ροή ειδήσεων

Ρεκόρ αφίξεων τουριστών τον μήνα Ιούλιο - Πως κινήθηκε ο περασμένος μήνας


Προς νέα χρονιά-ρεκόρ δείχνει να οδεύει ο ελληνικός τουρισμός, καθώς και το 2016 εκτιμάται
πλέον ότι θα κλείσει με θετικό πρόσημο, δεδομένου ότι οι κινήσεις για την προσέλκυση κρατήσεων της τελευταίας στιγμής δείχνουν να απέδωσαν και ο Ιούλιος κινήθηκε, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, σε ιδιαίτερα ικανοποιητικά επίπεδα.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία για την αεροπορική κίνηση του Ιουλίου αλλά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης, έκανε λόγο για αύξηση των αεροπορικών αφίξεων τον προηγούμενο μήνα που κινήθηκε μεταξύ 8% και 10%. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ενιαίας Αρχής Συντονισμού Πτήσεων, η αύξηση στις αφίξεις για τον φετινό Ιούλιο θα ήταν της τάξεως του 8,9%.


Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, ένα θετικό σημάδι ήταν και η αύξηση τον Ιούλιο κατά 1% που σημειώθηκε στις οδικές αφίξεις, οι οποίες στο α’ εξάμηνο παρουσίαζαν πτώση γύρω στο 7%. Υπενθυμίζεται ότι το 2015 ένας από τους βασικούς λόγους της αύξησης που υπήρξε ήταν η σημαντική άνοδος των οδικών αφίξεων κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού λόγω της έλευσης σημαντικού αριθμού τουριστών από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Προς νέο ρεκόρ οδεύει ο τουρισμός

Σε συνολικό επίπεδο, η αύξηση, όπως ανέφερε σε χθεσινή ραδιοφωνική συνέντευξή της στο Πρακτορείο 104,9 FM, η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, φθάνει στο 5%. Σημειώνεται ότι ο ΣΕΤΕ έχει θέσει ως εκτίμηση-στόχο την άνοδο των αφίξεων κατά 6% στα 25 εκατομμύρια (χωρίς να υπολογίζονται οι πάνω από 2 εκατ. επισκέπτες κρουαζιέρας) και την αύξηση των εσόδων κατά 6,4% στα 14,55 δισ. ευρώ.

Άνοδος στα νησιά

Αν και η ΥΠΑ δεν έχει ανακοινώσει τα προσωρινά στοιχεία του Ιουλίου, ορισμένες περιοχές έσπευσαν να γνωστοποιήσουν τις δικές τους επιδόσεις και είναι αξιοσημείωτο ότι δημοφιλείς προορισμοί σε Κρήτη και Ιόνιο κατά κύριο λόγο συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά παρά τις προηγούμενες πολύ καλές χρονιές. Για παράδειγμα, στο Ηράκλειο οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσίασαν αύξηση 12% όσον αφορά στον Ιούλιο με βασικές αγορές όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Ρωσία να κινούνται ανοδικά.

Ακόμη, υψηλότερο ήταν το ποσοστό αύξησης για τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Κέρκυρα, καθώς έφθασε στο +13,5% ή περίπου 34.000 επιπλέον επιβάτες. Σημειώνεται ότι το Ιόνιο θεωρείται από τους μεγάλους κερδισμένους της φετινής τουριστικής σεζόν όσον αφορά τους ελληνικούς προορισμούς. Στην περίπτωση της Κέρκυρας, το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης, όσον αφορά στις αφίξεις του Ιουλ΄θου, υπήρξε από την Ιταλία (+26,9%) και ακολούθησε η Γερμανία (+22,2%) η Γαλλία (+19,6%) και η Βρετανία (+10,7%).

Ανοδικά κινήθηκε και η Ρόδος, καθώς, όπως δημοσιοποίησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις για τον φετινό Ιούλιο στο αεροδρόμιο «Διαγόρας» ήταν της τάξεως του 10,61%, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο.

Άξια αναφοράς είναι επίσης και η περίπτωση της Σάμου, ενός νησιού που έχει «πληγεί» από το προσφυγικό, παρ’ όλα αυτά, η πτώση δείχνει τάσεις επιβράδυνσης. Όπως έγινε γνωστό, η επιβατική κίνηση με τσάρτερ στη Σάμο για τον Ιούλιο ήταν μειωμένη κατά 16% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015. Το ποσοστό φαντάζει υψηλό αλλά αν συγκριθεί με το -40,44% του Μαΐου είναι προφανές ότι υπάρχει αναστροφή του κλίματος.

Κρατήσεις τελευταίας στιγμής

Στο θέμα της αναστροφής του κλίματος για τα νησιά που έχουν πληγεί από το προσφυγικό αναφέρθηκε χθες και η κ. Κουντουρά, η οποία επισήμανε ότι εκτός από τη μείωση των απωλειών στη Σάμο, η Κως έχει ανακάμψει πλήρως. Υπενθυμίζεται ότι από τα νησιά που έχουν δεχθεί μεγάλες προσφυγικές ροές, η Κως είναι αυτή που έχει και τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση και η πορεία της είναι αυτή που επηρεάζει περισσότερο και τη συνολική εικόνα των αφίξεων.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργού Τουρισμού στην αναστροφή της εικόνας έπαιξε ρόλο και η καμπάνια που έγινε με στόχο τις κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι φέτος παρατηρείται μία σημαντική αύξηση των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής από τους Ευρωπαίους τουρίστες λόγω των τρομοκρατικών χτυπημάτων των τελευταίων μηνών. Η εικόνα της Ελλάδας ως μία ασφαλή χώρα θεωρείται ότι έχει βοηθήσει σημαντικά προκειμένου η χώρα μας να πάρει μεγαλύτερο -σε σχέση με το παρελθόν- μερίδιο όσον αφορά στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η εικόνα του Αυγούστου θα είναι ακόμη καλύτερη. Σύμφωνα με την Ενιαία Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, τον τρέχοντα μήνα αναμένεται να υπάρξει μία αύξηση 10,1% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, με βάση, τουλάχιστον, τα στοιχεία για τον αριθμό των κρατήσεων στις αεροπορικές πτήσεις προς τη χώρα μας. Αν αυτή η τάση επιβεβαιωθεί τότε οι στόχοι για αύξηση 6% σε έσοδα και αφίξεις σε σχέση με το 2015 θεωρείται ότι είναι πιθανό να επιτευχθούν.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *