ροή ειδήσεων

Άνθρακες ο θησαυρός της λίστας με τους μεγαλοοφειλέτες


Άνθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός της δημοσιοποίησης των στοιχείων μεγάλων οφειλετών, καθώς με μια πρώτη ανάγνωση προκύπτει ότι περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ονόματα που είχαν δημοσιοποιηθεί το 2012, δηλαδή οφειλέτες του δημοσίου οι οποίοι δεν πρόκειται να αποπληρώσουν ποτέ τις οφειλές τους επειδή δεν βρίσκονται πλέον σε λειτουργία (όσον αφορά τις επιχειρήσεις), αλλά και φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν έχουν καμία δυνατότητα να αποπληρώσουν.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις με τα δυο πρώτα ονόματα στη λίστα των νομικών προσώπων όπως αυτή της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής (η οποία δεν λειτουργεί πλέον) και που εμφανίζεται να χρωστάει 8,5 δισ. ευρώ λόγω φόρων και προστίμων που της επιβλήθηκαν για τη συμμετοχή της στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων καθώς και πρώην δημόσιες επιχειρήσεις καθώς και η "Ολυμπιακή Αεροπορία Υπηρεσίες Ανώνυμη Εταιρεία" η οποία είναι σε εκκαθάριση από το 2014. Επίσης, εμφανίζονται οι πολεμικές βιομηχανίες ΕΑΣ και ΕΑΒ, καθώς και τα σούπερ μάρκετ Ατλάντικ που έχουν βάλει λουκέτο. Μεταξύ άλλων εμφανίζονται οι Εγνατία Ασφαλιστική, Νεοχημική, Alapis κ.ά.









Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα φυσικά πρόσωπα όπου προκύπτει ότι η μεγαλύτερη οφειλή φυσικού προσώπου ανέρχεται σε 561,6 εκατ. ευρώ που μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχεται το 1,26 δισ. ευρώ και αφορά φορολογούμενο με το όνομα Πέτρος Νικολ. Κασιμάτη ο οποίος έχει καταδικαστεί για απάτη με πλαστά τιμολόγια στην Θεσσαλονίκη.

Αμφίβολα είναι τα αποτελέσματα του μέτρου της δημοσιοποίησης με δεδομένο ότι από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου τα οποία προσεγγίζουν τα 88 δις. ευρώ, εισπράξιμα θεωρούνται μόλις το 15% καθώς οι υπόλοιπες οφειλές αφορούν φορολογούμενους οι οποίοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους (λουκέτα, πτωχεύσεις).

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία η ιστοσελίδα της ΓΓΔΕ εμφανίζει μεγάλα προβλήματα.

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΓΓΔΕ αναφέρει: "Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ανακοινώνει ότι, στο πλαίσιο των ενεργειών πληροφόρησης και ενημέρωσης των πολιτών, εμπέδωσης της φορολογικής δικαιοσύνης έναντι των συνεπών φορολογουμένων, καθώς και φορολογικής συμμόρφωσης, αναρτήθηκαν στο publicrevenue.gr τα 13.730 ονόματα οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, με ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 150.000 ευρώ.

Πρόκειται για οφειλές, η καταβολή των οποίων καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι στον ιστότοπο της Γ.Γ.Δ.Ε. βρίσκονται τα ονόματα εκείνων των οφειλετών, που είχαν λάβει από τις υπηρεσίες ειδοποιητήρια e-mail για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αλλά δεν ανταποκρίθηκαν.

Εξαιρούνται οι περιπτώσεις, για τις οποίες έχει χορηγηθεί στον οφειλέτη διευκόλυνση για τμηματικές καταβολές του χρέους του και με την προϋπόθεση ότι αυτός είναι συνεπής με τους όρους της, καθώς και όταν - με δικαστική απόφαση - έχει διαταχθεί αναστολή της καταβολής των οφειλών αυτών.

Επίσης, ακολουθώντας σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, εξαιρούνται οι οφειλέτες (φυσικά πρόσωπα), των οποίων η οριστικοποίηση της οφειλής δεν έχει τελεσιδικήσει μέχρι σήμερα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *