ροή ειδήσεων

Προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ θα μπορεί να κάνει η Τράπεζα Αττικής


Χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, θα μπορεί πλέον να προχωρά ευέλικτα σε προσλήψεις η Τράπεζα Αττικής. Σε ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο άρθρο 142 του υπό δημόσια διαβούλευση σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, ορίζεται ρητά ότι ο χρηματοπιστωτικός όμιλος με την επωνυμία «Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρία» δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου Πεπονή (Ν2190/19944), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αίρεται μια «στρέβλωση», που είχε δημιουργηθεί λόγω νομικών ερμηνειών, και οδηγούσε στο να είναι η Attica Bank, η μόνη ιδιωτική τράπεζα η οποία κατ ́ εξαίρεση υπάγεται στις διατάξεις του νόμου Πεπονή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προτείνοντες τη ρύθμιση αναφέρουν ότι αυτό δεν μπορεί συνεχισθεί, καθώς δημιουργεί ανισότητες και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων. Μάλιστα σημειώνουν ότι δυσχεραίνονται οι διαδικασίες στελέχωσης της τράπεζας, με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο , όπως αναφέρουν, στην τρέχουσα δημοσιονομική -οικονομική συγκυρία συνιστά σημαντικό παράγοντα για την απρόσκοπτη συνέχιση της ορθολογικής λειτουργίας της.
Η αιτιολογική έκθεση του άρθρου 142 με τίτλο «Μη ισχύς του ν. 2190/1994 για την Attica Bank », στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών («Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας ΟΤΑ, ρύθμιση θεμάτων ΟΤΑ και άλλες διατάξεις»), αναφέρει τα εξής:
«Με την προωθούμενη διάταξη του άρθρου 142, αίρεται η ερμηνευτική στρέβλωση που είχε δημιουργηθεί από τη συνδυαστική ερμηνεία των νόμων 2190/1994, 3812/2009 και 3429/2005.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 5 του ν. 3429/2005 και το εδάφιο β του άρθρου 15 (Κεφάλαιο Β'), η Attica Bank , ως υπαγόμενη στο πεδίο εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων, ευρίσκεται εκτός του δημοσίου τομέα. Παρά ταύτα, λόγω της καθολικής διατύπωσης του άρθρου 15 του νόμου 3812/2009, ερμηνευτικά έχουμε οδηγηθεί στο να εφαρμόζονται υποχρεωτικά οι διατάξεις του ν. 2190/1994 ακόμα και στον κατά τα ως άνω μη υπαγόμενο στο δημόσιο τομέα όμιλο. Η στρέβλωση αυτή έχει οδηγήσει στο παράδοξο η Attica Bank , παρά το ότι είναι η μόνη ιδιωτική Τράπεζα, καθώς πέτυχε την ανακεφαλαιοποίησή της χωρίς προσφυγή του ΤΧΣ και μόνο με ιδιωτικά κεφάλαια, να είναι ο μόνος τραπεζικός όμιλος που υποχρεούται να εφαρμόζει τον ν. 2190/1994 με αποτέλεσμα να προκαλούνται δυσλειτουργίες και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ πιστωτικών ιδρυμάτων. Τα πιστωτικά ιδρύματα, ως ανώνυμες τραπεζικές εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, υπάγονται στο νομοκανονιστικό πλαίσιο για τις ανώνυμες εταιρίες καθώς και τις ειδικότερες διατάξεις, που διέπουν τη λειτουργία τους. Με δεδομένη λοιπόν την ενιαία αντιμετώπισή τους από τον Έλληνα νομοθέτη, η κατ ́ εξαίρεση υπαγωγή της Attica Bank στις διατάξεις του ν. 2190/1994, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δεν μπορεί συνεχισθεί, καθώς δημιουργεί ανισότητες, δυσχεραίνοντας τις διαδικασίες στελέχωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό, που στην τρέχουσα δημοσιονομική -οικονομική συγκυρία συνιστά σημαντικό παράγοντα για την απρόσκοπτη συνέχιση της ορθολογικής λειτουργίας της».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *