ροή ειδήσεων

Σοκ: Στους 247 οι νεκροί από τον σεισμό στην Ιταλία


Κατέρρευσε ξενοδοχείο 120 ετών στο Αματρίτσε



Ξεπερνούν τους 400 οι τραυματίες - Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια - Βίντεο από drone αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής στο ΑματρίτσεΟλο και ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που χτύπησε στις 3:36 το πρωί της Τετάρτης 24 Αυγούστου (τοπική ώρα) την Ιταλία και ισοπέδωσε τρία χωριά.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 247 και οι τραυματίες είναι μέχρι στιγμής 400.

Βίντεο από drone αποκαλύπτει το μέγεθος της καταστροφής στο Αματρίτσε



Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη βαρύτερος.

Θύματα του Εγκέλαδου μικρά παιδιά

Όπως αναφέρει η η ιταλική εφημερίδα, Corriere della Sera, μεταξύ των θυμάτων του σεισμού βρίσκονται πολλά παιδιά. Μικρότερο θύμα του καταστροφικού σεισμού στο Αματρίτσε, ένα κοριτσάκι μόλις 8 μηνών, το παιχνίδι του οποίου βρέθηκε στα συντρίμμια.

Στους διασωθέντες περιλαμβάνονται δύο αδελφάκια 4 και 6 ετών ο Σαμουέλε και ο Λεόνε, που κατάφεραν να σωθούν χάρη στη γιαγιά τους που τα έβαλε κάτω από το κρεβάτι μόλις η γη άρχισε να τρέμει.

Εικόνες καταστροφής



Στο χωριό Αματρίτσε, όμως, σχεδόν την ίδια ώρα ένα αγοράκι έντεκα ετών, το οποίο νωρίτερα είχε καλέσει σε βοήθεια τους άνδρες της Πολιτικής Προστασίας, ανασύρθηκε νεκρό.

«Δεκάδες άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια και ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί»

Ο σεισμός έχει ισοπεδώσει πολλά κτήρια σε χωριά της επαρχίας Ριέτι, στα κεντρικά της χώρας.

Στην πόλη Αματρίτσε έχουν σημειωθεί οι σημαντικότερες ζημιές, καθώς η κύρια οδός της πόλης έχει ισοπεδωθεί κυρίως. Εντατικές προσπάθειες καταβάλλονται για να διασωθούν άνθρωποι εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια ύψους τουλάχιστον 10 μ., σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA και τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Με σπασμένη τη φωνή, ο δήμαρχος της πόλης Σέρτζο Πιρότσι τονίζει: "είναι ένα δράμα. Το μισό χωριό εξαφανίσθηκε, οι δίοδοι πρόσβασης σ' αυτό είναι αποκλεισμένες".

Δείτε το σημείο που «χτύπησε» ο εγκέλαδος
Σ
το νοσοκομείο της πόλης επικρατεί το αδιαχώρητο, οι τραυματίες στοιβάζονται σε φορεία στους διαδρόμους, ακόμη κι έξω από το κτήριο.

'Αλλοι τραυματίες μεταφέρονται στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Ριέτι, ενώ οι ήδη νοσηλευόμενοι ασθενείς διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία.

Η πρόσβαση στην πόλη είναι δύσκολη, η γέφυρα πάνω από τον χείμαρρο Καστελάνο έχει καταστεί επικίνδυνη, ενώ και στα άλλα χωριά της περιοχής, όπου οι ζημιές είναι μικρότερες, οι κάτοικοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους.



Ένα από τα σύμβολα της τραγωδίας του σεισμού που χτύπησε την Ιταλία είναι το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε, όπως γράφει ο ιταλικός τύπος.

Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία 120 χρόνων και χωρητικότητα σαράντα δωμάτια, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε την περασμένη νύχτα.

Όπως αναφέρει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.

Συνεχείς προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού





Οι προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων του σεισμού που έπληξε την κεντρική Ιταλία, είναι αδιάκοπες.

Στο χωριό Αρκουάτα, πολίτες έσκαβαν με γυμνά χέρια, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έναν κάτοικο από τα συντρίμμια.

Στις περισσότερες τοποθεσίες που χτύπησε ο Εγκέλαδος, και ιδίως στην Αματρίτσε και στο Ακούμουλι, οι διασώστες συνέχιζαν τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων όλη τη νύχτα, παρά το σκοτάδι, με την βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος.

Μόνον σε ότι αφορά το σώμα της Πυροσβεστικής, πάνω από 800 μέλη της βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Στο μεταξύ, είναι ακόμη πιο δύσκολο να μπορέσει να γίνει μια συνολική εκτίμηση των καταστρεπτικών επιπτώσεων του σεισμού, λόγω του ότι έχει σημειωθεί σειρά κατολισθήσεων, με αποτέλεσμα να έχουν απομονωθεί πολλές αγροτικές περιοχές.

Σήμερα Πέμπτη αναμένονται τα πρώτα ουσιαστικά μέτρα στήριξης των σεισμοπαθών, που θα υιοθετηθούν κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ρέντσι.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα της Ρώμης Il Messaggero, υπάρχει φόβος ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα πολύ βαρύτερος.

Ρέντσι: Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος

"Δεν πρόκειται να μείνει κανένας μόνος του και αβοήθητος", δήλωσε ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεοπτικό μήνυμά του, με το οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και τους άστεγους που προκάλεσε ο σεισμός.

"Σε στιγμές μεγάλης δυσκολίας η Ιταλία δείχνει το καλύτερό της πρόσωπό", πρόσθεσε ο Ρέντσι ο οποίος ευχαρίστησε για τη γενναιόδωρη συμβολή της την υπηρεσία πολιτικής προστασίας, αλλά και το σύνολο των εθελοντών.

"Πρέπει να προετοιμαστούμε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης των επόμενων ημερών, αλλά τώρα η απόλυτη προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές σκάβοντας στα συντρίμμια", δήλωσε ακόμη ο ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αργά σήμερα το απόγευμα θα επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με συλλυπητήριο μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Ιταλική Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνηση από την τραγική είδηση του σεισμού που έπληξε την Κεντρική Ιταλία στις περιφέρειες της Λάτσιο και της Ούμπρια, με αποτέλεσμα την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών.

«Εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και εμού προσωπικώς, (εκφράζω) τα θερμά μου συλλυπητήρια και τα ειλικρινή μου αισθήματα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς επίσης και τις ευχές μου για την διάσωση των επιζώντων» ανέφερε στο μήνυμά του ο κ. Παυλόπουλος.

Γ. Χουλιάρας: Είναι νωρίς να πούμε αν ο σεισμός στην Ιταλία ήταν ο κύριος

Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσαν τις μεγάλες καταστροφές από τον σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο καθηγητής σεισμολογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας και ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. "Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός . Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς", είπε. Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.

Και οι δυο επεσήμαναν ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές.

Όπως είπε ο κ. Χουλιάρας ο σεισμός προήλθε από την "ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων" η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης Λ΄Ακουίλα την 'Ανοιξη του 2009.

Ο κ. Λέκκας είπε ότι ακόμη δεν έχει ζητηθεί βοήθεια από τις ιταλικές αρχές, αλλά ο ΟΑΣΠ και το Πανεπιστήμιο Αθηνών προετοιμάζονται να στείλουν τεχνική βοήθεια.










Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *