ροή ειδήσεων

Εφοριακοί-τουρίστες ελέγχουν 1.545 ξενοδοχεία για φοροδιαφυγή


Ηδη έχει γίνει έλεγχος στις ιστοσελίδες αναζήτησης ξενοδοχειακών καταλυμάτων (booking, tripadvisor κ.λπ.) προκειμένου να ελεγχθεί η πληρότητά τους.


Στο στόχαστρο των ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων μπαίνουν 1.545 ξενοδοχεία, τα οποία ερευνώνται ως προς τη δηλούμενη πληρότητα και τις τιμές διανυκτέρευσης. Οι ελεγκτές, όπου αυτό απαιτείται, θα εμφανίζονται στα ξενοδοχεία ως πελάτες για να διαπιστώσουν εάν όσα αναγράφονται στην ηλεκτρονική σελίδα του ξενοδοχείου για την πληρότητα ή τις τιμές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και εάν με βάση τα στοιχεία αυτά πληρώνονται οι φόροι στο ελληνικό Δημόσιο.

Ηδη, έχει γίνει έλεγχος στις ιστοσελίδες αναζήτησης ξενοδοχειακών καταλυμάτων (booking, tripadvisor κ.λπ.) προκειμένου να ελεγχθεί η πληρότητά τους. Επίσης, οι ελεγκτές έχουν οι ίδιοι τηλεφωνήσει ως πελάτες, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν ελεύθερα δωμάτια, καθώς και για να βγάλουν έναν μέσο όρο στις τιμές διανυκτέρευσης.

Αμέσως μετά τα πρώτα στοιχεία που θα αποκομίσουν, θα προχωρήσουν σε πρόχειρους υπολογισμούς ως προς τον οφειλόμενο ΦΠΑ. Στην περίπτωση που υπάρχει σημαντική απόκλιση μεταξύ των υπολογισμών του υπουργείου Οικονομικών και του δηλούμενου ΦΠΑ από την επιχείρηση, θα διενεργείται επιτόπιος έλεγχος στο ξενοδοχείο και θα ελέγχονται τα βιβλία.

Ηδη, οι έλεγχοι, όπως τονίζουν από τη ΓΓΔΕ, έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν στα τέλη Αυγούστου.

Σύμφωνα με στελέχη της ΓΓΔΕ, η φορολογική αρχή ζήτησε τον προηγούμενο μήνα αναλυτική κατάσταση όλων των ξενοδοχείων που λειτουργούν στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά πληρώνουν τους αναλογούντες φόρους. Συγκεκριμένα, εάν πληρώνεται ο ΦΠΑ καθώς και εάν τα δηλούμενα κέρδη συσχετίζονται με τις κρατήσεις και τον αριθμό των διανυκτερεύσεων.

Το υπουργείο Τουρισμού ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα των φορολογικών αρχών, αποστέλλοντας λίστα με 10.114 ξενοδοχεία. Από τα ξενοδοχεία αυτά επιλέχθηκαν μέσω του συστήματος ανάλυσης κινδύνου (Risk Analysis) 1.545, σε ορισμένα από τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει ο έλεγχος. Στα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου που έθεσαν τα στελέχη της ΓΓΔΕ περιλαμβάνονται:

• Η περιοχή, δηλαδή επιλέχθηκαν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί.
• Η κατηγορία που εντάσσεται το ξενοδοχείο.
• Ο αριθμός των δωματίων.
• Η διαθεσιμότητα του προσωπικού διεύθυνσης (άντληση πληροφοριών από τους υπαλλήλους).

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι έλεγχοι θα γίνουν σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση ξεκινάει από τις 16 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα, η δεύτερη από 1η Αυγούστου μέχρι και 15 Αυγούστου και η τελευταία από 16 Αυγούστου μέχρι 31 Αυγούστου.

Οι έλεγχοι με βάση τη μεθοδολογία της ανάλυσης κινδύνου θα επεκταθούν και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως για παράδειγμα, τον κατασκευαστικό, τα νοσοκομεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα συνεργεία αυτοκινήτων κ.λπ. Σε όλες τις περιπτώσεις θα λαμβάνονται υπόψη τα οικονομικά δεδομένα κάθε κλάδου από μελέτες που έχουν γίνει τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και ιδιωτικές εταιρείες.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους εφορίες, ΚΕΦΟΜΕΠ και ΚΕΜΕΕΠ θα πρέπει να εισπράξουν έσοδα ύψους 31,892 δισ. ευρώ και να επιστρέψουν φόρους 3,268 δισ. ευρώ.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *