ροή ειδήσεων

Πως το κράτος κατέστρεψε το baseball


Η είδηση ότι η εθνική μας ομάδα του baseball υποβιβάστηκε από την πρώτη κατηγορία του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος (γνωρίζοντας βαριές ήττες και μία μόνο νίκη) ενδεχομένως να μην υπάρχει καν στις εφημερίδες και στα sites και όπου υπάρχει θα είναι σε μονόστηλο. Πολλοί σίγουρα αγνοούν και την ύπαρξη αυτής της εθνικής ομάδας ή και την ύπαρξη του αθλήματος στην Ελλάδα.


Και όμως baseball σαφώς και υπάρχει στην Ελλάδα οργανωμένα εδώ και κοντά είκοσι χρόνια και μάλιστα η εθνική μας ομάδα ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια μία από τις καλύτερης της Ευρώπης !
Δυστυχώς όμως πλέον δεν ξέρουμε για πόσο θα συνεχίσει να υπάρχει και ενδεχομένως αυτό το πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα να ήταν και το κύκνειο άσμα του αθλήματος στη χώρα και το όμορφο αυτό άθλημα να σβήσει, πριν προλάβει να κερδίσει την προσοχή των Ελλήνων !


Τι συνέβη και έφτασε σε αυτό το σημείο; Πολύ απλά έβαλε το χεράκι του το καταστροφικό Ελληνικό κράτος με τις κρίσεις του,αλλά και με τους τυχοδιώκτες υπουργούς και υφυπουργούς τους. Βλέπετε συνήθως όπου υπάρχει καταστροφή και δολοπλοκίες, το Ελληνικό κράτος έχει ανακατευτεί και επιδεικνύει την αθλιότητά του !
Το άθλημα έκανε την επίσημη επανεμφάνισή του στην Ελλάδα στα τέλη της δεκαετία του 90' όταν και έγινε γνωστό πως θα διοργανώσουμε την Ολυμπιάδα του 04', με λίγους αθλητές και λίγο αργότερα ένα υποτυπώδες πρωτάθλημα. Ωστόσο προκειμένου η εθνική ομάδα μας να έχει μια αξιοπρεπή παρουσία στην Ολυμπιάδα στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά σε παίκτες προερχόμενους από τις ΗΠΑ με,έστω και μακρινές, ελληνικές ρίζες.


Τα προβλήματα όμως είχαν ήδη ξεκινήσει, καθώς ο απερίγραπτος Φούρας (τότε υπουργός του ΠΑΣΟΚ) δημιούργησε εσκεμμένα δύο ομοσπονδίες ( baseball και softball) ώστε το ΠΑΣΟΚ να ελέγχει δύο ακόμα ομοσπονδίες και το γεγονός έμελλε να αποδειχθεί κατάρα για το άθλημα.
Επίσης η ομάδα των ελληνοαμερικανών προκάλεσε τον φθόνο μιας μερίδας εκ των λίγων ντόπιων που έπαιζαν τα δύο αθλήματα διότι απαιτούσαν να παίξουν οι ίδιοι στη θέση τους, λέγοντάς τους Αμερικανούς, και δυστυχώς αυτή η αντιπαλότητα συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερο κακό στο άθλημα. Η εθνική μας ομάδα πήρε την έβδομη θέση στην Ολυμπιάδα που διοργάνωσε η Αθήνα, αλλά στη συνέχεια το άθλημα έπρεπε να ξεπεράσει πολλά προβλήματα για να επιβιώσει.


Ένα πρόβλημα ήταν το οικονομικό και, όπως προείπα, και οι κρατικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα κατά καιρούς οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τότε, με τους αρμόδιους υπουργούς τους, είτε έκλειναν τη στρόφιγγα των κρατικών επιδοτήσεων από την ομοσπονδία, είτε ένωναν ή χώριζαν τις δύο ομοσπονδίες (baseball και softball), είτε και τις διέλυαν κατά το δοκούν με σκοπό τον κομματικό έλεγχο επάνω στο άθλημα.
Παρόλα αυτά τα εμπόδιο-και λόγω της βοήθειας των Ελληνοαμερικανών-το άθλημα συνέχισε στα επόμενα χρόνια να επιβιώνει, να δημιουργούνται νέες ομάδες και να προσελκύει νέους αθλητές. Η εθνική ομάδα από την άλλη συνέχισε να κάνει γενικά επιτυχημένες παρουσίες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας και η σύνθεσή της ήταν κυρίως Ελληνοαμερικανοί, αλλά και λίγοι ντόπιοι. Μάλιστα κάποια στιγμή το baseball έδειχνε να έχει πάρει και καλό δρόμο αφού το 2010 η εθνική ομάδα πήρε την τρίτη θέση στην Ευρώπη και το 2011 έπαιξε και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ακόμη ίδρυσε ομάδα baseball και ο Παναθηναϊκός, ενώ το Αμερικανικό πρωτάθλημα base-ball μπήκε και στο στοίχημα, πράγματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν κάπως στην άνοδο της δημοφιλίας του αθλήματος στην Ελλάδα.


Δυστυχώς όμως λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο, διότι η οικονομική κρίση είχε ήδη αρχίσει να λυγίζει αρκετές ομάδες και να επηρεάζει και την ομοσπονδία και άρχισαν νέα προβλήματα... Μέχρι που φτάσαμε δύο περίπου χρόνια πριν, όταν και το κράτος αποφάσισε με το έτσι θέλω να βάλει λουκέτο στην Ελληνική ομοσπονδία baseball για πολιτικούς και κομματικούς λόγους και να την στραγγαλίσει και οικονομικά ! Εν τέλει αποφασίστηκε η ένταξή του αθλήματος στην ομοσπονδία της γυμναστικής, αλλά χωρίς η τελευταία να ερωτηθεί !
Έτσι η ομοσπονδία γυμναστικής ζήτησε από το κράτος μεγαλύτερη επιχορήγηση ώστε να μπορεί να καλλιεργεί το άθλημα όσο το δυνατόν πιο σοβαρά, αλλά αυτό αρνήθηκε ! Το αποτέλεσμα ήταν το baseball να παραμένει επί ξύλου κρεμάμενο και ουσιαστικά να υπολειτουργεί, ενώ τις δύο τελευταίες χρονιές δεν έχει διεξαχθεί το Ελληνικό πρωτάθλημα, αφού ομάδες και υπό διάλυση ομοσπονδία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Έτσι βλέποντας όλα αυτά η ομάδα του Παναθηναϊκού αποφάσισε πρόσφατα να διαλύσει το τμήμα base-ball, κάτι που είναι σαφώς πλήγμα για το άθλημα...





Μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι και δεν έχει βρεθεί καμία λύση, αλλά μέσα σε όλα υπήρχε και η εθνική ομάδα που έπρεπε να παίξει στο euro της Ολλανδία που τελείωσε πριν λίγες ημέρες. Όμως το οικονομικό βάρος ήταν δυσβάσταχτο και η Ελληνική ομάδα κινδυνεύει και με έξωση από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία, αφού ουσιαστικά δεν στεγάζεται πλέον σε ομοσπονδία.
Τελικά μερικοί παίκτες έβαλαν λεφτά από την τσέπη τους και βρέθηκαν και χρήματα από εράνους, ενώ με ενέργειες του υπεύθυνου της ομοσπονδίας Τομ Μαζαράκη εξασφαλίστηκε μια προθεσμία από την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία για να παίξουμε στο euro.
Όμως, όπως αναμενόταν, η προετοιμασία της ομάδας ήταν ελλιπής, οι απουσίες αρκετές και έτσι μέσα σε όλα ο Ιταλός προπονητής μας παραιτήθηκε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης...


Έτσι οι κακές εμφανίσεις και ο υποβιβασμός ήταν κάτι το αναμενόμενο σε ένα euro που,όπως είπαμε, πιθανόν να ήταν το κύκνειο άσμα της εθνικής Ελλάδας base-ball αλλά και γενικά του συναρπαστικού αυτού αθλήματος που δυστυχώς αργοσβήνει στη χώρα εξ'αιτίας κυρίως του κράτους. Φυσικά και θα μου πείτε εντελώς παράπλευρη απώλεια σε μια χώρα που γενικώς αυτοκαταστρέφεται...

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *