ροή ειδήσεων

Ρόδος: Πίσω από τη βιτρίνα υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά»...


«Ολοι μάς λένε πως είμαστε τυχεροί που ζούμε σε τουριστικό νησί, που έχουμε δουλειά. Ναι, όμως, σε όλα αυτά υπάρχει από πίσω ένα "αλλά". Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Εμείς το ζούμε στο πετσί μας. Κατά πρώτον, δουλεύουμε έξι μήνες. Κι αν κι αυτούς τους έξι μήνες δεν πληρωνόμαστε κανονικά, εκτός που μας έχουν κόψει και το μισθό μας, πώς θα βγάλουμε το χρόνο; Τώρα που μιλάμε είμαστε απλήρωτοι σχεδόν δύο μήνες».

Κάπως έτσι ξεκίνησε η συζήτησή μας με δυο καμαριέρες από άλλο μεγάλο ξενοδοχείο της Ρόδου, που τις συναντήσαμε μετά το σχόλασμα της δουλειάς. Να πώς περιγράφουν οι ίδιες την καθημερινότητά τους:

«Καθαρίζουμε καθημερινά 23 με 25 δωμάτια. Τρέχουμε να τα προλάβουμε και τις μέρες που έχει αναχωρήσεις, 4 - 5 δωμάτια, η δουλειά είναι ακόμα περισσότερη. Οσο και να προσπαθείς, σωστή καθαριότητα δεν γίνεται. Μας βγαίνει η ψυχή στην κυριολεξία. Κι αρχίζουν και οι πελάτες να παραπονιούνται για τις καθυστερήσεις, μέχρι να φτάσεις από το 1 στο 25...».

«Το 2000 ξεκίνησα να δουλεύω με 10 έως 12 κρεβάτια δίκλινα. Ηταν πιο ανθρώπινα τα πράγματα», διαπιστώνει η μια από τις εργαζόμενες, και η άλλη συμπληρώνει: «Τώρα δεν μπορούμε να τελειώσουμε. Για ρεπό ούτε λόγος βέβαια. Η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι δεν βρίσκει προσωπικό να προσλάβει. Φούμαρα! Αυτοί κοιτάζουν με λιγότερο προσωπικό να βγάλουν μεγαλύτερο κέρδος. Ετσι δεν είναι; Λιγότεροι μισθοί, μεγαλύτερο κέρδος».

«Το θέμα είναι ότι φταίμε εμείς 100%», ακούγεται κάποια στιγμή στην κουβέντα. «Δεν εναντιωνόμαστε και του χρόνου θα είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Αυτό δεν μπορούν να καταλάβουν οι γυναίκες που είμαστε μαζί. Εγώ σε ορισμένες από αυτές το λέω: Μη σας ακούσω να μουρμουράτε! Είμαστε άξιες της μοίρας μας! Να μαζευτούμε τουλάχιστον για τα ρεπό, ρε παιδί μου! Να πάμε στην προϊσταμένη και να της πούμε: Πάνω, οι γυναίκες ζαλίζονται και λιποθυμάνε από την εξάντληση».

«Η μόνη λύση για να ξεκουραστείς είναι να πάρεις μια αναρρωτική για να κάτσεις λίγο σπίτι σου», μας λένε, και συνεχίζουν αγανακτισμένες: «Ακόμα και τότε, όμως, δεν σε πιστεύουν ότι κάτι έχεις. Είναι βαριά δουλειά και δύσκολη. Ετσι όπως την κάνανε, είναι σαν να δουλεύεις οικοδομή. Τώρα κουβαλάμε τα πάντα: Κρεβάτια, σκουπίδια, ρούχα, καρότσια...

Κι από πάνω, η προϊσταμένη μάς λέει: Κορίτσια, να είστε βαμμένες, περιποιημένες όταν πάτε για δουλειά. Και θέλω να της πω: Πώς θέλεις να είμαι περιποιημένη, όταν με βάζει να σκουπίζω μιάμιση ώρα, αγγαρεία, πριν ακόμα μπω στα δωμάτια... Οσο και να είμαι βαμμένη, χάλια θα γίνω».

Η συζήτηση φτάνει στα ένσημα και στη σύνταξη. «Βαρύ και ανθυγιεινό δεν υπάρχει πλέον», μας λένε. «Κάποτε τουλάχιστον είχαμε τα ΒΑΕ. Τώρα είναι όλα μεικτά και για να πάρεις σύνταξη πρέπει να πας στα 67. Πώς θα αντέξουμε; Ακόμα κι αν σε μια 15ετία οι περισσότερες από εμάς που δουλεύουμε από μικρές συμπληρώσουμε τα κατώτερα ένσημα, δεν θα έχουμε τα χρόνια και θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε».

«Να σκεφτείς, βλέπουμε συναδέλφισσες 58 και 60 χρόνων στη δουλειά και σκεφτόμαστε: Πώς είναι δυνατόν; Πώς αντέχουν; Πώς τα καταφέρνουν; Με τέτοιες συνθήκες και τέτοια πίεση πώς να φτάσεις μέχρι τη σύνταξη;», αναρωτιόνται στο τέλος της κουβέντας μας...

Σχόλια

  1. Ανώνυμος4/9/16 15:43

    ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΟΧΡΙΣΤΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΣΕ ΑΛΛΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΜΑΡΤΙΡΙΘΟΥΜΕ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΙΣΤΕ Η ΠΟΡΤΑ ΑΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΙΑΜΑΡΤΙΡΕΤΕ ΣΤΟΧΟΠΟΙΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΠΑΤΙΝΙ ΟΣΠΟΥ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝ ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις των διαχειριστών μπορεί να μην συμπίπτουν με τα άρθρα.
Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές.
Κακόβουλα σχόλια αφαιρούνται όπου εντοπίζονται.
Η ευθύνη των σχολίων βαρύνει νομικά τους σχολιαστές.
Η ταυτότητα των σχολιαστών είναι γνωστή μόνο στην Google.
Όποιος θίγεται μπορεί να επικοινωνεί στο email μας.
Ενδιαφέροντα σχόλια σε όλα τα μέσα μας μπορεί να γίνουν αναρτήσεις.
Περισσότερα στους όρους χρήσης.

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *