ροή ειδήσεων

Το ρόφημα που σώζει το συκώτι σας!


Είναι αναμφίβολα το πιο αγαπημένο ρόφημα στον κόσμο, αφού καταναλώνεται σε τεράστιες ποσότητες κάθε εποχή του χρόνου και σε πολλές διαφορετικές παραλλαγές.


Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά και επιστημονικά τεκμηριωμένα και μια νέα πολυσέλιδη έκθεση έρχεται να τα επισημάνει για μία ακόμη φορά.


Ο λόγος φυσικά για τον καφέ, ο οποίος αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευεργετικός για το συκώτι, σύμφωνα με τη νέα έκθεση έκτασης 83 σελίδων του Βρετανικού Οργανισμού για το Ήπαρ (British Liver Trust). Η έκθεση παρουσιάζει συνοπτικά όλα τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επίδραση του καφέ στο συκώτι.

Το συμπέρασμα της έκθεσης είναι ότι το δημοφιλές ρόφημα προστατεύει από πολυάριθμες και ιδιαίτερα σοβαρές παθήσεις του ήπατος, όπως η λιπώδης νόσος, η ίνωση και η κίρρωση. Για όσους έχουν ήδη εκδηλώσει κάποια πάθηση του ήπατος, ο καφές μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της.



Πολλές παθήσεις του ήπατος είναι αποτέλεσμα της πολυετούς κατάχρησης αλκοόλ, ωστόσο οι αυξανόμενοι δείκτες παχυσαρκίας στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου έχουν συνοδευτεί επίσης από άνοδο των δεικτών μη αλκοολικής λιπώδους νόσου. Άλλες συνήθεις αιτίες των παθήσεων του ήπατος είναι οι διάφορες μορφές ηπατίτιδας.

Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα, έξι καφέδες εσπρέσο την ημέρα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μη αλκοολικής λιπώδους νόσου, ακόμη και σε παχύσαρκα άτομα.

Η ευεργετική επίδραση του καφέ στο συκώτι οφείλεται κυρίως στην καφεΐνη, καθώς όταν αυτή διασπάται παράγεται η παραξανθίνη, ουσία που επιβραδύνει την ανάπτυξη ιστών που προκαλούν βλάβες στο συκώτι. Σημαντικός στην προστασία του ήπατος θεωρείται επίσης ο ρόλος της καχεόλης και της καφεστόλης του καφέ.

Όπως τονίζει ο Άντριου Λάνγκφορτν, εκτελεστικός διευθυντής του Βρετανικού Οργανισμού για το Ήπαρ, «η πρόληψη είναι πολύ καλύτερη από την προστασία» και στην περίπτωση του καφέ η πρόληψη είναι ευτυχώς και ιδιαίτερα γευστική!



Πηγή: http://www.onmed.gr

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *