ροή ειδήσεων

Το φθινόπωρο η δέσμη κυβερνητικών μέτρων για στήριξη των νησιών


Υδροδότηση των άνυδρων νησιών και δίκτυο υδατοδρομίων σε όλη τη χώρα
- Κοινή συνεδρίαση ΚΥΣΟΙΠ - ΚΥΣΚΟΙΠ για θέματα νησιωτικότητας


Το φθινόπωρο αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη δέσμη κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση των πιεστικών και καθημερινών προβλημάτων των κατοίκων στα νησιά, όπως αποφάσισε η χθεσινή διευρυμένη σύσκεψη εργασίας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές των νησιωτικών περιοχών του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάστηκαν οι κυβερνητικές ενέργειες που έχουν ήδη προχωρήσει ή πρόκειται να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα με στόχο τη στήριξη των νησιών. Κατά τη συζήτηση κατατέθηκε πλήθος προτάσεων οι οποίες θα αποτελέσουν και τη βάση για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου κυβερνητικού σχεδίου δράσης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των νησιωτών και την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν είναι η εφαρμογή ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια, τα μέτρα αντιστάθμισης της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ και βελτίωσης της εισπραξιμότητας, μέτρα για το μεταφορικό ισοδύναμο, ενίσχυση των κοινωνικών και δημόσιων υπηρεσιών προς τους πολίτες, διαμόρφωση θεσμών για τη χάραξη και υλοποίηση της νησιωτικής πολιτικής καθώς και το -πάντα καίριο- ζήτημα των υποδομών.

Παράλληλα συζητήθηκαν ζητήματα γύρω από χωροταξικά θέματα των νησιών, η εξεύρεση εργαλείων για τη χρηματοδότηση μικρής κλίμακας, η καταπολέμηση φαινομένων διαφθοράς και παραοικονομίας αλλά και η δημιουργία ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που θα αφορά την καινοτομία, την ενεργειακή αυτάρκεια, την τηλεϊατρική και άλλους τομείς το οποίο θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε επιλεγμένα νησιά.


Αφαλάτωση σε τρία νησιά

Το ΚΥΣΟΙΠ ενέκρινε την εισήγηση του υπουργού Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα, ο οποίος πρότεινε ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου. Στόχος είναι η εξασφάλιση επάρκειας υδατικών πόρων όλο το έτος καθώς και η εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προκήρυξε χθες δύο δημόσιους διεθνείς μειοδοτικούς διαγωνισμούς σε Πάτμο - Αρκιούς και Καστελόριζο προκειμένου να προκύψει ανάδοχος επεξεργασίας θαλασσινού νερού από μονάδες αφαλάτωσης (κατασκευή και ολοκλήρωση συνοδών έργων, αδειοδότηση, συντήρηση) για πέντε έτη, με δυνατότητα πενταετούς ανανέωσης.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το νέο πιλοτικό πρόγραμμα για την υδροδότηση των νησιών βάζει τέλος στην αναχρονιστική πρακτική της μεταφοράς νερού με υδροφόρα πλοία, καθεστώς που ευνοούσε αδιαφανείς πρακτικές ενώ εξασφαλίζει επάρκεια υδατικών πόρων για όλο το έτος, ενισχύοντας τις αναπτυξιακές δυνατότητες σε πρωτογενή τομέα και τουρισμό. Τέλος, μειώνεται δραστικά το ύψος της κρατικής επιχορήγησης, αφού το κόστος παραγωγής πόσιμου νερού δεν θα ξεπερνά τα 0,64 ευρώ ανά κυβικό μέτρο τη στιγμή που μέχρι σήμερα το κόστος μεταφοράς άγγιζε τα 10,30 ευρώ ανά κυβικό μέτρο.


Δίκτυο υδατοδρομίων σε δύο χρόνια

Την λειτουργία δικτύου υδατοδρομίων εισηγήθηκε το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, το οποίο φιλοδοξεί να δημιουργήσει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τα νησιά αλλά και για τη χώρα, καθώς αναμένεται να ενισχύσει το τουριστικό προϊόν.

Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, η λειτουργία υδατοδρομίων θα καλύπτει και κοινωνικές ανάγκες όπως η αεροδιακομιδή ασθενών και η μεταφορά φαρμάκων και τροφίμων σε νησιά χωρίς επαρκείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις ή χερσαίο αεροδρόμιο.

Εντός των επόμενων δύο ετών, το δίκτυο θα έχει ολοκληρωθεί καλύπτοντας μεγάλο μέρος των σχετικών συγκοινωνιακών αναγκών της χώρας. Η πρώτη άδεια έχει ήδη εκδοθεί για τον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας, ενώ σύντομα το ίδιο θα συμβεί και για τους Παξούς.

Στο στάδιο εξέτασης βρίσκονται 19 σχετικές αιτήσεις για τη λειτουργία υδατοδρομίων σε Ρέθυμνο, Αγ. Μαρίνα Γραμματικού, Αλόννησο, Σκόπελο, Σκύρο, Πάτμο, Βόλο, Τήνο, Λαύριο, Ζάκυνθο, Πάτρα, Αμφιλοχία, Σούδα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Σητεία, Σίφνο, Ηράκλειο και Χίο.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *