ροή ειδήσεων

Τσακαλώτος: Την άλλη εβδομάδα χαλαρώνουν τα capital controls


"Θα υπάρχει ρύθμιση στα capital controls την άλλη εβδομάδα. Αυτοί που φέρουν νέα χρήματα για επενδύσεις να μπορούν να τα βγάλουν" επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

"Δεν έχουμε αυστηρά capital controls", ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ και εξήγησε ότι "κάθε μήνα φιλελευθεροποιούμε το καθεστώς τους. Πήραμε την απόφαση να διευκολύνουμε πρώτα τους εξαγωγείς".

Για το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ανέφερε ότι "όσο πιο πολύ πιστέψει ο κόσμος ότι όντως έγινε πολύ καλή ανακεφαλαιοποίηση", θα βοηθήσει να φύγουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι.

"Δεν είναι μία στιγμή κατά την οποία θα πατήσουμε το κουμπί, κάθε μήνα θα λαμβάνουμε μέτρα φιλελευθεροποίησης", είπε, ενώ εκτίμησε ότι η οριστική άρση τους θα γίνει μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης. Έκανε σαφές ότι η χαλάρωσή τους συνδέεται με την επαναφορά της εμπιστοσύνης και άφησε αιχμές για τον ρόλο μέρους των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ο ΥΠΟΙΚ εκτίμησε επίσης ότι θα έχουμε συγκρούσεις και διαφορές και στη δεύτερη διαπραγμάτευση, ενώ είπε ότι "δεν έχουμε συμφέρον να καθυστερήσουμε την αξιολόγηση".

Ανέφερε ότι έως τις 5 Αυγούστου που κλείνει για τη θερινή περίοδο η Βουλή, θα κατατεθούν τα τρία νομοσχέδια για τη φοροδιαφυγή (που ήταν να κατατεθούν τον Ιούνιο). Και άσκησε κριτική περιγράφοντάς ως πολύ αυστηρό, τον νόμο για τις διοικήσεις των τραπεζών, λέγοντας ότι έχει θέσει θέμα αλλαγής του η κυβέρνηση και ακόμη δεν υπάρχει απάντηση για το πόρισμα σχετικά με τα μέλη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Brexit

Αναφερόμενος στο βρετανικό δημοψήφισμα, μίλησε για ένα πολυσύνθετο πρόβλημα και για μία Ευρώπη που έχει ξεχάσει να ακούει. "Ανησύχησα όταν άκουσα δύο καθηγητές του κεντρώου χώρου μετά το Brexit να λένε για λαϊκιστές. Αυτό είναι το λάθος, δεν πρέπει να ακούς τι λένε οι λαϊκιστές, αλλά να αναζητείς τι φταίει", είπε ο ΥΠΟΙΚ. Μίλησε για μία άθλια καμπάνια αλλά και για περιοχές με μεγάλα οικονομικά προβλήματα που ψήφισαν υπέρ.

Μίλησε για πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης στην Ευρωζώνη. "Μία διάλυση της Ευρωζώνης θα είναι κάτω από την ηγεμονία δεξιών και εθνικιστικών δυνάμεων", σημείωσε. Η πολιτική απάντηση σε αυτό που γίνεται είναι όχι περισσότερη Ευρώπη αλλά ποιοτικότερη, καλύτερη Ευρώπη, πρόσθεσε.

Είπε ότι φοβάται το Brexit σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομία, όχι σε σχέση με Grexit. Δηλαδή για το αν μπορεί να ακούσει η Ευρώπη τους πολίτες.

Επιφυλάχτηκε να μην απαντήσει για το εύρος των επιπτώσεων. Είπε ότι αν πάμε σε μία νέα παγκόσμια κρίση θα επηρεαστεί η Ελλάδα, αλλά το θέμα είναι – είπε – πως θα αντιδράσουν στην ΕΕ.

"Τη δεκαετία του '30 φτάσαμε εκεί που φτάσαμε με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις, τώρα να μην φτάσουμε όπου φτάσουμε με ανταγωνιστικές μειώσεις φόρων" επισήμανε, για την πρόταση/πρόθεση της Βρετανίας για χαμηλούς συντελεστές σε όσους έρθουν στο City.

Από το 2017 και... βλέπουμε στις αγορές

Για το αν θα επηρεάσει τα κρατικά ομόλογα η κρίση είπε "εμείς δεν μπαίνουμε στην αγορά", αυτό θα το δούμε σε έξι μήνες, να μου κάνετε την ίδια ερώτηση τον Ιανουάριο του 2017 είπε. Και επισήμανε ότι προέχει η ποσοτική χαλάρωση.

Για τη συμφωνία με τους δανειστές ο ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι "είμαι προβληματισμένος, ξέρω ότι ήταν μία δύσκολη συμφωνία γιατί πάντα ο αριστερός έχει το ερώτημα αν αυτός ο συμβιβασμός μπορεί να ενσωματωθεί σε μία στρατηγική στήριξης των ανθρώπων". Είπε όμως ότι "στις δύσκολες στιγμές ένας αριστερός άνθρωπος δεν μπορεί να πει ότι δεν μπορώ". Πρέπει "κάθε δυσκολία να έχει πολιτικές που ενσωματώνουν τις δυσκολίες σε μία εναλλακτική στρατηγική", πρόσθεσε.

Συμβιβασμός δύο πλευρών

Υπήρχε συμβιβασμός και από τις δύο πλευρές, ανέφερε. Για το αν θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να το συζητήσει, πρόσθεσε.

Μίλησε για καθυστερήσεις με ευθύνη των θεσμών και στην υφιστάμενη αξιολόγηση λόγω των διαφορών τους. Είναι πιο δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με τέσσερις θεσμούς, ανέφερε, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξει ανάλογο πρόβλημα και στη νέα αξιολόγηση. Αλλά πολλές φορές μας έχει ευνοήσει και αυτό, ανέφερε μιλώντας για την θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το χρέος ή κάποιων κρατών στις συλλογικές συμβάσεις.

Στα τεχνικά κλιμάκια πρέπει να φτάσεις σε μία σύγκλιση αρκετή ώστε η πολιτική διαπραγμάτευση να μπορέσει να κλείσει το ζήτημα, ανέφερε.

"Θα υπάρχουν συγκρούσεις και διαφορές"

Κάθε αξιολόγηση θα είναι λίγο πιο εύκολη από την προηγούμενη, εκτίμησε. Έχουμε πιο πολύ θεσμικά μέτρα αυτή τη φορά. Θα όμως υπάρχουν συγκρούσεις και διαφορές" είπε.

Για το ΔΝΤ ανέφερε ότι μέχρι τώρα ήταν σκληρό μαζί μας στα μέτρα και όχι στο χρέος και η ΕΕ ήταν πιο χαλαρή στα μέτρα και σκληρή στο χρέος. "Και στο τέλος είχαμε το χειρότερο και από τις δύο πλευρές" ανέφερε, λέγοντας ότι αυτό είναι το πλαίσιο που διαπραγματευόμαστε. Το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο ότι θα μπει στο πρόγραμμα εφόσον γίνουν τα πολύ θετικά πράγματα των αποφάσεων της 24ης Μάιου".

Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, ανέφερε για το αν θέλει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. "Αλλά καταλαβαίνω και τις ευαισθησίες των Ευρωπαίων και πρέπει να βρούμε μία λύση". Κανονικά ο ESM θα έπρεπε να είναι το ΔΝΤ της Ευρώπης, είπε.

Έως τις 5 Αυγούστου τα τρία φορό-νομοσχέδια

Μου κάνει φοβερή εντύπωση που αντιπρόσωπος της ΝΔ, ενός από τα κόμματα που έχουν εισάγει στην φοροδιαφυγή στην πολιτική τους, φωνάζει για μεγάλους φόρους, είπε ερωτηθείς για σχετικές δηλώσεις του Συντονιστή Οικονομικών υποθέσεων της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα. Και έτσι αιτιολόγησε τα νέα μέτρα.

Αναφερόμενος στα τρία φορολογικά νομοσχέδια είπε θα έρθουν έως τις 5 Αυγούστου που η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για την θερινή περίοδο. Ο λόγος για τα νομοσχέδια για το λαθρεμπόριο πετρελαίου, για την εθελούσια αποκάλυψη και για τις ηλεκτρονικές πληρωμές.

Όταν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε την φοροδιαφυγή και με τα τρία νομοσχέδια, αλλά και με άλλα που θα έρθουν μέχρι το τέλος του έτους, θέλουμε να μειώσουμε τους φόρους αλλά και σε άλλα κοινωνικά πεδία επισήμανε ο ΥΠΟΙΚ.

Στόχος μας είναι ο "κόφτης" να μην μπει σε εφαρμογή. Αν υπάρξει χειροτέρευση των στόχων λόγω του Brexit δεν ενεργοποιείται, διευκρίνισε

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι το Υπ. Άμυνας θα φέρει τα ισοδύναμα που πρέπει να παραδώσει έναντι των περικοπών των δαπανών άμυνας. "Ο στόχος μας για φέτος είναι πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ, τον στόχο αυτόν θα τον πιάσουμε", είπε.

Αίτημα αλλαγής νόμου για διοικήσεις τραπεζών

Για το αν ισχύει ότι επιχειρείται μία ανθελληνοποίηση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι "υπάρχει ένας νόμος που είναι πολύ αυστηρός, υπήρχε πολύ μεγάλη πίεση να τον περάσουμε πριν τα Χριστούγεννα. Βάζει (σ.σ. ο νόμος) κάποια κριτήρια, είναι πολύ αυστηρός και κόβει πάρα πολύ καλούς υποψήφιους".

Ανέφερε ότι "έχουμε θέσει το θέμα" και "δεν νομίζω ότι οι θεσμοί έχουν την στρατηγική να μην υπάρχουν Έλληνες", αλλά "πληρώνουμε μία στρατηγική κατά την οποία οι τραπεζίτες είχαν πολύ καλές σχέσεις με την κακή έννοια με τον ιδιωτικό τομέα, συνέχιζαν να δανείζουν και οι εταιρείες δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα". Πρέπει να τους πείσουμε ότι υπάρχει και άλλος τρόπος, επισήμανε.

Για το αν ισχύει ότι έχει τεθεί θέμα για τρία στελέχη του ΤΧΣ είπε ότι δεν έχει καμία έκθεση για τα αποτελέσματα της διαδικασίας αποτίμησης.

Οι τιμές των τραπεζών έπεσαν όταν έλεγαν οι θεσμοί ότι χρειάζονται 20 δισ. ευρώ "και εμείς τους λέγαμε ότι θα χρειαστούν μόνο 5 δισ. ευρώ και τότε πούλησε ο κόσμος" ανέφερε.

Υπερταμείο

Πρέπει να αποφασιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου που θα εκλέξει το πρώτο διοικητικό σύμβουλο. Είπε ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης ακόμη οι εταιρείες που θα ενταχθούν στο Ταμείο.

"Δεν το επιλέξαμε το Ταμείο" είπε ο ΥΠΟΙΚ. Ήταν μία επιβολή από τη γερμανική πλευρά, είπε. Αλλά υποστήριξε ότι θα είναι πιο εύκολο μέσω του Ταμείου να γίνει αναδιάρθρωση εταιρειών απ' ό,τι από τα ίδια τα υπουργεία και έφερε ως παράδειγμα υποψήφιας προς ένταξη τη ΔΕΗ. Το Ταμείο μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να αρχίσει να λειτουργεί, είπε.

Εκτίμησε ότι από το 2ο εξάμηνο θα αρχίσει η ανάκαμψη και με την συνδρομή των χρημάτων για τις οφειλές προς ιδιώτες, αλλά και μετά την απόφαση/ορισμό για το χρέος. "Αυτό δίνει στους επενδυτές έναν καθαρό διάδρομο", είπε.

Λουκέτα

Πρέπει να αρχίσουμε με το δεδομένο ότι η οικονομία έχασε το 25% του πλούτου της, ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ σε ερώτημα για τα λουκέτα. Και δεν είχαμε πάντα τις καλύτερες επιχειρήσεις, άρα πολλά πράματα πρέπει να αρχίσουν από την αρχή, είπε. Σε ερώτημα αν θα έχουν επιπτώσεις φαινόμενα όπως της Μαρινόπουλος είπε ότι "θα έχουν κακά αποτελέσματα γιατί έχουν και προμηθευτές" επισημαίνοντας ότι "αλλά αυτό το περιμένεις σε μία μεγάλη ύφεση και πρέπει να το αντιμετωπίσεις". Και μίλησε για ευθύνες προηγούμενων κυβερνήσεων που δεν έκαναν εγκαίρως έλεγχο. "Στην Ελλάδα το πελατειακό κράτος είναι το default”, επισήμανε.

Επιτυχία προγράμματος

Θα φανεί στο τέλος και μετά από τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το αν καταφέραμε να αλλάξουμε τα πράγματα, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

"Κανένας από εμάς πριν από τον Ιανουάριο δεν πίστευε ότι θα ήταν πάρτι- τσάι της βασίλισσας της Αγγλίας. Ξέραμε από πριν ότι θα υπήρχαν αντιθέσεις" ανέφερε για τη διαπραγμάτευση του 2015.

Στην αρχή της διαπραγμάτευσης του 2015 υπήρχαν πολλές απόψεις, ανέφερε. Αυτό που έγινε τον Φεβρουάριο του 2015 (σ.σ. πρώτη συμφωνία για παράταση τεσσάρων μηνών) ήταν μία συμφωνία που δεν ανέφερε την 5η αξιολόγηση αλλά έδινε την ευκαιρία για ένα πρόγραμμα που θα έχει στοιχεία και από αυτά που ζητούσε η Αθήνα.

Αυτήν τη συμφωνία, μέσα σε μία εβδομάδα οι επικεφαλής των θεσμών την άλλαξαν και ζήτησαν ολοκλήρωση 5ης αξιολόγησης και μετά αλλαγές, επισήμανε. Και τότε αποφασίσαμε να μην συμφωνήσουμε, είπε.

Αυτό που μας έδωσαν στο δημοψήφισμα δεν θα μπορούσε να το ψηφίσει ο ελληνικός λαός, επισήμανε.

Ο ίδιος άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση γιατί έκανε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να διευθετήσει το θέμα των κόκκινων δανείων. "Αποκλείεται να λέγανε ότι είναι 100 δισ. ευρώ το κόστος" του δημοψηφίσματος είπε ο ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στην δήλωση Regling και είπε ότι "αν ήμασταν σε ένα ακαδημαϊκό σεμινάριο αποκλείεται να το έλεγαν".

Δημοψήφισμα

Η απάντηση σε ένα δημοψήφισμα ήταν πολύ σύνθετη, είπε ο ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2015. Οι πολίτες είχαν μπροστά τους μία συμφωνία που κατέδειξε όχι τον κοινό τόπο της τρίμηνης διαπραγμάτευσης που προηγήθηκε, αλλά ότι ήταν στο τραπέζι στην αρχή της διαπραγμάτευσης, είπε.

Είχαμε πριν από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δει ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την Ευρώπη, αυτό φαίνεται τώρα, στο τέλος αυτής της περιόδου. Χρειαζόταν η σύγκρουση, αυτή η Ευρώπη χρειαζόταν αλλαγή, ανέφερε.

Επισήμανε ότι ήταν καλό που η αριστερά ήταν μέσα στο παιχνίδι μέσα από τη συζήτηση στην Ευρώπη, από την ανάδειξη νέων θεμάτων, γιατί διαφορετικά θα ήταν στην Ευρώπη μόνο η Lepen, ο Farage, η αυστριακή ακροδεξιά. Αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπήρχαν οι Podemos και η στροφή προς την Σοσιαλδημοκρατία.

Και στην Ελλάδα και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, τα δύο μεγάλα κόμματα μοιραζόταν την πίτα και τώρα λαμβάνουν το 50%, επισήμανε και ανέφερε ότι το δημοψήφισμα έδωσε ώθηση στον κόσμο που πίστευε ότι η δημοκρατία ήταν μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος.

Ν. Παππάς: Απαραίτητο το δημοψήφισμα

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς σε παρέμβαση του σημείωσε ότι η πρώτη κυβέρνηση έφτασε με μεγάλη δυσκολία στο κλείσιμο της συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, επισημαίνοντας ότι "ήταν από τις πρώτες πολύ σοβαρές δοκιμασίες".

Σημείωσε ακόμα ότι εκείνη την περίοδο "υπήρχαν εισηγήσεις από το οικονομικό επιτελείο να συνεχίσουμε το υπάρχον πρόγραμμα. Αυτό θα ήταν οδυνηρή επιλογή".

Αναφέρθηκε επίσης στη δήλωση του πρώην ΥΠΟΙΚ, Γκ. Χαρδούβελη ότι τα συμφωνηθέντα δεν έβγαιναν, προσθέτοντας ότι υποχρέωση της κυβέρνησης ήταν "να χαμηλώσουμε τις απαιτήσεις".

Τόνισε παράλληλα ότι η συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού ήταν η καλύτερη δυνατή που μπορούσε να επιτευχθεί. "Υπήρχε βεβαίως και η αντίληψη που λέει ότι δεν έπρεπε να κάνουμε συμφωνία με τους εταίρους και να πάμε σε συντονισμένη έξοδο από το ευρώ", ανέφερε.

Χαρακτήρισε "απαραίτητο" το δημοψήφισμα, προσθέτοντας ότι απάλλαξε τη χώρα από πολλές δεσμεύσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σημείωσε ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ, Γ. Βαρουφάκης έλεγε να κλείσουμε τη συμφωνία γιατί θα υπάρχει πρόβλημα στα ATMs. Όσον αφορά το δημοψήφισμα, σημείωσε ότι ήταν ιδέα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *