ροή ειδήσεων

ΔΑΝΣ ΔΩΡΙΕΥΣ - Τμήμα Ποδηλασίας


Το τμήμα Ποδηλασίας της ροδιακής ομάδος <<ΔΩΡΙΕΥΣ>> είναι αυτό που άφησε αξέχαστες αναμνήσεις στον χρόνο.

Το τμήμα της Ποδηλασίας αν και πολύ παλαιό αφού αναφέρονται αθλητές του από την εποχή της ιταλικής κατοχής, μόνο στα τέλη της δεκαετίας του '70 κατάφερε να δημιουργήσει μια συγκροτημένη ομάδα ικανή να έχει επιτυχίες σε εθνικό επίπεδο.
Η ομάδα αυτή αρχικά το 1976-77 επανεκκίνησε το ποδηλατικό τμήμα με τους ποδηλάτες Σακελλάρη, Χαλκιόπουλο Α.και Βογιατζή Γ. και ξεκίνησε να συμμετάσχει στους τοπικούς ροδιακούς αγώνες όπου τον κύριο λόγο είχαν οι έμπειρες και πολυπληθείς ομάδες του ΔΙΑΓΟΡΑ και ΚΟΛΟΣΣΟΥ όπου μεσουρανούσαν οι Κελόγλου και Μανίκαρος από την μία και ο Μιχάλης Κούντρας από την άλλη.
Στους τρείς αυτούς αθλητές προσετέθησαν σταδιακά οι έφηβοι Καρπαθάκης Μιχαήλ, Κωστάκης Κωνσταντίνος, Μαστορίδης Ιωάννης, Χατζηϊωάννου Ελευθέριος και Ελευθερίου Εμμανουήλ.
Και αυτή η εφηβική ομάδα είναι που δοξάστηκε όσο καμμία άλλη ποδηλατική ροδιακή ομάδα μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα(3 έτη).
Αυτή η ομάδα με τους Καρπαθάκη Μ. - Κωστάκη Κ. - Μαστορίδη Ιωάνν. - Χατζηϊωάννου Ελ. κατάφερε σ'αυτό το χρονικό διάστημα να κερδίσει :

- 1978 - Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος Εφήβων (Χανιά)
- 1979 - Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος Εφήβων (Ρόδος)
- Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων Αντοχής Δρόμου (Αθήνα) με Πανελλήνιο Ρεκόρ Ανδρών και Εφήβων
- Πρώτη Ομαδική Θέση στα Βενιζέλια (Xανιά)
- 1980 - Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πίστας (Ρόδος) με πλασσαρίσματα στην πρώτη τριάδα πολλών αθλητών.
- Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος Εφήβων (Χανιά)

H ομάδα αυτή σταμάτησε ουσιαστικά την σταδιοδρομία της το 1983 αφού ο Βογιατζής Γ. συνέχισε να αγωνίζεται ακόμη μερικά χρόνια αλλά μόνος πλέον αφού οι αθλητές του εφηβικού απεχώρησαν λόγω πανεπιστημιακών υποχρεώσεων (Καρπαθάκης - Τουριστικές επιχ. Ελβετία, Κωστάκης Κ. -Πολυτεχνείο Ιταλία , Μαστορίδης Ι. - Παιδαγωγική Ακαδ., Χατζηϊωάννου Ελ. -Δημοσιογραφία , Ελευθερίου Εμμ.- Ηλεκτρολογική σχ. )
Ηταν η πρώτη φορά που ομάδα της ροδιακής ποδηλασίας προήρχετο από τον σχολικό αθλητισμό πράγμα πρωτόγνωρο για εκείνη την περίοδο αφού είναι γνωστό ότι ο σχολικός αθλητισμός της εποχής προωθούσε <<ευγενή>> αθλήματα όπως μπάσκετ, βόλλεϋ κ.λ.π., ενώ αθλήματα όπως η ποδηλασία απευθύνετο σε λαϊκά στρώματα .
Λαϊκά στρώματα όμως που ανέδειξαν αυτό το άθλημα όσο κανένα άλλο στην ροδιακή και κατ'επέκτασιν ελληνική κοινωνία.
Παιδιά που δούλευαν στο μεροκάματο όλη την ημέρα και το απόγευμα κατάκοποι έπαιρναν το ποδήλατο και πήγαιναν προπόνηση χωρίς τα οικονομικά βοηθήματα των σημερινών αθλητών. Από αυτά τα στρώματα ανεδείχθησαν οι Κούντρες, οι Μανίκαροι, οι Αλήδες και πολλοί άλλοι. Αυτά τα παιδιά ίσως δεν ήταν ικανοί να διαχειρισθούν οι πρόεδροι των σωματείων της εποχής γιατί και αυτοί επροέρχοντο από τον εμπορικό κλάδο χωρίς ειδικές γνώσεις και ικανότητες. Βεβαίως βοηθούσαν οικονομικά αυτά τα παιδιά αλλά τις περισσότερες φορές όπως γνωρίζουμε δεν αρκεί μόνο αυτό για τις μεγάλες νίκες.
Ημασταν σχεδόν αήττητοι στην πίστα αφού υπήρχε μόνο στην Ρόδο.
Αλλά τα αποτελέσματα της σημερινής ροδιακής ποδηλασίας τα βλέπουμε . ΤΙΠΟΤΑ.
Οταν οι τοπικοί παράγοντες έπρεπε να σώσουν αυτή την πίστα αναπαλαιώνοντας την για να μπορέσουν να συνεχίσουν και τα νέα παιδιά, δεν έκαναν τίποτα. Λέγουν ότι έγινε πίστα στην Αθήνα και αναγκαστικά όλοι οι αγώνες θα γίνονται εκεί.
Μέγα σφάλμα. Μπορεί η ολυμπιακή πίστα να είναι ανώτερη αλλά δεν πάει να πεί ότι δεν μπορούν να γίνουν αγώνες τοπικοί ή meeting σε μια παλαιότερη αλλά αναπαλαιωμένη πίστα ποδηλασίας.
Εάν επισκεφθείτετε την Ιταλία τους καλοκαιρινούς μήνες αυτοί οι αγώνες είναι σύνηθες φαινόμενο, διαρκούν 1-2 ημέρες , συμμετέχουν μεγάλα ονόματα της επαγγελματικής ποδηλασίας και παρακολουθείται από πλήθος κόσμου.
Ασφαλώς οι επιδόσεις δεν είναι αυτές των σύγχρονων πιστών αλλά λίγο ενδιαφέρει τους αληθινούς λάτρεις του αθλήματος γιατί αυτό που μετράει είναι τελικά ο συναγωνισμός.
Αυτό λοιπόν που επέτυχε εκείνη η ομάδα ήταν με σκληρό προγραμματισμό , μεγάλη αυτοπεπίθηση , παιδεία και ασφαλώς με οικογενειακή οικονομική βοήθεια να καταφέρει το ακατόρθωτο.
Να κερδίσει το μοναδικό ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΡΟΜΟΥ που κέρδισε ποτέ ροδιακή ομάδα.
Ελπίζοντας σε μεγαλύτερη ευαισθησία από τους τοπικούς παράγοντες να ξαναδούμε και την ποδηλασία δρόμου αλλά και αυτήν της πίστας αναγεννημένες.


ΡΟΔΟΣ 15-11-2009
Kωνσταντίνος Ιππ. Κωστάκη

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *