ροή ειδήσεων

Η Αθήνα απαντά στις προκλήσεις Ερντογάν – Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ


- Ποιό είναι το πραγματικό σχέδιο του Ερντογάν ο οποίος αμφισβήτησε την Συνθήκη της Λωζάνης
- Ο Ερντογάν δεν θέλει δημοκρατία αλλά Χαλιφάτο, λέει η αντιπολίτευση στην Τουρκία
- Η Γερμανία νίπτει τας χείρας της



Την απάντηση της Ελλάδας στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να εξετάσουν στην συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς των σωμάτων ασφαλείας αλλά και τον υπουργό Αμυνας.

Σαν κεραυνός έπεσε η δήλωση του Ερντογάν για τη συνθήκη της Λωζάνης με την έμμεση, αλλά σαφέστατη αμφισβήτηση των συνόρων, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τα νησιά, με την Ελλάδα. Αυτή όμως, ειδικά απ' τη στιγμή που μιλάμε για δηλώσεις Τούρκου πολιτικού είναι μόνο η μια ανάγνωση των όσων είπε. Ναι, ο Τούρκος Πρόεδρος αμφισβήτησε τη συνθήκη που καθόρισε στο μεγαλύτερο μέρος τους τα σύνορα του σύγχρονου τουρκικού κράτους, αλλά ούτε ο χρόνος ούτε και το ακροατήριο ήταν τυχαία.

Είναι γνωστή, εδώ και δεκαετίες, η τακτική της Τουρκίας να εξάγει τις εσωτερικές της κρίσης δημιουργώντας εντάσεις με τους γείτονές της για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Μιλάμε λοιπόν για προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης, λίγο καιρό μετά την απόπειρα πραξικοπήματος; Φοβάται κάτι ο Ερντογάν τόσο καιρό μετά και προσπαθεί να στοχοποιήσει την Ελλάδα για να μπορέσει να εδραιώσει το καθεστώς του; Θέλει πραγματικά να επιτεθεί στην Ελλάδα;
Ο στόχος είναι ένας και μόνο. Το κοσμικό κράτος της Τουρκίας

Ήδη από ορισμένους βγήκαν ... χάρτες με πιθανούς στόχους των Τούρκων που πολύ θα το ήθελαν να κόψουν το Αιγαίο στη μέση και να πάψει το πέλαγος να είναι είναι μια “ελληνική λίμνη”. Άλλοι πάλι μιλούν για την επικείμενη συμφωνία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για το φυσικό αέριο και δείχνουν εκείνη τη μικρή “κουκκίδα” στο χάρτη που γράφει Καστελόριζο και αναρωτιούνται αν αυτός είναι ο στόχος με αντικειμενικό σκοπό να βάλουν οι Τούρκοι μια σφήνα στην ελληνική ΑΟΖ αποκόπτοντας τη από την Κυπριακή μια για πάντα...
Αυτοί είναι οι στόχοι όμως. Κάποιο ελληνικό νησί στο κεντρικό ή το βόρειο Αιγαίο ή το Καστελόριζο που φαντάζει και πιο εύκολος στόχος με σοβαρότατα γεωπολιτικά οφέλη;



Η άλλη ανάγνωση μιλά για λεονταρισμούς προς το εξωτερικό με στόχο το εσωτερικό. Μάλιστα όσοι κάνουν αυτή την ανάγνωση δεν βλέπουν καν εξωτερικό στόχο και χαμογελούν με συμπάθεια σε όσους φοβούνται τουρκική επίθεση σε ελληνικό νησί.

Ο στόχος είναι ένας και μόνο. Το κοσμικό κράτος της Τουρκίας. Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάνης δεν είναι παρά μια ευθύτατη αμφισβήτηση του ίδιου του πατέρα της Τουρκίας του Κεμάλ Ατατούρκ. Ο Σουλτάνος της... μαντίλας, ο πατερούλης των μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων για να χτυπήσει τους αντιπάλους του στο εσωτερικό αφού απέτυχε να γίνει και σουλτάνος και πατερούλης θέλει να χτυπήσει την ιδεολογία τους. Το κοσμικό κράτος του Κεμαλ δεν είναι, όπως είπε με τις τελευταίες του δηλώσεις, παρά ένα δημιούργημα ηττοπαθών. Ο Ατατουρκ υπέγραψε μια συνθήκη που έκανε κακό στην Τουρκία... Θέλει να “μικρύνει” την εικόνα του Κεμάλ για να ανατρέψει ένα καθεστώς που χτίστηκε επί δεκαετίες και στηριζόμενο στον κεμαλισμο. Μάλιστα επικαλέστηκε και τη συνθήκη των Σεβρών που ήταν ακόμη χειρότερη για την Τουρκία λέγοντας πως εάν επικρατούσαν οι πραξικοπηματίες η Τουρκία θα κινδύνευε με διαμελισμό.


Κιλιτσντάρογλου για Λωζάνη: Ο Ερντογάν να κάνει μαθήματα ιστορίας!

Ξεπέρασε και τον Ερντογάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία και ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου για τη συνθήκη της Λωζάνης, του καταλόγισε όμως ευθύνες για την ύψωση της ελληνικής σημαίας σε 16 νησιά και νησίδες!

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet», κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΡΛΚ ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε: «Πρόκειται για απαράδεκτη και λανθασμένη δήλωση η οποία είναι προϊόν της αντίληψης του Ερντογάν περί πολεμικής. Ο Ερντογάν δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την αξία της δημοκρατίας και της αρχής της κοσμικότητας. Ας κοιτάξει πρώτα τα 16 νησιά που επί της εποχής του παραδόθηκαν και όπου υψώθηκε η ελληνική σημαία».

Και σήμερα όμως, σφοδρή επίθεση κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ρεπουμπλικανικού κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιντσάρογλου (Kemal Kılıçdaroğlu). Σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για την Συνθήκη της Λωζάνης, μεταξύ άλλων, ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε οτι "Eαν ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν γνωρίζει ιστορία να καλέσει εναν ιστορικό να του εξηγήσει!» 

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που ως άλλος Πόντιος Πιλάτος ένιψε τας χείρας του για τις προκλήσεις Ερντογάν.

Κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, σημείωσε:

«Δεν γνωρίζω τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου. Δεν θέλω να αμφισβητήσω ότι το είπε. Για τη γερμανική κυβέρνηση μπορώ μόνο να πω γι' αυτό ότι μας είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορές εδώ και καιρό, εδώ και δεκαετίες, διαφορές απόψεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ των δύο χωρών. Η γερμανική κυβέρνηση είναι της άποψης ότι αυτές οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και κατά τα άλλα απέχει μίας έκφρασης άποψης και σίγουρα δεν θα πάρει το μέρος κανενός».

Σε επισήμανση ότι ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε νησιά και όχι σε σύνορα, ανέφερε: «Δεν γνωρίζω τη δήλωση του κ. Ερντογάν και δυστυχώς δεν μου είναι δυνατό να αντιδράσω σε αυτό». Ερωτηθείς, δε, εάν η Λέσβος, η Χίος και η Λήμνος είναι ελληνικά νησιά, απάντησε: «Επαναλαμβάνω αυτό που είπα».

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *