ροή ειδήσεων

«Τρύπες» στα «λουκέτα» της φοροδιαφυγής -Αλαλούμ με τους ελέγχους και τις ποινές

Κάνεις τσαμπουκά και απειλείς τους ελεγκτές; Μπορείς να πάρεις περιθώριο 20 ημερών και να γλιτώσεις το “λουκέτο”. Δεν κόβεις αποδείξεις και αφήνεις τους εφοριακούς να κάνουν τη δουλειά τους; Το μαγαζί σου θα σφραγιστεί αμέσως για 48 ώρες.

Αυτά τα τρελά και παλαβά κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι υπηρεσιακοί της ΓΓΔΕ, που πήραν εντολή να εκδώσουν την Απόφαση για την ενεργοποίηση των παλιών διατάξεων περί “λουκέτου” στους φοροφυγάδες. Όταν ξεκίνησαν, δε, να “ξεσκονίζουν” άρθρο- άρθρο το πλαίσιο που ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τα “λουκέτα”, τραβούσαν τα... μαλλιά τους διαπιστώνοντας ότι τελικά οι “τρύπες” είναι τέτοιες που πάνε κόντρα στην πρόθεση για πάταξη της φοροδιαφυγής, ακυρώνουν τη διαδικασία και βρίσκονται σε αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα.

Οι πρώτες περιπτώσεις που εφαρμόστηκε η Απόφαση ανέδειξαν το σοβαρό πρόβλημα και πλέον αναζητείται η νομική φόρμουλα έτσι ώστε να μην “ξαναπαγώσει” η διαδικασία των “λουκέτων”. Στην κάβα των Α. Πατησίων, στην ταβέρνα της Θεσσαλονίκης, στο club της Αντιπάρου οι εφοριακοί μπήκαν στις επιχειρήσεις και κατά τον έλεγχο διαπίστωσαν ότι δεν είχαν εκδοθεί πάνω από 10 αποδείξεις. Η επόμενη κίνηση ήταν να μπει 48ωρο “λουκέτο”, καθώς όπως ορίζει το άρθρο του νόμου 2523/97, “αν κατά τον ίδιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση πλέον των δέκα (10) παραστατικών στοιχείων ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, τα μη εκδοθέντα ή το μη εκδοθέν παραστατικό στοιχείο υπερβαίνει σε αξία τα πεντακόσια (500) ευρώ, η λειτουργία του καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επαγγελματία, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες, με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο και η επαγγελματική εγκατάσταση σφραγίζεται με τη συνδρομή της αστυνομικής αρχής, εφόσον ζητηθεί από τα ελεγκτικά όργανα”.

Στη Ρόδο οι εφοριακοί “κόλλησαν” στους... “φουσκωτούς” ενός club και υπό την απειλή ξυλοφορτώματος αποχώρησαν χωρίς να ελέγξουν. Παρά το αυτονόητο, ότι δηλαδή επειδή υπήρχε υπόνοια φοροδιαφυγής αλλά και παρεμπόδιση ελέγχου, ο νόμος για το “λουκέτο” έπρεπε να είναι πιο αυστηρός ως προς την άμεση εφαρμογή, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, καθώς η άμεση σφράγιση προϋποθέτει έλεγχο! Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Οι εφοριακοί συντάσσουν αναφορά και ο επιχειρηματίας έχει προθεσμία 20 ημερών να αντικρούσει προκειμένου να αποφύγει τη σφράγιση- που φτάνει ως και τον 1 μήνα- αν και σύμφωνα με πηγές της ΓΓΔΕ, μέχρι να γίνει η επίδοση το 20ήμερο γίνεται 28ήμερο, άρα σε περιπτώσεις όπως αυτή της Ρόδου έχει περάσει όλος ο Αύγουστος!


Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *