ροή ειδήσεων

«Φρένο» στα σενάρια για νέα ρύθμιση 100 δόσεων


Ή έπεσε «πάγος» από τους δανειστές ή το οικονομικό επιτελείο αναγνωρίζει
ότι είναι μάλλον αδύνατον να συμφωνήσει το Κουαρτέτο σε μια νέα ρύθμιση οφειλών, τη στιγμή που επέβαλε, μάλιστα, το «ροκάνισμα» του χρόνου πληρωμής φόρων και λοιπών υποχρεώσεων μέσα σε 15 ημέρες.

Η ουσία είναι ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τ. Αλεξιάδης μιλώντας στο ΣΚΑΪ έκοψε τη φόρα όσων… ονειρεύονται νέες ρυθμίσεις 100 δόσεων, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων του στο υπουργείο Εργασίας, που «άνοιξαν» το θέμα, βάζοντας στη συζήτηση και τους φορείς της αγοράς.

Αν και στις επικείμενες διαπραγματεύσεις με τους ξένους τεχνοκράτες η ελληνική πλευρά θα θίξει το θέμα- με δεδομένο ότι ειδικά στα Ταμεία η κατάσταση είναι λίαν προβληματική καθώς η αδυναμία εξυπηρέτησης των τρεχουσών υποχρεώσεων οδηγεί στην εξώπορτα των ρυθμίσεων- το πιθανότερο είναι ότι το βάρος θα πέσει στη λειτουργία ενός νέου και πιο αποτελεσματικού πλαισίου συνολικής ρύθμισης οφειλών επαγγελματιών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία και τις τράπεζες («κόκκινα» δάνεια), καθώς ο αποκαλούμενος νόμος Δένδια έμεινε επί της ουσίας στα χαρτιά.

Αυτή τη στιγμή, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία «τρέχουν» με ρυθμό που ξεπερνά το 1 δις ευρώ το μήνα, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη συσσωρευθεί χρέη άνω των 6,8 δις ευρώ στο πρώτο εξάμηνο, ενώ στα Ταμεία το stock των οφειλών προσεγγίζει τα 20 δις ευρώ. Το… μαστίγιο- ήτοι τα μέτρα πίεσης για την είσπραξη- περιγράφονται στο Επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ:
Προληπτικές κατασχέσεις για εξαιρετικές περιπτώσεις πριν καν καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές
κατασχέσεις και πλειστηριασμοί στο 55% των οφειλετών, κάτι που ισοδυναμεί με στοχοποίηση 2,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων (ήδη 1,5 εκατομμύριο βρίσκονται στον προθάλαμο)
αύξηση κατά 10% κατασχέσεων- πλειστηριασμών για χρέη στα τελωνεία
εκκαθάριση εκκρεμών περιπτώσεων- βεβαίωση οφειλόμενων Τελών κυκλοφορίας
επέκταση του εύρους των κατασχέσεων και αυτοματοποίησή τους
ένταση των ελέγχων από TAXIS και ELENXIS στους αφερέγγυους οφειλέτες (αυτοματοποίηση είσπραξης)
αυτοματοποίηση συμψηφισμού οφειλών προς και από το Δημόσιο
Επί του παρόντος, η μοναδική δίοδος διαφυγής είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, ενώ όσοι πρόλαβαν και μπήκαν στις 100 δόσεις είναι πλέον με το πιστόλι στον κρόταφο, καθώς εάν δεν πληρώσουν ή ρυθμίσουν τις νέες οφειλές τους (π.χ. δόσεις ΕΝΦΙΑ ή φόρου εισοδήματος) εντός 15 ημερών από την καταληκτική προθεσμία, τότε χάνουν αυτομάτως τη ρύθμιση και το σύνολο της οφειλής καθίσταται άμεσα απαιτητό, «φορτωμένο» με το 100% προσαυξήσεων και προστίμων.



Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *