ροή ειδήσεων

Η Σύμη κινδυνεύει να χάσει μεγιστάνες από δύο… σημαδούρες!


Επιστολή από Ιταλίδα δημοσιογράφο

Τον κίνδυνο να γυρίσουν την πλάτη στην Σύμη οι διάσημοι εύποροι επισκέπτες της, αντιμετωπίζει φέτος το νησί, έπειτα από την τοποθέτηση δύο σημαδούρων μία από τον ΟΤΕ για την προστασία της υποβρύχιας σύνδεσης ίντερνετ και μία μεγαλύτερη από το Πολεμικό Ναυτικό για να αγκυροβολούν πλοία του, στον κόλπο του Νημποριού.

Με δεδομένο ότι απαγορεύεται να αγκυροβολήσει πλοίο πέριξ των συγκεκριμένων πλωτών σημάνσεων, σε απόσταση 200 μέτρων, είναι σχεδόν αδύνατον να ελλιμενιστούν στον κόλπο του Νημποριού τα πολυτελή σκάφη που αγκυροβολούν κάθε χρόνο στο νησί με επιβάτες, όπως ο Ρώσος μεγιστάνας Αμπράμοβιτς, ο ιδιοκτήτης της Fiat, o ιδιοκτήτης τη εταιρείας Tod’s, Αραβες Σεΐχηδες, πάμπλουτοι Αμερικάνοι και πολλοί άλλοι εύποροι επισκέπτες που κάθε χρόνο, επιλέγουν την Σύμη για τις διακοπές τους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και το βασιλικό σκάφος της Ισπανίας, όταν επισκέφθηκε την Σύμη, αγκυροβόλησε στο Νημποριό.

Η διάσημη Ιταλίδα δημοσιογράφος Viviana Kasam, η οποία αγόρασε σπίτι στο Νημποριό έναντι 1.200.000 ευρώ και διαμένει εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα του καλοκαιριού, με επιστολή της στον δήμαρχο της Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι αν δεν βρεθεί λύση, τότε οι πολυτελείς θαλαμηγοί θα αποτελούν μακρινό όνειρο για το νησί.

Η Ιταλίδα δημοσιογράφος, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Δημαρχείο Σύμης, της οποίας ακολούθησε η επιστολή, έκανε γνωστό προς τον δήμαρχο κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα πως όπως την ενημέρωσαν οι διάσημοι Ιταλοί φίλοι της που κάθε χρόνο επισκέπτονται την Σύμη, φέτος αν δεν βρεθεί λύση με τις σημαδούρες που τοποθετήθηκαν στο Νημποριό, δεν θα έρθουν στο νησί για τις διακοπές τους.

Ειδικότερα, στην επιστολή της η κ. Viviana Kasam, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αγαπητέ δήμαρχε,
Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο πρόβλημα που υπάρχει στον κόλπο “Νημποριό” με την γραμμή του ΟΤΕ και της θαλάσσιας σήμανσης πρόσδεσης του Πολεμικού Ναυτικού (που δεν έχει φως τη νύχτα και αποτελεί σοβαρό κίνδυνο). Λόγω αυτών των σημαντήρων, σήμερα απαγορεύεται σε όλα τα πλοία να αγκυροβολούν στο μεγαλύτερο μέρος του κόλπου.

Εδώ στο Νημποριό κάθε καλοκαίρι εδώ και δεκαπέντε χρόνια έρχονται μεγάλα σκάφη, συχνά για διάστημα δεκαπέντε ημερών με επιβάτες ανθρώπους όπως οι Della Valle (Tod’s,), Montezemolo (Fiat), Loro Piana, καθώς επίσης και οι ιδιοκτήτες του Zara και του Mango , πλούσιοι Αμερικάνοι (ακόμη και ο Oracle γνωστός από τη Google έρχεται εδώ), σεΐχηδες και δισεκατομμυριούχοι από όλο τον κόσμο, με γιοτ 60 μέτρων και άνω.
Αυτά τα σκάφη αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για το νησί: οι άνθρωποι αυτοί έρχονται και ξοδεύουν πολλά χρήματα και σε αυτή τη στιγμή της οικονομικής κρίσης, είναι θεμελιώδους σημασίας για την απειλούμενη οικονομία της Σύμης, που τον περασμένο χρόνο υπέφερε από την άφιξη των μεταναστών και αυτή την χρονιά υποφέρει από την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία. Αν δεν μπορούν να ελλιμενίσουν τα σκάφη τους στο Νημποριό, δεν θα έρθουν. Δεν τους αρέσει να περνούν τα βράδια τους στο λιμάνι…]
Με εκτίμηση,
Viviana Kasam
Δημοσιογράφος
Κάτοικος Νημποριού».

Η Ιταλίδα δημοσιογράφος, απευθυνόμενη προς τον δήμαρχο, ζητά μεταξύ άλλων στην επιστολή της, την εξεύρεση λύσης ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν και να ελλιμενιστούν οι θαλαμηγοί στο Νημποριό, πριν το νησί χάσει τους εύπορους αυτούς τουρίστες που όχι μόνο τονώνουν σε καιρούς κρίσης την οικονομία του νησιού αλλά αποτελούν διαφήμιση για την Σύμη και όλα τα Δωδεκάνησα, αφού κατά την παραμονή τους, επισκέπτονται και άλλα νησιά, έχοντας όμως πάντα ως βάση το Νημποριό. Οι μέρες για τις προγραμματισμένες διακοπές των συγκεκριμένων επισκεπτών πλησιάζουν, όμως κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι, αφού μέχρι στιγμής, παρά τις διαμαρτυρίες που έχουν διατυπωθεί, δεν έχει αλλάξει κάτι στον κόλπο του Νημποριού.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *