ροή ειδήσεων

Γιατί αναμένεται να πληρώνουμε το χυμό πορτοκάλι, χρυσάφι;


Ένα βακτήριο απειλεί την παγκόσμια παραγωγή χυμού πορτοκαλιών σε Βραζιλία και Φλόριντα,
γεγονός που επηρεάζει καθοριστικά την τιμή των χυμών αυτών σε όλο τον κόσμο (Vid)

Είναι ο δημοφιλέστερος χυμός σε όλο τον κόσμο και ένα από τα πιο συνηθισμένα συνοδευτικά με το πρωινό, όχι μόνο του Έλληνα. Τι συνέβη όμως και ενδέχεται να δούμε την τιμή του να "τραβάει την ανηφόρα"; Η παραγωγή του χυμού, αλλά και αναψυκτικών με βάση το πορτοκάλι, στηρίζεται σε τεράστιες καλλιέργειες στη Βραζιλία και τη Φλόριντα των ΗΠΑ. Εκεί παράγεται μαζικά χυμός πορτοκάλι, ο οποίος συμπυκνώνεται, καταψύχεται και ξεκινά το ταξίδι του για κάθε γωνιά του πλανήτη. Τι είναι όμως αυτό που απειλεί την παραγωγή του και κατ' επέκταση ρισκάρει να ανεβάσει σημαντικά την τιμή των προϊόντων με πορτοκάλι;








Όπως διαβάζουμε στη γαλλική Le Figaro, ένα βακτήριο που μεταφέρεται στα δέντρα από κάποιο έντομο που αποκαλείται "κίτρινος δράκος" είναι υπεύθυνο για τη ραγδαία μείωση της παραγωγής. Το βακτήριο προκαλεί τη επιβράδυνση στην ανάπτυξη του φλοιού στο δέντρο, η οποία με τη σειρά της "πνίγει" την πορτοκαλιά με αποτέλεσμα να ξεραίνεται. Όλο αυτό είχε ως συνέπεια, η εξαγωγή χυμού από τη Βραζιλία να πέσει σε ιστορικό χαμηλό 26 χρόνων.
80% των τυποποιημένων προϊόντων χυμού πορτοκαλιού παίρνουν την πρώτη ύλη από τη Βραζιλία

Σύμφωνα με το γαλλικό μέσο, η Βραζιλία παράγει τη μισή ποσότητα πορτοκαλιών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χυμού σε όλο τον κόσμο, ενώ το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά ανεβαίνει στο 80%. Την ήδη προβληματική από το βακτήριο σοδειά, ήρθε να επιβαρύνει και ο καιρός, με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες να επηρεάζουν την ανθοφορία των δένδρων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η περίοδος συγκομιδής των πορτοκαλιών ξεκινά στη Βραζιλία τον Ιούλιο και διαρκεί ως και τον Ιανουάριο ανάλογα με τις ποικιλίες των πορτοκαλιών. Μετά τη συγκομιδή και τη διαλογή, τα πορτοκάλια στύβονται και ο χυμός τους επεξεργάζεται με τρόπο που να παρέχει την ίδια γλυκύτητα. Τέλος, ψύχεται σε θερμοκρασία υπό το μηδέν, ώστε να μπορεί εν συνεχεία να μεταφερθεί με ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδρομή του χυμού πορτοκαλιού είναι από μόνη της... αμαρτωλή, με τις συνθήκες εργασίας στη Βραζιλία να παραμένουν άθλιες. Δείτε ένα διαφωτιστικό δεκάλεπτο αφιέρωμα περιβαλλοντικής οργάνωσης από την Ουγγαρία για το θέμα:






Εξάλλου, οι Βραζιλιάνοι αγρότες στρέφονται πλέον μαζικά σε άλλες καλλιέργειες που δεν επηρεάζονται από τον περίφημο "κίτρινο δράκο", όπως σόγια και ζαχαροκάλαμο που μειώνει έτι περεταίρω την παραγωγή πορτοκαλιού. Επιπλέον, η αλλαγή στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου είναι επιζήμια για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Ο συμπυκνωμένος χυμός πωλείται σε αμερικανικά δολάρια και η άνοδος του πράσινου χρήματος έναντι του ευρώ επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα της αγοράς.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *