ροή ειδήσεων

O Μάικλ Φελπς ξεπέρασε και τον Λεωνίδα τον Ρόδιο


Ο ένας ήταν σούπερσταρ του στίβου πριν από 2.168 χρόνια, ο άλλος της πισίνας σήμερα.
Ο ένας βραβευόταν με στεφάνι ελιάς, ο άλλος με χρυσά μετάλλια - και πολλές χορηγίες. Ο άθλος του αμερικανού κολυμβητή ακούστηκε ως την αρχαιότητα!

Πόσα χρόνια κρατά ένα μεγάλο ρεκόρ; Πέντε-δέκα χρόνια τις πιο πολλές φόρες, σπάνια πια στις μέρες μας κρατάνε ακόμα περισσότερα και μένουν απρόσιτα για δεκαετίες. Ισως όμως υπάρχει ένα που κράτησε 2.168 χρόνια.

Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…


Σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο 31χρονος Μάικλ Φελπς έχει ήδη φτάσει τα 22 χρυσά και συνολικά 26 ολυμπιακά μετάλλια. Μόλις το βράδυ της Πέμπτης (ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδος) ο περίφημος αμερικανός κολυμβητής κέρδισε στα 200 μέτρα μεικτής ατομικής και έτσι έχει 13 μεγάλες ατομικές νίκες στους Αγώνες (οι υπόλοιπες είναι σε αγωνίσματα σκυταλοδρομίας στις ολυμπιακές πισίνες).

Ενα μεγάλο κατόρθωμα που τον φέρνει στην πρώτη θέση των διακρίσεων όλων των εποχών πάνω από τον Λεωνίδα τον Ρόδιο, έναν, τηρουμένων των αναλογιών, αρχαίο υπεραθλητή και σούπερσταρ. «Το 13 ατομικό χρυσό του Μάικλ Φελπς έσπασε ένα αρχαίο ρεκόρ» έγραψαν οι New York Times. Και μολονότι τέτοιου είδους συγκρίσεις είναι κάπως κωμικές, δείχνουν με έναν τρόπο το απίστευτο κατόρθωμα του Αμερικανού: από την Αθήνα το 2004 ως το Ρίο εφέτος κατακτά μετάλλια.

Ο Λεωνίδας αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην 154η Ολυμπιάδα το 164 π.Χ. Εκεί κέρδισε και τα τρία σημαντικά αγωνίσματα δρόμου: το στάδιο, που ήταν 192 μέτρα στην Ολυμπία, τον δίαυλο, που ήταν ίσος με δύο στάδια και τον οπλίτη δρόμο όπου οι αθλητές έτρεχαν με κράνος, περικνημίδες και ασπίδα, ένα βάρος που συνολικά θα ξεπερνούσε τα 20 κιλά.


Δεν σταμάτησε όμως εκεί: ο Λεωνίδας κέρδισε τα τρία αγωνίσματα και στους επόμενους τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες (160 π.Χ., 156 π.Χ., 152 π.Χ), μέχρι και τα 36 χρόνια του (ο Φελπς είναι 31). Εγινε ένας από τους λίγους -μόλις επτά μέσα σε πολλούς αιώνες- αθλητές που κατακτούν και τα τρία σημαντικά αγωνίσματα δρόμου στους αρχαίους αγώνες και ο μόνος που τα κέρδισε τέσσερις φορές.

Για τον Λεωνίδα γνωρίζουμε πολύ λίγα για τη ζωή του, είναι δε πιθανό να ήταν από αριστοκρατική οικογένεια, πλούσιος και μορφωμένος, όπως λέει στο BBC ο Πωλ Κάρτλετζ, ένας από τους πιο γνωστούς κλασικιστές. Κατάφερε να διακριθεί και σε δρόμο ταχύτητας και σε δρόμο αντοχής, όπως ήταν η οπλιτοδρομία με τη βαριά πανοπλία μέσα στο καλοκαίρι, και να τον θυμούνται αιώνες μετά.

Οι δρόμοι ήταν εξάλλου από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά αγωνίσματα κατά τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εξακολουθούν να είναι και σήμερα, με τα 100 μέτρα να είναι από τις πιο πολυαναμενόμενες στιγμές. Το ίδιο εξάλλου και τα σπριντ στη κολύμβηση όπου κατεβαίνει ο Φελπς.





Ο αμερικανός κολυμβητής ξεπέρασε στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012 τον Ρέι Γιούρι που είχε οκτώ διακρίσεις στον στίβο (ύψος, μήκος και τριπλούν) μεταξύ 1900 και 1908. Την περασμένη Τρίτη έφτασε τον Λεωνίδα και χθες τον ξεπέρασε.

Σήμερα Παρασκευή 12 Αυγούστου ο Φελπς αγωνίζεται στα 100 μέτρα πεταλούδα. Μετά το σπάσιμο του ρεκόρ του αρχαίου αθλητή, δεν γράφει απλά – είναι Iστορία. Οσο για τον Λεωνίδα, όπως γράφει η Washington Post, δεν κατέστη δυνατό να εντοπιστεί για να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

  1. Ανώνυμος12/8/16 22:32

    Η ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΤΙ Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΑΡΜΑΡΚΑ ΕΝΩ Ο ΑΛΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ
    ΜΕ ΦΑΡΜΑΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *