ροή ειδήσεων

Στρατός σε αστυνομικά καθήκοντα και στην Ελλάδα; Τι σχεδιάζουν!

Στρατό σε ρόλο αστυνομίας, σε πρώτη φάση στην Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων.


Ο υπουργός αφού ανακοίνωσε την ενίσχυση της στρατιωτικής δύναμης με οπλίτες στην Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία, άφησε να εννοηθεί πως γίνονται κινήσεις για να δοκιμαστεί ο στρατός και σε αστυνομικά καθήκοντα.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε για παράδειγμα ότι τον τελευταίο χρόνο έχει ζητήσει τη «διεξαγωγή αναγνωρίσεων με ελικόπτερα, την προσγείωση των ελικοπτέρων δίπλα στα χωριά και συνάντηση με κατοίκους μια έως τρεις φορές το μήνα», ώστε να νιώθουν πιο ασφαλείς.

Οι κάτοικοι δεν νιώθουν απειλή από κάποια εισβολή του Αλβανικού Στρατού ή του Στρατού των Σκοπίων σε ελληνικό έδαφος.
Η πιθανότητα να νιώθουν οι κάτοικοι της περιοχής κάποια μορφής ανασφάλεια είναι από εγκληματικές ενέργειες.

Έτσι ο υπουργός αν και δήλωσε ότι «Ο Στρατός δεν έχει ευθύνη στην εσωτερική ασφάλεια», τόνισε ότι με την μεγάλης κλίμακας κινητοποίηση του Στρατού τονώνει το αίσθημα σφάλειας και» αποτρέπει οποιουσδήποτε θέλουν να κάνουν εγκληματική ενέργεια».

Η αποτροπή από εγκληματικές ενέργειες όπως το έθεσε ο κ. Καμμένος, είναι αυτός ακριβώς ο νέος ρόλος που προφανώς προετοιμάζεται για τον Στρατό. Αποκάλυψε μάλιστα ότι ήδη έχουν προχωρήσει συζητήσεις με την Αστυνομία και το υπουργείο προστασίας του Πολίτη ώστε οι Ένοπλες Δυνάμεις να βοηθήσουν με την παρουσία εναερίων μέσων στην καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, κάτι που μέχρι στιγμής κάνουν μόνο τα ελικόπτερα της Αστυνομίας.

Η ανάθεση στις Ένοπλες Δυνάμεις καθηκόντων τα οποία μέχρι στιγμής είχε μόνο η αστυνομία, είναι ένα θέμα που απασχολεί όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Ήδη, η Λευκή Βίβλος που παρουσίασε πρόσφατα το γερμανικό υπουργείο άμυνας, προβλέπει ανάπτυξη των Ενόπλων Δυνάμεων στο εσωτερικό της χώρας σε καθήκοντα ασφαλείας ώστε να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας των Γερμανών πολιτών. Ήδη έχουν αρχίσει και εκτελούνται κοινές ασκήσεις στρατού και αστυνομίας, παρά το γεγονός ότι το γερμανικό Σύνταγμα, όπως άλλωστε και το ελληνικό, έχει σαφείς και διακριτούς ρόλους για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα ασφαλείας.Οι αντιδράσεις της Γερμανικής αντιπολίτευσης είναι μεγάλες και κάνουν λόγο για απόπειρα «ισραηλοποίησης» των γερμανικών πόλεων, με οπλισμένους στρατιώτες στους δρόμους και έξω από επιχειρήσεις και εστιατόρια.

Δεν γνωρίζουμε εάν τα αποτελέσματα της δράσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία είναι ανάλογα. Ωστόσο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε ότι μετέβη στις περιοχές αυτές για να δει ο ίδιος την κατάσταση και να ενημερωθεί για το πώς αποδίδουν τα μέτρα που έχει διατάξει από πέρυσι.

Θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρον να μάθουμε επίσης για το έαν σκοπεύουν να εκπαιδεύσουν τα πληρώματα των ελικοπτέρων ώστε εκτός από την έρευνα και διάσωση να είναι σε θέση να κάνουν επιτήρηση για εμπόρους ναρκωτικών στα σύνορα, κάτι που απαιτεί διαφορετική εκπαίδευση από αυτήν που λαμβάνουν μέχρι σήμερα.

Πιθανώς θα είναι κάτι που αναμένεται να ανακοινωθεί προσεχώς όταν θα υπάρχει καλύτερη εικόνα από τα αποτελέσματα του νέου ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων στην Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία.

πηγή onalert.gr

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *