κατά 22,1% την προαναφερθείσα περίοδο. Συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 92.149 γεννήσεις το 2014, έναντι 118.302 το 2008 (που ήταν η υψηλότερη τιμή της περιόδου 1985-2014). Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν άμεσα να αποδοθούν στην οικονομική κρίση, η αναστροφή των προηγούμενων τάσεων αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο.

Η ψυχική υγεία των Ελλήνων

Σημαντικές και εμφανείς είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία του πληθυσμού. Για παράδειγμα, δραματική αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό του πληθυσμού με συμπτώματα μείζονος κατάθλιψης κατά την περίοδο της κρίσης. Το εύρημα επιβεβαιώνεται από επιδημιολογικές έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες καταγράφεται ραγδαία αύξηση της μείζονος κατάθλιψης από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009, 8,2% το 2011 και 12,3% το 2013. Όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία της έρευνας υγείας της ΕΛΣΤΑΤ, το 2014 το 4,7% του πληθυσμού ηλικίας 15 ετών και άνω δήλωσε ότι είχε κατάθλιψη, έναντι 2,6% το 2009.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *