ροή ειδήσεων

«Γύπες» πάνω από τα δάνεια- Προσφέρουν 5 έως 10 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου


Ένας σκληρός, υπόγειος πόλεμος γύρω από τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Αντίπαλοι αυτή τη στιγμή από τη μια η κυβέρνηση και οι τράπεζες κι από την άλλη μικρά και μεγάλα ξένα funds που όμως κατατάσσονται στην πλευρά των λεγόμενων «κορακιών», σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία».



Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, πρόκειται για εταιρείες που ζητούν να αγοράσουν πακέτα δανείων σε εξευτελιστικές τιμές και στη συνέχεια να κερδοσκοπήσουν πουλώντας τα με μεγάλο κέρδος είτε πιέζοντας τους δανειζόμενους για να αποκομίσουν οι ίδιες σημαντικά οφέλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 40 εκπρόσωποι ξένων funds, τα περισσότερα κερδοσκοπικά και με βραχυχρόνιο ορίζοντα επένδυσης, έχουν έρθει στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες και πιέζουν για αγορά δανείων σε εξευτελιστικές τιμές.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα «κοράκια» των αγορών προσφέρουν ελάχιστα για την απόκτηση ακόμη και πακέτου δανείων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Φήμες στην τραπεζική αγορά αναφέρουν ότι ένα τέτοιο μεγάλο fund, το οποίο έχει επενδύσει πάνω από 20 δισ. ευρώ στο εξωτερικό, και ειδικά στη Λατινική Αμερική, ήρθε πρόσφατα στην Ελλάδα με τη... στήριξη κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης.



Οι εκπρόσωποι του εν λόγω επενδυτικού σχήματος είχαν συναντήσεις με πολλούς φορείς και τραπεζικά στελέχη και κατέθεσαν μια πρόταση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε... βόμβα. Ζήτησαν από μεγάλο τράπεζα να του δώσει ένα πακέτο «κόκκινων» δανείων όλων των ειδών συνολικής αξίας 1 δις ευρώ. Ωστόσο, η πρόταση δε φαίνεται να προχωρά καθώς λέγεται ότι η προσφορά που κατέθεσαν δεν ξεπερνούσε τα? 70 με 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή ήθελαν να αγοράσουν τα δάνεια αυτά στο 7% με 10% της αξίας τους, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για ένα μεικτό πακέτο που περιελάμβανε και μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς καλύμματα αλλά και δάνεια που είχαν υποθήκες, κυρίως σπίτια, γραφεία ή καταστήματα.



Η περίπτωση του εν λόγω fund είναι χαρακτηριστική, αλλά όχι η μοναδική. Πληροφορίες από τις τράπεζες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους 40 εκπροσώπους που ήρθαν στην Αθήνα κινούνταν στη λογική των «κορακιών». «Μύρισαν... αίμα στην ελληνική τραπεζική αγορά και στο real estate κι έρχονται κάνοντας εξωφρενικές προσφορές που δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να δεχθούμε», λένε τραπεζικά στελέχη.

Συγκεκριμένα, προσφέρουν ένα ποσό της τάξης των 5 έως 10 σεντς για κάθε ένα ευρώ δανείου που δεν έχει καλύψεις. Πρόκειται κυρίως για καταναλωτικά δάνεια που δεν αποπληρώνονται, παρά τις πιέσεις προς τους οφειλέτες.

Οι ξένοι πιστεύουν ότι προσφέροντας το 5% με 10% του δανείου θα μπορέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα είτε να πιέσουν τους «κόκκινους» δανειολήπτες να πληρώσουν ένα ποσό που θα αντιστοιχεί στο 30% έως 50% του δανείου, είτε θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε να τα επαναπωλήσουν κερδίζοντας μεγάλα ποσά.



Αλλωστε, όπως λένε κύκλοι της αγοράς «τα funds που λειτουργούν με τη λογική του γύπα ή του κορακιού, δεν έχουν κοινωνικές ευαισθησίες, δεν κάνουν κοινωνική πολιτική όπως οι ελληνικές τράπεζες. Εχουν τους τρόπους για να εξαναγκάσουν τους δανειολήπτες να πληρώσουν τουλάχιστον ένα μέρος των οφειλών τους, ειδικά οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Παράπονα Ρόδου

Σχόλια

όλα τα νέα στο email σας

Get new posts by email:
παράπονα Ρόδου

επικοινωνήστε

δώσε δύναμη στη φωνή σου,
κάνε τα παράπονα στον δήμαρχο,
κατήγγειλε ότι βλάπτει την κοινωνία,
διέδωσε τις πιο σημαντικές ειδήσεις,
μοιράσου χρήσιμες συμβουλές,
στείλε μας το δικό σου άρθρο
και δημοσίευσε ότι θέλεις
στο paraponarodou@gmail.com
ή συμπλήρωσε την φόρμα

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *