ροή ειδήσεων

Τι θα γίνει με τα Περιφερειακά κανάλια


Καθώς ακόμα δεν έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος με τον διαγωνισμό δανειοδότησης των Εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικών σταθμών και με δεδομένη την δήλωση του κ. Σπίρτζη ότι πιθανόν με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και η αδειοδότηση των Περιφερειακών σταθμών, επιτρέψτε μου να καταθέσω ορισμένες σκέψεις για το θέμα, καθώς η εμπειρία μου 30 χρόνια τώρα πιστεύω ότι μου το επιτρέπει.
Αυτή τη στιγμή εκπέμπουν μέσω της DIGEA σε όλη την Ελλάδα 94 Περιφερειακοί σταθμοί ήτοι:

14 στην Αττική και την Εύβοια.
2. 16 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
3. 8 στην Κεντρική Μακεδονία
4. 5 στην Δυτική Μακεδονία
5. 8 στην Δυτική Ελλάδα
6. 15 στην Πελοπόννησο
7. 5 στην Θεσσαλία
8. 3 στην Στερεά Ελλάδα
9. 7 στην Κρήτη
10. 6 στα Δωδεκάνησα
11. 4 στις Κυκλάδες
12. 3 στο Βορειοανατολικό Αιγαίο


Από τους παραπάνω σταθμούς λίγοι είναι εκείνοι που έχουν το επιχειρηματικό κέρδος ως στόχο για την λειτουργία τους ενώ οι περισσότεροι λειτουργούν χάρις τον εθελοντισμό και την επιθυμία των ιδιοκτητών τους να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Μάλιστα από περιφέρεια σε περιφέρεια ποικίλουν τόσο οι στόχοι και τα προγράμματα των σταθμών όσο και η δυνατότητα επιβίωσής τους σε περίπτωση που αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας τους.
Στο Νομό Κυκλάδων που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα λειτουργούν τρία ιδιωτικά και ένα Δημοτικό κανάλι.
Κανείς δεν γνωρίζει εάν κάποιο από αυτά θα έχει την δυνατότητα συμμετοχής σε έναν διαγωνισμό με υπέρογκες απαιτήσεις από την πολιτεία, τόσο για τις εγγυητικές των τραπεζών όσο και για τον καθορισμό του ποσού που θα αποτελέσει την εκκίνηση για την έναρξη της διαδικασίας απόκτησης κάποιας άδειας αλλά και του αριθμού των εργαζομένων που θα καθοριστεί.
Τα ποσά που δαπάνησαν οι νέοι καναλάρχες για τις Εθνικής εμβέλειας άδειες σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτά που η πολιτεία πρέπει να καθορίσει για τις περιφερειακές άδειες.
Επίσης όλοι στο χώρο μας και κυρίως στην περιοχή γνωρίζουν ότι αν δεν νομοθετήσουν παίρνοντας υπ όψιν το άρθρο 6 του συντάγματος που καθορίζει την ιδιαιτερότητα των νησιών είναι άγνωστο εάν κάποιο νησί πλην της Κρήτης και ίσως της Ρόδου θα καταφέρει να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια.
Σημείο κομβικό του διαγωνισμού επίσης θα είναι το σπάσιμο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπως ισχύει σήμερα με τους σταθμούς που εκπέμπουν μέσω DIGEA.
Δηλαδή εάν η Κυβέρνηση έχει σκοπό να δώσει κάποιες άδειες χωρίς να διαχωρίσει τους Νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου.
Γνωρίζοντας την πραγματικότητα στο Νομό εδώ και 26 χρόνια που λειτουργούν τα ιδιωτικά κανάλια μπορώ να πω με βεβαιότητα πως εάν ισχύσουν για όλες τις Περιφέρειες εξωπραγματικά με τις τοπικές οικονομίες ποσά και οι ίδιοι όροι στο διαγωνισμό Περιφερειακά κανάλια θα αποκτήσουν ελάχιστες περιοχές της χώρας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Και δεν μιλώ για θέσεις εργασίας που θα χαθούν , δεν μιλώ για κενά στην ενημέρωση των πολιτών ή ακόμα και για έσοδα του κράτους που θα χαθούν , αλλά κυρίως για το γεγονός ότι χαθούν από τις οθόνες των πολιτών σταθμοί που επιτελούν κοινωνικό έργο ενημερώνοντας τους κατά τόπους πολίτες, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν ούτε οι Εθνικοί σταθμοί αλλά ούτε οι πιο κοντινοί σε απόσταση Περιφερειακοί.
Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι οι περισσότεροι Περιφερειακοί σταθμοί δίνουν την δυνατότητα σε μικρά και μεγάλα κόμματα να αναλύουν και να παρουσιάζουν τις θέσεις τους χωρίς αποκλεισμούς και σκοπιμότητες, μεταδίδουν συνεδριάσεις αιρετών οργάνων, πολιτιστικές εκδηλώσεις στηρίζοντας τον πολιτισμό τα ήθη και τα έθιμα κάθε περιοχής ξεχωριστά.
Η Κυβέρνηση όλα αυτά φυσικά και τα γνωρίζει και είναι στην διακριτική της ευχέρεια να τα λάβει υπ όψιν όταν προχωρήσει τον διαγωνισμό για τις περιφερειακές άδειες.
Επιτρέψτε μου όμως να προβλέψω πως μάλλον δεν θα το κάνει και οι πρώτες πληροφορίες που φτάνουν σε μας μιλούν για εταιρείες που έχουν ως έδρα τους τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και στο εξωτερικό να ενδιαφέρονται για να αποκτήσουν περιφερειακές άδειες για άγνωστους λόγους.
Θα είναι λοιπόν εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο τα τοπικά κανάλια που συνεχίζουν την λειτουργία τους χάρις την οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αγοράς να ανταγωνιστούν άγνωστους που θα εμφανιστούν ως δήθεν επενδυτές, αλλά που στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν άλλα πράγματα.
Απομένει στη Κυβέρνηση να αποδείξει εάν την ενδιαφέρει η πολυφωνία και η Δημοκρατία στην Περιφέρεια και όχι το μαύρο στην οθόνη δεκάδων σταθμών με ιστορία και προσφορά στις κατά τόπους κοινωνίες.

Π.ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *