ροή ειδήσεων

Ο τουρισμός της Σύμης επλήγη από φήμες


Τις ημέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της Τουρκίας, μία φήμη άρχισε να κυκλοφορεί μέσω Ιντερνετ. Σύμφωνα με αυτή, που σταδιακά ενδύθηκε τον μανδύα της «είδησης», δύο φουσκωτά σκάφη στα οποία επέβαιναν Τούρκοι κομάντος που συμμετείχαν στην απόπειρα σύλληψης του προέδρου Ερντογάν στη Μαρμαρίδα, έπλεαν ανοιχτά της Σύμης. Στο νησί, επικρατούσε δήθεν «αναβρασμός» από τον φόβο ότι οι στρατιωτικοί θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την ακτή.

Στην πραγματικότητα, επικρατούσε απλώς πονοκέφαλος. Οι τοπικοί άρχοντες και οι επιχειρηματίες του τουρισμού είχαν καταβάλει υπερπροσπάθεια το προηγούμενο διάστημα να περιορίσουν τη ζημία που μοιραία επέφεραν στον τουρισμό οι μεταναστευτικές ροές. Ενα ανυπόστατο δημοσίευμα ερχόταν τώρα να χύσει την καρδάρα με το γάλα. «Επειτα από αυτή την είδηση, άρχισαν να πέφτουν βροχή οι ακυρώσεις», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας. «Τα ξενοδοχεία άδειασαν, όλο το νησί ερήμωσε». Συν τοις άλλοις, εκείνες τις ημέρες έπλεαν στην περιοχή πολεμικά πλοία, ελληνικά και τουρκικά. «Μια λάθος πληροφορία μπορούσε να πυροδοτήσει επεισόδιο». Ομως το Ιντερνετ είχε ξεφύγει. Μεταξύ άλλων, γράφτηκε ότι σε όρμο του νησιού, το βράδυ της 31ης Ιουλίου, άγνωστοι ύψωσαν την τουρκική σημαία. Μπορεί ούτε αυτά τα δημοσιεύματα να είχαν σχέση με την πραγματικότητα, δεν σημαίνει όμως ότι δεν είχαν επιπτώσεις.

Η κρίση στην Τουρκία κράτησε μακριά από τη Σύμη και τις μεγάλες θαλαμηγούς των Ευρωπαίων, που «παραδοσιακά» προσεγγίζουν το νησί. «Η Τουρκία διαθέτει τις μεγαλύτερες μαρίνες της Μεσογείου, όπου και φιλοξενούνται τα σκάφη των πλούσιων Ευρωπαίων. Αυτές άδειασαν μετά τα γεγονότα. Λιγότεροι είναι φυσικά και οι Τούρκοι επισκέπτες, που είναι προβληματισμένοι από τις εξελίξεις. Το ίδιο μούδιασμα επικρατεί σε όλη την Ευρώπη», λέει ο κ. Παπακαλοδούκας.

Τις φετινές αφίξεις στη Σύμη επηρέασε και η διεθνής δημοσιότητα που έλαβε το προσφυγικό. «Βάρκες με πρόσφυγες προσεγγίζουν το νησί εδώ και 15 χρόνια, αλλά δεν έγινε πρόβλημα μέχρι που το θέμα πήρε διαστάσεις λόγω των ρεπορτάζ. Τις μεγαλύτερες ροές είχαν οι Λέσβος, Χίος, Κως, αλλά μας πήρε σβάρνα και εμάς. Στη Σύμη έχουμε υψηλό τουρισμό. Πολλοί σκέφθηκαν “να πάω με το σκάφος μου εκεί και να δω βάρκα με πρόσφυγες;” ή "να κάνω το μπάνιο μου στη θάλασσα και να δω πνιγμένο παιδί;”». Σύμφωνα με τον ίδιο, πάντως, οι ροές προς το νησί έχουν σταματήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Πήγα απέναντι και ζήτησα από τον καϊμακάμη (σ.σ.: διοικητή) να μας βοηθήσουν». Οπως ισχυρίζεται, έκτοτε σταμάτησαν να φθάνουν βάρκες με πρόσφυγες. «Αυτό που έκανα εγώ πέρυσι, το έκανε φέτος η Ε.Ε.», καταλήγει ο κ. Παπακαλοδούκας.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *