ροή ειδήσεων

Το κτηματολόγιο Ρόδου «βουλιάζει» ελλείψει στελεχών


To κτίριο όπου στεγάζεται το κτηματολογικό γραφείο Ρόδου. Αυτοδιοίκηση, τεχνικοί και νομικοί φορείς ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να παρέμβει για την ομαλοποίηση της λειτουργίας.


Σε πλήρες αδιέξοδο βρίσκεται ο τεχνικός νόμος και ο νομικός κόσμος της Ρόδου, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του τοπικού κτηματολογικού γραφείου. Το βασικό πρόβλημα είναι η τραγική υποστελέχωση και η αδυναμία του γραφείου να παρέχει ψηφιακά κτηματολογικά διαγράμματα. Ως αποτέλεσμα, κάθε δραστηριότητα που απαιτεί στοιχεία ενός ακινήτου στο νησί έχει «παγώσει».

Το κτηματολόγιο Δωδεκανήσων είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Κατά την ιταλική κατοχή ξεκινά μια προσπάθεια σύνταξης κτηματολογίου (1922-1933), που καταλήγει στη δημιουργία δύο κτηματολογικών γραφείων, Ρόδου και Κω-Λέρου. Η λειτουργία τους στηρίχθηκε σε κτηματολογικό κανονισμό που υπέγραψε ο Mario Lago το 1929 και ο οποίος διατήρησε σε ισχύ πολλές από τις διατάξεις του οθωμανικού δικαίου περί ακίνητης ιδιοκτησίας, προκειμένου να μην προκαλέσει αναστάτωση. Οι διατάξεις αυτές διατηρήθηκαν σε ισχύ και μετά την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου με κάποιες τροποποιήσεις και, όταν στα μέσα της δεκαετίας του ’90, ξεκίνησε η προσπάθεια σύνταξης εθνικού κτηματολογίου τα τρία νησιά έμειναν εκτός ως λειτουργούντα υπό διαφορετικό καθεστώς.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι, όσο άρτιο κι αν ήταν το ιταλικό κτηματολόγιο, δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες. Χωρίς να έχει λυθεί το (σοβαρό) νομικό πρόβλημα, η «Κτηματολόγιο Α.Ε.» (νυν ΕΚΧΑ) ανέθεσε το 2009 την ψηφιοποίηση του αρχείου των δύο γραφείων. Eτσι «σαρώθηκαν» περίπου 6,3 εκατομμύρια σελίδες που αφορούσαν 200.000 γεωτεμάχια και 800.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα στα τρία νησιά.

«Ομως τα ψηφιοποιημένα αρχεία δεν χρησιμοποιήθηκαν ποτέ. Μάλιστα, οι υπολογιστές που είχαν σταλεί έμειναν στα κουτιά», λέει ο πρόεδρος του τοπικού τμήματος του ΤΕΕ Ιάκωβος Γρύλλης. «Μέχρι τότε, οι μηχανικοί έπρεπε να ξεπατικώσουν τους χάρτες του κτηματολογικού γραφείου για το ακίνητο που τους ενδιέφερε, καθώς η φωτοτύπησή τους έκρυβε διάφορους κινδύνους. Τελικά προτείναμε να τοποθετηθεί ένας άνθρωπος, χωρίς έξοδα για το Δημόσιο, ο οποίος σκάναρε τους χάρτες για όποιον μηχανικό το ζητούσε και πληρωνόταν από αυτούς, χωρίς δηλαδή να επιβαρύνεται το Δημόσιο».

Τον Αύγουστο, όμως, εξαιτίας διαφωνίας του κτηματολογικού δικαστή και του επικεφαλής του κτηματολογικού γραφείου, η πρακτική αυτή τερματίστηκε. «Χάρη στη γραφειοκρατική αντίληψη του κτηματολογικού δικαστή, όλα σταμάτησαν. Οι τοπογράφοι είναι σε απόγνωση, δεν μπορούν να δουλέψουν, ενώ οι οικονομικές συνέπειες είναι μεγάλες».

Τι εμποδίζει τα τρία νησιά να ενταχθούν στο εθνικό κτηματολόγιο; «Το πρόβλημα είναι σύνθετο και αφορά το ειδικό καθεστώς του κτηματολογίου Δωδεκανήσου», εξηγεί ο διευθυντής προγραμματισμού της ΕΚΧΑ Δημήτρης Ρόκκος. «Σύμφωνα με τον νόμο, το κτηματολόγιο Δωδεκανήσου υπακούει στους δικούς του κανόνες. Για παράδειγμα, ο κτηματολογικός δικαστής κάνει και πολεοδομικούς ελέγχους, οι εγγραφές θεωρούνται ότι έχουν αμάχητο τεκμήριο. Επιπλέον υπάρχουν και πρακτικά ζητήματα: κατά την ψηφιοποίηση φάνηκε ότι μεγάλος αριθμός “κτηματολογικών μερίδων” δεν είχαν καμία επιγενόμενη πράξη... από το 1930. Επίσης, δεν υπάρχει ακριβής αντιστοίχηση των ιδιοκτησιών με την πραγματικότητα, καθώς ως βάση παραμένουν οι παρωχημένοι πλέον χάρτες εκείνης της εποχής».

Αυτοδιοίκηση, τεχνικοί και νομικοί φορείς ζητούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης να παρέμβει, έστω σε πρώτη φάση, για την ομαλοποίηση της λειτουργίας του γραφείου.

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *