ροή ειδήσεων

Κολυμπούν και κωπηλατούν για τη φιλία των λαών!


Από την Τουρκία στη Λέσβο 45χρονη κολυμβήτρια και 50χρονος κωπηλάτης


Από την υποδοχή της κολυμβήτριας την Κυριακή στην Εφταλού/ φωτό Σπύρος Παυλής


Η θάλασσα φαίνεται ότι ενώνει κυριολεκτικά και συμβολικά την Τουρκία και την Ελλάδα, ενώ είχε την τιμητική της το περασμένο Σαββατοκύριακο. Δύο Τούρκοι, μία 45χρονη κολυμβήτρια και ένας 50χρονος κωπηλάτης, ακολουθώντας διαφορετικές πορείες, αλλά την ίδια φιλοσοφία, έφτασαν στη Λέσβο με σκοπό τη διάδοση του μηνύματος της φιλίας και της ειρήνης των λαών. Απόσταση 11 χιλιομέτρων διένυσε κολυμπώντας την περασμένη Κυριακή η τουρκάλα Σεντά Κανσούκ, κολυμβήτρια μεγάλων αποστάσεων (marathon swimmer) από τη Σμύρνη. Η 45χρονη κολύμπησε τρεις ώρες από την - Άσσο έως την Εφταλού, όπου την περίμεναν εθελοντές και μέλη της «Συνύπαρξης», κάποιες από τους οποίους δεν δίστασαν να κολυμπήσουν μαζί της τα τελευταία 150 μέτρα. Η Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» συνέβαλε στη διοργάνωση της προσπάθειας της Σεντά να κάνει το πέρασμα στη Λέσβο.

Η εθελόντρια Ζωή Λειβαδίτου, αλλά και η Νέλλη Χατζηδάκη ήταν ανάμεσα σε εκείνους που τη συνάντησαν στη θάλασσα. Η ελληνική ακτοφυλακή συνέδραμε τη δράση και ενημέρωνε τους εθελοντές για την πορεία της κολυμβήτριας, διευκολύνοντάς τους να την υποδεχτούν. Η Σεντά έχει κολυμπήσει τη Μάγχη σαν μέλος ομάδας σε αγώνες σκυταλοδρομίας, ενώ πρόσφατα πραγματοποίησε τον διάπλου από το Καστελόριζο στο Κάς, από τον Τσεσμέ στη Χίο, από το Μπόντρουμ στην Κώ και από το Κουσάντασι στη Σάμο, αφιερώνοντας τις προσπάθειές της στην ειρήνη και την φιλία. Επόμενος σταθμός της είναι η Ρόδος.


Ο κωπηλάτης

Την Παρασκευή έφτασε στη Μυτιλήνη, ύστερα από 7ωρη κωπηλασία, ξεκινώντας απ το Αϊβαλή ο 50χρονος τούρκος ακτιβιστής και κωπηλάτης Χουσείν Ουκμέζ,. Την επομένη στις 10 το πρωί ξεκίνησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης με νοτιοδυτική κατεύθυνση, επιχειρώντας τον περίπλου της Λέσβου, τον οποίο εκτιμά ότι θα ολοκληρώσει σε δύο περίπου εβδομάδες. Χρησιμοποιεί μια απλή τρίμετρη βάρκα (όχι κανό κωπηλασίας), και σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Συνύπαρξης κι Επικοινωνίας στο Αιγαίο», Στρατή Πόθα, θα κωπηλατεί κατά την διάρκεια της ημέρας και το βράδυ θα κοιμάται όπου βρεθεί.

Ο κωπηλάτης αφιερώνει την προσπάθειά του στην χωρίς διακρίσεις φιλία και στη επικοινωνία των ανθρώπων. Επέλεξε την Λέσβο για την φετινή πρωτοβουλία του, χαρακτηρίζοντάς τη «νησί της ειρήνης» με βάση τις πληροφορίες του για την στάση των κατοίκων της απέναντι στους πρόσφυγες.

Στο παρελθόν έχει πραγματοποιήσει ανάλογες δράσεις, όπως περιπλέοντας τη θάλασσα του Μαρμαρά και το Βόρειο Αιγαίο (Θράκη – Μακεδονία) ως τη Θεσσαλονίκη, την διαδρομή (γιαλό – γιαλό) Κωνσταντινούπολη – Πειραιά, την διαδρομή Βενετία – Ηγουμενίτσα, καθώς και πολυήμερες κωπηλατικές δράσεις στον Εύξεινο Πόντο.

Ο περίπλους της Λέσβου που επιχειρεί γίνεται υπό την εποπτεία των Λιμενικών Αρχών (ελληνικών και τουρκικών) υποστηρίζεται απ τον Δήμο Αϊβαλή.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. «γλῶσσα μισητῆς κυνός λεἵξασα κἀγκλίνασα φαιδρόν οὖς δάκνει»Το κακό σκυλί δαγκώνει, αφού σε γλείψει πρώτα και σου γείρει χαρούμενο τα αυτιά του. Αισχύλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος23/8/16 16:26

    Ο κακώς διανοηθείς περί των οικείων, ουδέποτε καλώς βουλεύεται περί των αλλοτρίων. Ισοκράτης,μτφρ: αυτός που έχει κανονίσει άσχημα τα δικά του δεν μπορεί ποτέ να σκέφτεται σωστά για τα ξένα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *