ροή ειδήσεων

Έτοιμος ο νέος αναπτυξιακός νόμος - Τι αλλάζει


Πλαφόν στο ύψος της ενίσχυσης που μπορεί να λάβει ένα επενδυτικό σχέδιο προβλέπει ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος ο οποίος παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον Υφυπουργό Αλέξη Χαρίτση και το Γενικό Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων Λόη Λαμπριανίδη .

Ο νέος Αναπτυξιακός δίνει έμφαση σε επιχειρήσεις με επιδόσεις στην εξωστρέφεια και την καινοτομία αλλά και σε επιχειρήσεις που συμβάλουν στην αύξηση της απασχόλησης. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε περιοχές λιγότερο ευνοημένες περιοχές, όπως αυτές στις οποίες παρατηρείται μείωση του πληθυσμού , νησιωτικές, ορεινές και παραμεθόριες περιοχές, περιοχές στις οποίες υπάρχουν Βιομηχανικές Ζώνες ή Ζώνες Καινοτομίας και περιοχές με ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές και ιδίως σε νησιωτικές περιοχές όπως το Αγαθονήσι, η Κάλυμνος, το Καστελόριζο, η Κως, η Λέρος, η Λέσβος, η Σάμος, η Σύμη και η Χίος.

Στα κίνητρα του νέου νόμου ο οποίος στοχεύει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων περιλαμβάνονται πρωτίστως ενισχύσεις υπό την μορφή των φοροαπαλλαγών που δίνουν έμφαση στην απόδοση που θα έχουν οι επενδύσεις και όχι στις δαπάνες.


Μάλιστα προκειμένου οι ενισχύσεις που παρέχονται με το κίνητρο της φοροαπαλλαγής να είναι ισοδύναμες με τις ενισχύσεις της επιχορήγησης. τα ποσά των επιχορηγήσεων ορίζονται στο 70% του ανώτερου επιτρεπόμενου ποσοστού του ΧΠΕ.

Παράλληλα προβλέπεται απλοποίηση των διαδικασιών υλοποίησης μιας επενδύσεις με ταυτόχρονη όμως εξασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος ενώ στόχος είναι η ενθάρρυνση επενδύσεων και από το εξωτερικό . Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν βελτιώσεις αναφορικά με τις ενδοομιλικές υπηρεσίες και τις άδειες παραμονή επενδυτών από το εξωτερικό και των οικογενειών τους. Σε δεύτερο χρόνο θα υπάρξουν και αλλαγές αναφορικά με τις ταχείες διαδικασίες για την διευκόλυνση στρατηγικών επενδύσεων , δηλαδή αλλαγές σχετικά με τις fast track επενδύσεις.

Αναφορικά με τις ενισχυμένες δράσεις αυτές αφορούν:
-Ενισχύσεις μηχανολογικού εξοπλισμού
-Γενική Επιχειρηματικότητα
-Νέες Ανεξάρτητες ΜΜΕ
-Επενδύσεις Καινοτομικού Χαρακτήρα για ΜΜΕ
-Επιχειρηματικές συστάδες (Clusters)
-Ενδιάμεσοι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί - Ταμεία Συμμετοχών»
-Ολοκληρωμένα Χωρικά και Κλαδικά Σχέδια
-Επενδύσεις μείζονος σημασίας
Στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος να δώσει ώθηση στην οικονομία και να θεραπεύσει παθογένειες του παρελθόντος καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι επηρέασαν ελάχιστα τη διάρθρωση της οικονομίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου την τελευταία 15ετία έγιναν επενδύσεις 32 δισ. ευρώ και δόθηκαν ενισχύσεις 12 δισ.ευρω.

Η μέση επενδυτική δαπάνη ανά θέση εργασίας έφτασε τα 976.000 ευρώ ενώ η μέση ενίσχυση ανά θέση εργασίας έφτασε τις 323.000 ευρώ. Δυο κλάδοι της ενέργειας και των ξενοδοχείων είχαν το 46,5% επενδυτικών σχεδίων στο Ν. 3908 και το 72,2% του προϋπολογισμού, ενώ ένα αρκετά αξιόλογο επιπλέον ποσοστό διατέθηκε σε εφοδιαστικές αλυσίδες και τα ευρυζωνικά δίκτυα, με καταφανή περιορισμό της βιομηχανίας.

Επίσης υπήρξε σημαντική συγκέντρωση αναφορικά με τις επιχορηγήσεις καθώς το 4,2% των επενδυτικών σχεδίων αντιπροσώπευε το 43,6% του ύψους επένδυσης και ελάχιστες επιχειρήσεις πήραν πάρα πολύ μεγάλα ποσά ενισχύσεων. Συγκεκριμένα 6 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 1 δισ. ευρώ, 15 επιχειρήσεις 1,5 δισ. ενώ 95 επιχειρήσεις πήραν 3 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι της κυβέρνησης είναι μέσω του νέου νόμου να υπάρξει ολοκλήρωση όλων των συγχρηματοδοτούμενων από ευρωπαϊκούς πόρους επενδυτικών σχεδίων μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, ώστε να μη χαθεί ούτε 1 ευρώ αλλά και να ολοκληρωθούν όσα σχέδια συνδέονται με την επιστροφή εγγυητικών επιστολών.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *