ροή ειδήσεων

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ: Κέρδη για τα αφεντικά, ζούγκλα για τους εργάτες


Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εργασιακή ζούγκλα στον κλάδο του τουρισμού παρουσίασε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, καταρρίπτοντας το κυβερνητικό παραμύθι περί «δίκαιης ανάπτυξης» και αναδεικνύοντας ότι όσο κερδίζει το κεφάλαιο τόσο γίνεται και επιθετικότερο. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, απαιτώντας την κατάργηση των νόμων 4093/2012 και 4046/2012 του δεύτερου μνημονίου, που ουσιαστικά ανέτρεψαν την υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους, διαμορφώνοντας όρους σύγχρονης δουλείας στους τόπους δουλειάς.

Οπως ανέφερε, στην Αττική από τα 390 ξενοδοχεία «η σύμβαση εφαρμόζεται στα 15 που υπάρχουν και επιχειρησιακά σωματεία, σε 4 που έχουν και επιχειρησιακές συμβάσεις και σε 5 που εφαρμόζεται κάτω από την καθημερινή παρέμβαση του συνδικάτου».

Ακόμα, σύμφωνα με μελέτη του ΟΜΕΔ, από το 2012 και μετά, το 83,4% των συμβάσεων είναι με ενώσεις προσώπων, από τις οποίες το 19,1% είναι στα ξενοδοχεία. Από τις συμβάσεις αυτές «το 66,8% έχουν μείωση των αμοιβών των εργαζομένων, αλλά και των όρων δουλειάς των εργαζομένων. Το 19% προβλέπει ρητή, ευθεία μείωση και το 47,8% προβλέπει προσαρμογή στα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Δηλαδή, ενώ υπάρχει κλαδική, οι εργαζόμενοι αμείβονται με 586 ευρώ κατώτερο μισθό ή 510 ευρώ οι εργαζόμενοι που είναι κάτω των 25 ετών».

Ολα αυτά συμβαίνουν «στον τουρισμό, ο οποίος δεν έχει γνωρίσει κρίση. Εχουμε καινούριο ρεκόρ από χρονιά σε χρονιά σε αφίξεις τουριστών, σε τζίρο και σε κέρδη. Οπως ανέφερε, ειδικά σε νησιά, όπως στη Μύκονο, στη Ρόδο αλλά και σε Ιόνιο «οι εποχιακά εργαζόμενοι μένουν σε στάβλους, όπως και αυτοί που κάνουν πρακτική άσκηση. Αν θα πάτε στη Μύκονο, τους έχουν σε κοντέινερ. Μιλάμε για μια τραγωδία. Και, βέβαια, έλεγχος δεν υπάρχει πουθενά. Τι θα κάνετε γι' αυτά, κύριε υπουργέ; Θα καταργήσετε αυτόν τον νόμο που υπάρχει, που ουσιαστικά καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας; Είναι η καθολική απαίτηση των εργαζομένων».

Η απάντηση του υπουργού ξεπέρασε τα όρια της πρόκλησης. Ανέφερε ότι«στην επικείμενη διαπραγμάτευση εμείς επιδιώκουμε την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, που έχει παγώσει ήδη από τον νόμο του 2011». Προδικάζοντας εξάλλου τι προετοιμάζεται σε βάρος των εργαζομένων, εμφάνισε ως ...θετική εξέλιξη την «κοινή δήλωση» που υπέγραψαν πρόσφατα οι «κοινωνικοί εταίροι», όπου ουσιαστικά συμφωνούν στην καρατόμηση και των εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι «ο ΣΕΤΕ είναι υπέρ ενός βασικού θέματος που θα διαπραγματευτούμε τον Σεπτέμβριο, της επεκτασιμότητας των κλαδικών, για τον απλό λόγο ότι δημιουργείται καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού»! «Είναι από τις λίγες περιπτώσεις - είπε - που φαίνεται να υπάρχει σύμπτωση συμφερόντων των εργαζομένων και της εργοδοσίας»!

Ο Χρήστος Κατσώτης κάλεσε τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην πρόκληση με την οργάνωση της πάλης τους για την ανάκτηση των απωλειών και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των φορέων της.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος30/7/16 17:48

    ΓΙΑΤΙ ΕΚΠΛΙΣΕΣΤΕ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΑ ΣΕ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΜΑΣ ΠΑΕΙ ΣΕ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΣΑΙΖΟΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΕΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *