ροή ειδήσεων

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Τουρκία για τρεις μήνες

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αργά το βράδυ της Τετάρτης, ενεργοποίησε το άρθρο 120 του τουρκικού Συντάγματος, κηρύσσοντας τη χώρα του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Τίθεται σε ισχύ από σήμερα (21 Ιουλίου) μέχρι και την 20ή Οκτωβρίου 2016. 

Το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ερντογάν έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση «για να εξαρθρώσουμε όλα τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης» όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, υποστηρίζοντας παράλληλα πως «κανένας πολίτης δεν πρέπει να ανησυχεί για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης «ενεργοποιείται για να αποτραπούν νέα χτυπήματα», υποστήριξε ο ηγέτης της γειτονικής μας χώρας, χωρίς να ξεκαθαρίζει τι περιλαμβάνει η νέα ημέρα που ξημερώνει για την Τουρκία.

Ο Ερντογάν ανέφερε πως «οι πραξικοπηματίες ανήκουν στην ομάδα του Φετουλάχ Γκιουλέν» και είπε πως «πρέπει να χτυπήσουμε την τρομοκρατία».

Αναφερόμενος στην ημέρα της απόπειρας πραξικοπήματος, υπογράμμισε πως «όλοι οι άνθρωποι που θεωρούν πως ανήκουν σε αυτό το έθνος αντιστάθηκαν σε αυτό το πραξικόπημα και χάρη στην αντίσταση του έθνους αποτράπηκε».

Παρότι η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, «οι πολίτες βρίσκονται στις πλατείες υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία», συμπλήρωσε.

Έδωσε συγχαρητήρια στον στρατό, στην κοινωνία των πολιτών και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που εναντιώθηκαν στο πραξικόπημα.

«Η Τουρκία ξεπέρασε αυτή την πρόκληση και θα βγει δυνατότερη από αυτή τη δοκιμασία», τόνισε προς το τέλος της ομιλίας του ο Ρ.Τ. Ερντογάν.


AP Photo/Mohammed Zaatari
«Δεν πρόκειται να μειωθούν οι αρμοδιότητες των νομαρχών»

Ο Ερντογάν είπε οι ξένες χώρες να μην επικρίνουν την Τουρκία καθώς έχουν λάβει αντίστοιχα μέτρα σε λιγότερες σοβαρές συνθήκες.

Αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης S&P, ο οποίος υποβάθμισε την Τουρκία.

«Τι σχέση έχετε εσείς με την Τουρκία;» αναρωτήθηκε και είπε «πρόκειται για πολιτική απόφαση».

Πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι αρμοδιότητες των νομαρχών, ότι αντιθέτως αυτές θα αυξηθούν και οι ένοπλες δυνάμεις θα τελούν υπό τις εντολές και τη διοίκηση των νομαρχών.
Τι προβλέπει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Απομένει πάντως να γίνει γνωστό τι είδους ρυθμίσεις θα ακολουθήσουν, αφού ο ισχύων νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης ψηφίστηκε το 1983 και σε πολλά σημεία δεν είναι ικανό μέσο για να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα της σημερινής εποχής.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του νόμου πάντως είναι ότι ανοίγει τον δρόμο για την άσκηση πολιτικής μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Ο «νόμος περί κατάστασης έκτακτης ανάγκης» που εγκρίθηκε το 1983, εκτός από τις φυσικές καταστροφές, τις επιδημίες και την οικονομική κρίση, προβλέπει τη «σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης λόγω, πρώτον, σοβαρών ενδείξεων για βίαιες κινήσεις που αποσκοπούν στην κατάργηση του ελεύθερου δημοκρατικού καθεστώτος που έχει συσταθεί συνταγματικώς ή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και δεύτερον, βίαιων επεισοδίων».

Σύμφωνα με τον νόμο, μεταξύ των πρόσθετων μέτρων που προβλέπονται είναι ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο, επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα, η απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κ.λπ.

Η επιβολή της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με τον νόμο, καταργεί όλους τους συνταγματικούς περιορισμούς επί τις έκδοσης προεδρικών διαταγμάτων.

Ο συντονισμός είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου ή ενός υπουργείου που θα εξουσιοδοτήσει ο πρωθυπουργός, ενώ συστήνεται και συντονιστικό όργανο στο οποίο μετέχουν συναρμόδια υπουργεία.


AP Photo/Hussein Malla
«Ο κόσμος θέλει τη θανατική ποινή, αλλά είναι απόφαση της Βουλής»

Λίγο πριν από την ομιλία του στον τουρκικό λαό, ο Ερντογάν παραχώρησε αποκαλυπτική συνέντευξη στο Al Jazeera.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων, στο αραβικό δίκτυο:
«Ο κόσμος θέλει τη θανατική ποινή, αλλά είναι απόφαση της Βουλής. Αν η Βουλή το ψηφίσει, εγώ θα το υπογράψω»

«Οι πιλότοι που κατέρριψαν το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος μπορεί να ήταν μέλη του δικτύου Γκιουλέν»

«Δεν είναι σίγουρο ότι έχουν τελειώσει οι προσπάθειες των πραξικοπηματιών. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα σχέδια. Πολλοί συνελήφθησαν, αλλά δεν έχει τελειώσει»

«Έμαθα για το πραξικόπημα από τον γαμπρό μου. Δυστυχώς, υπήρξε σαφής αδυναμία των υπηρεσιών πληροφοριών»

«Η διαδικασία για την έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν έχει αρχίσει. Περιμένουμε την απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου και ελπίζουμε η διαδικασία να προχωρήσει γρήγορα»

«Μη έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Έχουμε δώσει στις αμερικανικές αρχές όλα τα στοιχεία»

«Παραμένουμε πιστοί στο δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα και δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτό»

«Να κοιτάει τη δουλειά του» (αναφερόμενος στον Γάλλο υπ. Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό)

«Φαίνεται ότι εμπλέκονται και ξένες χώρες» (σ.σ. στην απόπειρα πραξικοπήματος)
Πρωτοφανές πογκρόμ

Κατ’ εντολήν της ισλαμοσυντηρητικής ηγεσίας της Άγκυρας, έχουν απομακρυνθεί πάνω από 50.000 άτομα από τα υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας, Οικονομικών, Οικογενειακής και Κοινωνικής Πολιτικής, τις Διευθύνσεις Ελέγχου Ενεργειακής Αγοράς και Θρησκευτικών Υποθέσεων, την υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, το πρωθυπουργικό γραφείο, ακόμη και σύμβουλοι του προέδρου.

Στους αριθμούς αυτούς προστίθενται οι απομακρύνσεις περισσότερων από 3.000 δικαστικών και οι άνω των 6.000 προσαγωγές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σχεδόν το 1/3 των Τούρκων στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων έχουν συλληφθεί.
Οι συλλήψεις συνεχίζονται...

Δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συνελήφθησαν την Τετάρτη, μετέδωσε το ιδιωτικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV και ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το κύμα των εκκαθαρίσεων στο δικαστικό σώμα, στις ένοπλες δυνάμεις, στον δημόσιο τομέα και στην παιδεία.

Τα δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας συμπεριλαμβάνονται σε μια ομάδα 113 δικαστικών που συνελήφθησαν επίσης την Τετάρτη, σύμφωνα με το NTV.

Κατηγορίες απαγγέλθηκαν επίσης σε έναν υπασπιστή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.



Β' κύμα διώξεων στο τουρκικό υπουργείο Παιδείας

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν ακόμη 6.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας με την κατηγορία της εμπλοκή στη απόπειρα πραξικοπήματος της περασμένης Παρασκευής.

Συνολικά, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, μόνο στο υπουργείο Παιδείας έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα 21.738 υπάλληλοι.

Το Τουρκικό υπ. Παιδείας αποφάσισε το κλείσιμο 626 εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Μεταξύ αυτών, πάνω από 500 ιδιωτικά σχολεία επειδή «σχετίζονται» με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Το τουρκικό Συμβούλιο Ανώτατης Παιδείας έπαυσε τέσσερις πανεπιστημιακούς κοσμήτορες, μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε 47 δικαστικούς στην Κωνσταντινούπολη

Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης αποφάσισε την προσωρινή κράτηση 47 υπόπτων, μεταξύ των οποίων δικαστές και εισαγγελείς.

Σύμφωνα με δικαστή, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες ότι ήταν μέλη «της τρομοκρατικής ομάδας του FETO», η οποία αποδίδεται ότι έχει επικεφαλής των Φετουλάχ Γκιουλέν.
Σε διαθεσιμότητα και 262 Τούρκοι στρατοδίκες

Σε διαθεσιμότητα και υπό δικαστική διερεύνηση είναι και όλοι οι στρατοδίκες, δικαστές και εισαγγελείς, 262 στο σύνολό τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία ούτε τους λόγους της αποπομπής τους.



«Μαύρο» στα WikiLeaks

Η τουρκική ρυθμιστική αρχή απέκλεισε την Τετάρτη την πρόσβαση στον ιστότοπο WikiLeaks στην Τουρκία, μετά την δημοσίευση 300.000 email του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η αρχή ανακοίνωσε ότι έλαβε «διοικητικά μέτρα» κατά του ιστότοπου. Ο όρος χρησιμοποιείται στην Τουρκία για να ορίσει τον αποκλεισμό της πρόσβασης προς ιστοτόπους.
Κινητικότητα ανοικχά της Σύμης

Δημοσίευμα της τουρκικής «Χουριέτ» (20/07) που έγραφε πως Τούρκοι κομάντος που σχετίζονται με τους πραξικοπηματίες έχουν καταφύγει στα τουρκικά παράλια -απέναντι από τη Σύμη- έθεσε σε επιφυλακή τις ελληνικές αρχές.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, δύο τουρκικά φουσκωτά με ανεπιβεβαίωτο αριθμό επιβατών έπλευσαν σε απόσταση περίπου 1,5 ν.μ. από τη Σύμη (σε τουρκικά χωρικά ύδατα) θέτοντας σε εγρήγορση τις ελληνικές δυνάμεις.

Η πυραυλάκατος «Βότσης» και δύο πλοία του λιμενικού έπλευσαν στην περιοχή ενώ σηκώθηκε και ένα στρατιωτικό ελικόπτερο που πραγματοποίησε ελέγχους από αέρος.

Το περιστατικό δεν συνδέεται με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία καθώς τα φουσκωτά δεν κινήθηκαν προς τα ελληνικά χωρικά ύδατα και μετά από λίγη ώρα αποχώρησαν.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *