ροή ειδήσεων

Γιατί τελικά οι άντρες κοιμούνται πολύ πιο εύκολα από τις γυναίκες;


Ψάχνοντας τις διαφορές στον ύπνο μεταξύ ανδρών και γυναικών, μία νέα έρευνα εξηγεί τους λόγους, που οι γυναίκες έχουν διαταραχές στον ύπνο τους ή αϋπνίες.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McGill στον Καναδά ζήτησε από 15 άνδρες και 11 γυναίκες να περάσουν 36 ώρες μέσα σε ένα εργαστήριο. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κοιμηθούν για μια ώρα, έπειτα να μείνουν ξύπνιοι για άλλη μια ώρα, όσο εκείνοι θα μετρούσαν τα επίπεδα της μελατονίνης, της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος, την εγρήγορση και τις ορμόνες του ύπνου, που ήταν αυξημένες.

Οι 11 γυναίκες που μελετήθηκαν ήταν σε δύο διαφορετικές φάσεις της εμμήνου ρύσεως τους, καθώς σε προηγούμενη έρευνα έχει αποδειχθεί πως οι σεξουαλικές ορμόνες μεταβάλλουν τις συνήθειες του ύπνου.



Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κύκλοι του ύπνου των γυναικών ξεκινάνε πολύ πιο πριν από των ανδρών - που σημαίνει ότι θα αρχίσετε να αισθάνεστε υπνηλία πολύ νωρίτερα. Έτσι, αν πάτε για ύπνο την ίδια ώρα με τον φίλο σας ή τον σύζυγο σας και προσπαθείτε να βρείτε μία σωστή στάση του σώματος για να κοιμηθείτε, τότε αυτό επηρεάζει τον κύκλο του ύπνου σας.

Παρομοίως οι ερευνητές ανακάλυψαν, πως το βιολογικό ρολόι του γυναικείου σώματος μας προκαλεί να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε νωρίτερα από τους άνδρες. Ο λόγος είναι απλός. Το ρολόι του σώματός μας μετατοπίζεται προς μια πιο ανατολική ζώνη ώρας.

Και αυτή η παρατηρούμενη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι απαραίτητη για κατανοήσουμε, γιατί οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις διαταραχές του ύπνου από ότι είναι οι άνδρες.

«Τα αποτελέσματά της έρευνας μας βοηθούν να κατανοήσουμε, μεταξύ άλλων, γιατί οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να ξυπνήσουν νωρίτερα το πρωί και να αισθάνονται περισσότερο κουρασμένες μετά από έναν βραδινό ύπνο», ανέφερε η εισηγήτρια της έρευνας Diane B. Bovin.

Και ενώ η συνταγή για ένα τέλειο ύπνο παραμένει άγνωστη, τα τελευταία ευρήματα σίγουρα δείχνουν ότι -εάν είναι δυνατόν- είναι πολύ καλύτερο να πηγαίνεις στο κρεβάτι με το που αρχίσεις να αισθάνεσαι υπνηλία, παρά να περιμένεις να δεις το καινούργιο επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
ή αν θίγεσαι από ανάρτηση και σχόλιο
στείλε στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *