ροή ειδήσεων

Σε «επιφυλακή» για πιθανή εμφάνιση μεδουσών καλεί το «Αρχιπέλαγος»


Tη συνεργασία των πολιτών ζητά το Αρχιπέλαγος – Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας, στο θέμα της εμφάνισης μεδουσών στις θάλασσες και στις ακτές.

Όπως αναφέρει η ΜΚΟ: «Παρατηρήσατε πολλές μέδουσες; Ενημερώστε μας στο medousa@archipelago.gr


Σε συνεργασία με τηΔιεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου (Ciesm – The Mediterranean Science Commission) το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετέχει στη διαμεσογειακή δράση “Jellywatch”.

Μέσω της δράσης αυτής, συγκεντρώνουμε από το κοινό στοιχεία σχετικά με τις εξάρσεις μεδουσών σε όλη τη Μεσόγειο. Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα των τάσεων του πληθυσμού τους.


Η δράση αυτή πραγματοποιείται χάρη στη συμβολή των τοπικών κοινωνιών, των ψαράδων, ιστιοπλόων, δυτών, κολυμβητών και πολλών άλλων που παρατηρούν τις θάλασσες μας με ενδιαφέρον, και στηρίζουν με τις παρατηρήσεις τους αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.

Πως μας επηρεάζουν οι εξάρσεις μεδουσών;

Με απλά λόγια, οι εξάρσεις των μεδουσών αυξάνονται, ενώ οι ανθρωπογενείς επιδράσεις όπως η υπεραλίευση, φαίνεται να αποτελούν την κύρια αιτία αυτού του φαινομένου. Στα οικοσυστήματα που υπεραλιεύονται, αφαιρείται από αυτά μεγάλος αριθμός ψαριών, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ραγδαία ανάπτυξη των μεδουσών, η οποία έχει πολλαπλές επιδράσεις, τόσο στα οικοσυστήματα, όσο και στην παραγωγικότητα της αλιείας και στον τουρισμό».

Το Αρχιπέλαγος ισρύθηκε το 1998 και δραστηριοποιείται στην πολυεπίπεδη έρευνα και σε δράσεις προστασίας στην ευρύτερη περιοχή των ελληνικών θαλασσών και της ΒΑ Μεσογείου.

Φωτο: αρχείο ΑΠΕ/ΜΠΕ, Ευάγγελος Μπουγιώτης

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *