ροή ειδήσεων

Πέντε περιπτώσεις Ελλήνων φυγάδων


Πώς κατάφεραν να ξεγλιστρήσουν από την «τσιμπίδα» του νόμου


Συναγερμός έχει σημάνει στην Αντιτρομοκρατική μετά την ένοπλη ληστεία της περασμένης Τετάρτης στη Μαλεσίνα. Από τις έρευνες, λένε οι αρμόδιες αρχές, προέκυψαν στοιχεία που «φωτογραφίζουν» την καταζητούμενη σύντροφο του Νίκου Μαζιώτη, Πόλα Ρούπα.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Η γυναίκα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των Ελλήνων καταζητούμενων και αποτελεί πονοκέφαλο για την αντιτρομοκρατική καθώς, παρά τις προσπάθειες της, δεν καταφέρνει να την εντοπίσει. Η Πόλα Ρούπα θεωρείται γυναίκα-φάντασμα, ζει στην αφάνεια και τα ίχνη της χάνονται κάθε φορά που οι αρχές την πλησιάζουν.

Η Πόλα Ρούπα, ωστόσο, δεν είναι η μοναδική διάσημη φυγάς. Την περίφημη λίστα συμπληρώνουν και άλλα γνωστά ονόματα που κατάφεραν να διαφύγουν κάτω από τη… μύτη των αστυνομικών και δικαστικών αρχών. Ο μύθος τους, μετά τη φυγή, ενισχύθηκε καθώς, για κάποιους λέγεται πως κρύβονται σε κάποια… εξωτική χώρα και για άλλους, πως συνεχίζουν να ζουν στην Ελλάδα, ως άνθρωποι της διπλανής πόρτας καταφέρνοντας να μην πιαστούν στην «τσιμπίδα» του νόμου. Υπάρχουν και εκείνοι, όμως, που εκμεταλλευόμενοι το ίδιο το σύστημα ζουν μια φυσιολογική ζωή, χωρίς το χέρι της δικαιοσύνης να μπορεί να τους αγγίξει.

Ας δούμε, λοιπόν, τους γνωστότερους Έλληνες φυγάδες...
Πόλα Ρούπα



Η Πόλα Ρούπα θεωρείται ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» καθώς έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη των πράξεων της. Η ίδια, αν και κατά του συστήματος κατάφερε να το εκμεταλλευτεί, ώστε να ανοίξουν οι πόρτες της φυλακής και να αφεθεί ελεύθερη. Και αυτό γιατί η Πόλα Ρούπα, όπως και ο σύντροφος της Νίκος Μαζιώτης, αν και συνελήφθησαν το 2010 κατηγορούμενοι ως μέλη του «ΕΑ», αφέθηκαν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους, κατά τη διάρκεια της δίκης τους, αφού έληξε το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης.

Όταν ήρθε η ώρα της απολογία τους ενώπιον του δικαστηρίου, η συνήγορος τους διάβασε δυο επιστολές-μανιφέστα. Με την επιστολή της η Πόλα Ρούπα δήλωνε υπερήφανη, ξεκαθάριζε πως δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα και αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη για τον «ΕΑ». Όταν το δικαστήριο ανακοίνωσε ποινή κάθειρξης 50 ετών, για τον καθένα, το ζευγάρι μαζί με το νεογέννητο μωρό τους είχαν γίνει… καπνός.

Το καλοκαίρι του 2014, ο Νίκος Μαζιώτης συνελήφθη στο Μοναστηράκι, μετά από μια κινηματογραφική καταδίωξη η οποία παραλίγο να του κοστίσει τη ζωή. Οι αρχές, όμως, δεν κατάφεραν να συλλάβουν και την Πόλα Ρούπα αν και, όπως εκτιμάται, έφτασαν σε απόσταση αναπνοής αφού εντοπίστηκε το διαμέρισμα στο Μαρούσι, όπου διέμενε το ζευγάρι με το παιδί του. Μέχρι σήμερα η Πόλα Ρούπα καταφέρνει να παραμένει ασύλληπτη ενισχύοντας το μύθο της.
Βασίλης Παλαιοκώστας



Το όνομα του Βασίλη Παλαιοκώστα θεωρείται συνώνυμο με τις αποδράσεις, όπως και αυτό του μεγαλύτερου αδελφού του Νίκου. Πρόκειται για τον πλέον θρυλικό δραπέτη, καθώς έχει καταφέρει πολλές φορές να ρεζιλέψει τις αρχές για τις οποίες η σύλληψη του αποτελεί θέμα τιμής. Τα… σίδερα της φυλακής δεν είναι ικανά να τον κρατήσουν όταν αποφασίσει να φύγει ελεύθερος.

Άλλωστε, το 2006 και το 2009 κατάφερε, με δυο αποδράσεις καρμπόν, να φύγει από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο! Γεννημένος το 1966, στο χωριό Μοσχόφυτο, έχει καταγράψει στο ενεργητικό του κλοπές, ληστείες, απαγωγές αλλά και πολυετής καταδίκες οι οποίες μένουν στα χαρτιά. Από το 2011 δε έχει επικηρυχθεί καθώς, σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική, αποτύπωμα του εντοπίστηκε στο πακέτο –βόμβα στο γραφείο του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όπου σκοτώθηκε ο υπασπιστής του Γιάννης Βασιλάκης.

Το εντυπωσιακό, πάντως, είναι πως παρά το πλούσιο… βιογραφικό του, το Βασίλη Παλαιοκώστα ακολουθεί και η ιστορία του «Ρομπέν των Δασών», καθώς φέρεται να μοίραζε τα χρήματα που έκλεβε στους φτωχούς. Το BBC, μάλιστα, έχει κάνει ένα εντυπωσιακό 7σέλιδο αφιέρωμα στον Βασίλη Παλαιοκώστα στο οποίο αναφέρεται στα έργα και τις ημέρες του και τον χαρακτηρίζει «Έλληνα Ρομπέν των Φτωχών».

Το μύθο του μέτρ των αποδράσεων, ενισχύουν οι φήμες που τον φέρουν να έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση ζώντας, πια, σε χώρα της Βορείου Ευρώπης την ήσυχη ζωή ενός οικογενειάρχη μαζί με τη γυναίκα και το γιο του.
Μιχάλης Χριστοφοράκος



Η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens εξακολουθεί, δέκα χρόνια μετά την έναρξη των ερευνών, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας σε αναμονή του προσδιορισμού της νέας ημερομηνίας εκδίκασης της, μετά το φιάσκο του μη μεταφρασμένου παραπεμπτικού βουλεύματος. Κανείς, μέχρι σήμερα, από τους πρωταγωνιστές της πολύκροτης υπόθεσης δεν έχει λογοδοτήσει στην ελληνική δικαιοσύνη, ενώ ο πλέον σημαντικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, έχει διαφύγει στο εξωτερικό.

Το Μάιο του 2009 ήταν η τελευταία φορά που οι δικαστικές αρχές είδαν από κοντά τον Mr. Siemens, όταν έλαβε προθεσμία από τον αρμόδιο ανακριτή για να προετοιμάσει την απολογία του. Αμέσως μετά την επίσκεψη του στο ανακριτικό γραφείο, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens …πέταξε για την Γερμανία γνωρίζοντας πολύ καλά, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, πως δύσκολα οι ελληνικές αρχές θα τον αγγίξουν καθώς διαθέτει γερμανική υπηκοότητα. Στα χρόνια που ακολούθησαν, καμία προσπάθεια των ελληνικών αρχών δεν ευδοκίμησε αφού η γερμανική δικαιοσύνη απέρριψε όλα τα αιτήματα της Ελλάδας.

Έτσι, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, από τότε, δεν ξαναπάτησε σε ελληνικό έδαφος, ενώ τα γερμανικά δικαστήρια τον καταδίκασαν σε ποινή φυλάκισης 10 μηνών, με αναστολή, για συνέργεια σε απιστία και χρηματική ποινή 350.000 ευρώ για την πράξη της δωροδοκίας Ελλήνων κρατικών αξιωματούχων.
Χρήστος Καραβέλας



Εντυπωσιακή… έξοδο από την Ελλάδα έκανε και ο Χρήστος Καραβέλας, επίσης, κατηγορούμενος στην υπόθεση Siemens. Στις 29 Μαΐου του 2009, ο οικονομικός διευθυντής της Siemens στην Ελλάδα Χρήστος Καραβέλας ακολούθησε τον δρόμο που χάραξε ο Μιχάλης Χριστοφοράκος. Οι φήμες, λένε, πως διέφυγε στην Ουρουγουάη. Μάλιστα, σάλος είχε ξεσπάσει, μετά την εξαφάνιση του, όταν έγινε γνωστό πως οι αρχές γνώριζαν ότι ο κατηγορούμενος είχε σπίτι στην Ουρουγουάη, όπου φρόντισε να στείλει και 3 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αρχές απάντησαν με μπαράζ συλλήψεων μελών της οικογένειας του Καραβέλα με την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η σύζυγος και η κόρη του Καραβέλα κρίθηκαν προφυλακιστέες με πολλούς να εκτιμούν, τότε, πως επρόκειτο για προσπάθεια να πιέσουν το φυγά να επιστρέψει στην Ελλάδα και να παραδοθεί χωρίς, ωστόσο, κανένα αποτέλεσμα. Στη συνέχεια, η κόρη του Χρήστου Καραβέλα απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία.
Αντωνία Ηλία



Η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία είναι μια… περίπτωση από μόνη της. Η Τόνια, όπως την αποκαλούν οι φίλοι της, εμφανίστηκε ως πρωταγωνίστρια του αποκαλούμενου «παραδικαστικού κυκλώματος» και εξαφανίστηκε το 2005 όταν κατάλαβε πως θα έπαιρνε το δρόμο για τη φυλακή. Αν και δεν είναι ξεκάθαρη η διαδρομή που έκανε ως φυγάς, γεγονός πάντως είναι πως κατάφερε να καλύψει τα ίχνη της μέχρι και το 2011, όταν συνελήφθη στο Μπράιτον της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ίδια συστηνόταν ως Γαλλίδα καθηγήτρια με το όνομα Αντωνία Ζαμίν και εργαζόταν σε Βρετανικό σχολείο. Χρειάστηκε η ταυτοποίηση της, από τις βρετανικές αρχές, για να παραδεχθεί πως είναι η Ελληνίδα φυγάς Αντωνία Ηλία. Των αποκαλυπτηρίων ακολούθησε μεγάλος δικαστικός αγώνας με την Αντωνία Ηλία να καταφέρνει να «μπλοκάρει» την έκδοση της. Μάλιστα, το Ιούνιο του 2015 και ενώ είχε διαρρεύσει από τις αρχές ακόμη και η ημερομηνία άφιξης της στην Ελλάδα, η παράδοση της αναβλήθηκε στο παρά πέντε λόγω νομικού κωλύματος.

Η Αντωνία Ηλία από την πρώτη στιγμή δήλωνε αθώα και τώρα υποστηρίζει πως όλα τα εντάλματα που εκκρεμούν σε βάρος της πρέπει να αποσυρθούν, καθώς όλοι οι συγκατηγορούμενοι της έχουν αθωωθεί. Η πρώην δικαστική λειτουργός έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 80 μηνών για τα πλημμελήματα της παράβασης καθήκοντος και της αποσιώπησης λόγω εξαίρεσης, ενώ έχει παύσει η ποινική δίωξη σε βάρος της για τις κακουργηματικές πράξεις που της αποδίδονται.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *