ροή ειδήσεων

Στα 500 εκατ.ευρώ ο μαύρος τζίρος του τουρισμού


Περίπου 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ο «μαύρος τζίρος» στον τουρισμό, από τα οποία 270 εκατ. ευρώ αφορούν παράνομες μισθώσεις καταλυμάτων και 230 εκατ. ευρώ από τις απώλειες εσόδων από μη έκδοση αποδείξεων .

Αυτός είναι ο λογαριασμός μόνο από τον κλάδο του τουρισμού αφού η αύξηση των φορολογικών συντελεστών , του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων κατανάλωσης και σε 11 νησιά τουριστικούς προορισμούς που μέχρι την 1η Ιουνίου εξαιρούνταν αύξησε τα ποσοστά της φοροδιαφυγής και μάλιστα όχι μόνο σε βάρος των εσόδων του δημοσίου αλλά και έναντι των επιχειρηματιών του κλάδου οι οποίοι είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Οι αποδείξεις σε αρκετές υπηρεσίες με αιχμή τον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης είναι είδος προς εξαφάνιση καθώς μετά και την κατάργηση των πρόστιμων, που σήμερα η κυβέρνηση τρέχει να επαναφέρει άφησε «πεδίο δόξης λαμπρό» για τους επιτήδειους. Συμφώνα με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου την ιδία στιγμή που εξαιτίας των νέων φόρων οι συνεπείς επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης ανθίζει η παραοικονομία για κάποιους άλλους και κανείς δεν ξέρει, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί πως θα είναι η εικόνα του κλάδου το επόμενο καλοκαίρι.


Μάλιστα στη συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία του τουρισμού φέτος όπως λένε έρχεται να προστεθεί η υπερφορολόγηση. Εκτιμούν μάλιστα ότι εάν δεν προχωρήσει η κυβέρνηση σε μειώσεις ελληνικός τουρισμός θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα την επόμενη διετία. Μόνο η αύξηση της φορολόγησης και του ΦΠΑ υπολογίζεται ότι θα αφαιρέσει από τα ταμεία των τουριστικών επιχειρήσεων περί τα 800 εκατ. ευρώ ενώ η κατάσταση δεν αποκλείεται να ενισχύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων που στις τουριστικές επιχειρήσεις είναι στο 40% των συνολικών χορηγήσεων και σε αποκλείεται μονάδες να κλείσουν ή να αλλάξουν χέρια.

Πάρα το γεγονός ότι η εκτίμηση για το φετινό καλοκαίρι είναι ότι τα έσοδα της χώρας θα κινηθούν οριακά προς τα πάνω οι εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία προβληματίζουν και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί να έχουν και αρνητικές επιπτώσεις και για την χώρα μας.

Σε ενημέρωση των δημοσιογράφων την περασμένη Πέμπτη αυτό σημείωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης ο οποίος είπε ότι «η κατάσταση στην Τουρκία είναι κλειδί για τις εξελίξεις καθώς μπορεί να αποστερεί τη χώρα από αφίξεις Τούρκων αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις για προσέλκυση όσων θα επέλεγαν τη γειτονική χώρα για τουρισμό». Πάντως όπως όλα δείχνουν από τα μέχρι τώρα στοιχεία οι μεγάλοι χαμένοι της φετινής τουριστικής περιόδου να είναι το νησί της Κω με τα νησιά του Αν. Αιγαίου που καταγράφουν μεγάλη πτώση στις αφίξεις τουριστών. Αντίθετα η Κρήτη, τα Ιόνια και οι Κυκλάδες παρουσιάζουν μεγάλες πληρότητες ενώ η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και η Ρόδο να έχουν οριακή αύξηση.

Αναφορικά με τα μεγέθη η φετινή τουριστική περίοδος θα κλείσει πιθανότατα με άνοδο αεροπορικών αφίξεων στα επίπεδα 5%-6% και πιθανή μικρή αύξηση τουριστικών εισπράξεων της τάξης του 1%-2% που μεταφράζεται σε 140-280 εκατ. ευρώ.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος23/7/16 12:24

    και 2 Δις ο μαύρος τζιρος απο τα παράνομα καταλύματα , παράνομες κατοικίες και μαύρες βίλες που τα νοικιάζουν ξένοι και ελληνες ιδιοκτήτες ΠΑΡΑΝΟΜΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *